ניקולאי אוסטרובסקי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
N Ostrovskiy.jpg

ניקולאי אוסטרובסקירוסית: Николай Алексеевич Островский; ‏29 בספטמבר 1904 - 22 בדצמבר 1936) היה סופר סובייטי. הרומן ההיסטורי שכתב והתבסס על סיפור חייו, זכה לפופולריות רבה, תורגם למספר רב של שפות ונחשב לאחת הקלאסיקות בספרות הקומוניסטית.

ביוגרפיה

ניקולאי אוסטרובסקי נולד בכפר בפלך ווהלין שבדרום-מערב רוסיה (אוקראינה). הוא רכש השכלה יסודית בכפרו. ב-1916 עברה המשפחה להתגורר בעיירה שפטובקה ואוסטרובסקי החל לעבוד בעבודות מזדמנות, תוך שהוא ממשיך בלימודיו. ב-1918, במהלך מלחמת העולם הראשונה, כאשר שפטובקה הייתה נתונה תחת כיבוש גרמני, התקרב אוסטרובסקי בדעותיו לבולשביקים והיה פעיל במחתרת המקומית. ב-20 ביולי 1919 התקבל לקומסומול והתגייס לצבא אדום. ניקולאי אוסטרובסקי לחם ביחידת פרשים וב-1920 נפצע בקרבות באזור העיר לבוב ושוחרר מהצבא.

ב-1921 עבר אוסטרובסקי לקייב ושם הועסק כעוזר חשמלאי, תוך שהוא מתקדם במנגנון הקומסומול. ב-1922, השתתף אוסטרובסקי בניית מסילת רכבת וחלה בטיפוס הבטן. שנה מאוחר יותר, נשלח לעיירה בגבול עם פולין וכיהן במנגנון הקומסומול המקומי.

בתקופה זו הוא חלה בדלקת חוליות מקשחת ובריאותו החלה להדרדר. החל מ-1927 רותק למיטתו וב-1929 איבד את מאור עיניו. ב-1936 נפטר ניקולאי אוסטרובסקי ונטמן בבית העלמין נובודוויצ'יה במוסקבה.

במקום מגוריו במוסקבה, נובורוסיסק ושפטובקה הוקמו מוזיאונים לזכרו.

פעילות ספרותית

ב-1927 כתב אוסטרובסקי את ספרו הראשון, אך החומר אבד והספר לא פורסם. בסוף 1930 בהיותו עיוור, החל אוסטרובסקי בכתיבת ספר חייו "כיצד נתחשלה הפלדה" (Как закалялась сталь) שהיה רומן היסטורי על מלחמת האזרחים ברוסיה. הרומן התבסס על סיפור חייו, אך לא היה אוטוביוגרפי. הוא שלח את הספר למערכת אחד הירחונים במוסקבה. תגובת המערכת הייתה שלילית תוך ציון שהדמויות בספרו אינן ריאליות. אוסטרובסקי הצליח לגרום למערכת הירחון לבדוק את ספרו מחדש תוך ביצוע עריכות ושינויים נרחבים. במלל המקורי שנשמר בארכיון הספרותי במוסקבה ניתן להבחין בתיקונים שבוצעו על ידי 19 אנשים שונים (לפי הכתב יד), ככל הנראה בשל העובדה שאוסטרובסקי העיוור הכתיב את השינויים לעוזריו. באפריל 1934 החל הירחון בפרסום פרקי הספר. כבר בנובמבר באותה השנה, יצאה היצירה לאור כרומן.

הספר זכה לפופולריות רבה. הוא נכלל בתוכנית הלימודים של בתי הספר בברית המועצות, ותורגם לשפות רבות. מהדורה עברית יצאה לאור בהוצאת הקיבוץ המאוחד בשנת 1947. על בסיס העלילה צולמו בברית המועצות שלושה סרטים, בשנים 1942, 1956 ו-1975 (סדרת טלוויזיה ב-6 פרקים). בסין צולמה סדרת טלוויזיה המבוססת על הספר בשנת 2000.

במהלך ביקורו של אנדרה ז'יד בברית המועצות, נועדו ז'יד וניקולאי אוסטרובסקי. הספר שז'יד פרסם על ביקורו בברית המועצות כלל ביקורת נוקבת על המדינה, אך על אוסטרובסקי הוא כתב ביקורת חיובית ואוהדת.

ב-1935 זכה אוסטרובסקי בעיטור לנין על ספרו, קודם לדרגת קולונל והוענקה לו דצ'ה על שפת הים השחור.

אוסטרובסקי לא הצליח לסיים את ספרו השני ומתוך שלושה פרקים מתוכננים, כתב רק אחד. הספר עסק בתולדות אוקראינה בתקופת מלחמת האזרחים ברוסיה.

ציטוט

הפסקה הבאה מהספר "כיצד נתחשלה הפלדה" זכתה לפרסום וצוטטה רבות.

"הנכס היקר ביותר לאדם הוא החיים, והם ניתנים לו רק פעם אחת. על האדם לחיות באופן שלא יכאיבו לו השנים שחלפו ללא מטרה, ושלא יצטרך לבעור מבושה על עברו הבזוי והעלוב. ובמותו יוכל האדם לומר שכל חייו וכל כוחותיו הוקדשו למען העניין הנשגב ביותר: למען שחרור האנושות."

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא ניקולאי אוסטרובסקי בוויקישיתוף
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0