ניקולאי דוחוב

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
ניקולאי דוחוב
Nikolay Dukhov.jpg

ניקולאי דוחוברוסית: Николай Леонидович Духов‏; 26 באוקטובר 19041 במאי 1964) מהנדס סובייטי, מראשי המפתחים של השריון והנשק הגרעיני הסובייטי. על פעילותו הוענקו לו פרס סטלין, פרס לנין, תואר גיבור העמל הסוציאליסטי שלוש פעמים ועיטורים רבים נוספים כולל עיטור לנין ארבע פעמים.

חייו

ניקולאי דוחוב נולד בכפר באזור פולטבה (אז בתחומי האימפריה הרוסית, כיום באוקראינה) למשפחת חובש. דוחוב למד בבית הספר של הכפר ואחר כך בגימנסיה שסיים בשנת 1920. דוחוב עבד בעבודות שונות ובשנת 1925 בהיותו פעיל בקומסומול דוחוב קיבל היתר להתחיל ללמוד במכינה ללימודי הנדסה בחרקוב. עם סיום המכינה דוחוב עבר ללמוד הנדסת מכונות במכון הפוליטכני של לנינגרד וסיים אותו בשנת 1932.

פיתוח טנקים

לאחר קבלת הסמכת מהנדס ניקולאי דוחוב התחיל לעבוד במפעל קירוב בלנינגרד. תחילה הוא הועסק בפיתוח טרקטורים. החל משנת 1936 דוחוב הועבר לצוות פיתוח כלים משוריינים. הפרויקט ראשון שלו היה פיתוח שדרוג של טנק מדגם T-28. הפרויקט הסתיים בשנת 1938. באותה שנה דוחוב הציע פרויקט חדש, טנק KV-1, ובהמשך השתתף בפיתוח KV-2

לאחר תחילת מלחמת העולם השנייה הוחלט להעביר תשתית לבניית טנקים לצ'ליאבינסק. ב-10 ביולי 1941 דוחוב נסע לאתר בניית מפעל חדש ומונה לסגן מתכנן כלים משוריינים ראשי ובשנת 1943 מונה למתכנן ראשי של המפעל. בהיותו בתפקיד זה דוחוב קידם תחילת ייצור סדרתי של טנקים במפעל החדש ופיתוח כלים משוריינים חדשים (בעיקר טנקים ותותחים ממונעים).

במקביל לעבודה במפעל, דוחוב עוד בהיותו בלנינגרד החל ללמד מהנדסים חדשים. עם העברתו לצ'ליאבינסק הוא המשיך בתחום זה ופעל להקמה בעיר מכון להכשרת מהנדסים חדשים.

פיתוח נשק גרעיני

בשנת 1948 דוחוב הועבר לנושא חדש - פיתוח נשק גרעיני. הוא מונה לסגן של יולי חריטון במרכז פיתוח שהוקם לצורך זה. בתפקיד זה דוחוב היה אחראי על פיתוח חלקים שונים של פצצה גרעינית סובייטית. הוא לקח חלק פעיל בניסויים ראשונים של נשק גרעיני סובייטי בסוף שנות ה-40 ותחילת שנות ה-50 של המאה ה-20.

בשנת 1954 דוחוב מונה למהנדס ראשי של משרד תכנון חדש. באחריות המשרד היה תכנון ופיתוח של חימוש לטילים סובייטים. במהלך עשור שדוחוב היה בראש המשרד פותחו מערכות חימוש רבות.

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0