ננו (מטבע מבוזר)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

ננואנגלית: Nano, קוד: NANO, סימול: Ӿ) הוא מטבע מבוזר שנכתב בקוד פתוח, המבוסס על ארכיטקטורת גרף מכוון חסר מעגלים (DAG) עם מנגנון הסכמה של נציג פתוח (ORV). העברת המטבע מתבצעת בדרך של עמית לעמית, ללא שימוש במתווכים, באמצעות יומן מבוזר עם מבנה נתונים בלוק-סריג.[1][2]

ננו הושק באוקטובר 2015 על ידי Colin LeMahieu, במטרה לטפל במגבלות קיימות בבלוקצ'יין שעלולות לגרום לעמלות מגבילות ולהגדלת זמני אישור העסקאות תחת עומס. באמצעות שימוש במטבע ניתן לבצע עסקאות ללא תשלום מס, שבדרך כלל משיגות אישור מלא תוך פחות משנייה אחת.

היסטוריה

הפיתוח של ננו החל בשנת 2014 על ידי Colin LeMahieu, תחת השם המקורי RaiBlocks. ב-31 בינואר 2018, RaiBlocks מותג מחדש לננו. ננו הופץ בחינם דרך "ברזים" מבוססי טכנולוגיית האימות Captcha בשנת 2015. הברזים נסגרו בשנת 2017 לאחר שהופצו 126,248,289 מטבעות. יחד עם מימון פיתוח של 7,000,000 מטבעות, נקבע ההיצע הכולל ל-133,248,297 מטבעות.

ב-9 בפברואר 2018, בורסת המטבעות המבוזרים האיטלקית BitGrail הודיעה על כיבויה לאחר שנפרצה. ללקוחות החברה נרשמו הפסדים של 17 מיליון מטבעות ננו מהארנקים שלה, מה שמנע ממשתמשים לגשת לנכסים המאוחסנים בפלטפורמה. הלקוחות המופסדים ביקשו החזר דרך מערכת המשפט האיטלקית, ובתמיכת קרן ננו, פתחו בתובענה ייצוגית נגד הבעלים של BitGrail, פרנצ'סקו פירנו. בינואר 2019, בית המשפט של פירנצה מצא כי פירנו אחראי להפסדים, לאחר שגילה שהבורסה לא הצליחה ליישם אמצעי הגנה משמעותיים כלשהם כדי להבטיח את כספי לקוחותיה ולא דיווחה על הפסדים כבר ביולי 2017.

המנגנון

ננו משתמש במבנה נתונים בלוק-סריג, שבו לכל חשבון יש חשבון בלוקצ'יין משלו. זהו המטבע המבוזר הראשון שנוצר על גרף א-ציקלי מכוון (DAG), כאשר "בלוק" מייצג עסקה אחת, וכל עסקה מכילה את היתרה הנוכחית של החשבון.

כדי לוודא שישנה הסכמה כללית, נעשה שימוש באלגוריתם מסוג מערכת הוכחת סיכון בשם Open Representative Voting (ORV). במערכת זו, משקל ההצבעה מחולק לחשבונות על סמך כמות הננו שהם מחזיקים. לאחר מכן חשבונות משדרים באופן חופשי חלק מהמשקל לצמתים לפי בחירתם. במקרה שבו משודרות שתי עסקאות סותרות לרשת, מתקיימת הצבעה בצמתים הרלוונטיים לטובת אחד מהם. לאחר מכן משדרים את הצבעתם לצמתים האחרים וכן הלאה. העסקה הראשונה שמגיעה ל-67% ממשקל ההצבעה הכולל מאושרת, והשנייה נמחקת.

מבנה זו מאפשר לננו לתפקד ללא תמריצים כספיים ישירים למשתמשים או לאימות. מכיוון שגופים מסוימים נהנים מהרשת בעקיפין (בורסות מטבעות מבוזרים באמצעות עמלות מסחר, סוחרים הנמנעים מעמלות הקשורות לחברות כרטיסי אשראי וכו'), יש אינטרס לשמור עליה בריאה ומבוזרת על ידי הפעלת צמתים. מאחר שאין תמריץ ישיר לצבור משקל הצבעה, הדבר מסייע להימנע מהנטיות הריכוזיות הטמונות בסחר מסוג זה בעזרת מערכת הוכחת עבודה והוכחת ארכיטקטורות של הצבעות.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ Living Whitepaper - Nano Documentation, Nano Docs (באנגלית)
  2. ^ Federico Matteo Benčić, Ivana Podnar Žarko, Distributed Ledger Technology: Blockchain Compared to Directed Acyclic Graph, 2018 IEEE 38th International Conference on Distributed Computing Systems (ICDCS), 2018-07, עמ' 1569–1570 doi: 10.1109/ICDCS.2018.00171
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0