נסטור ראטש

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
נסטור ראטש
Nestor Rateș
מדינה רומניהרומניה רומניה

נסטור ראטשרומנית: Nestor Rateș, באנגלית: Nestor Ratesh, בשמו בלידה -נתן שטסל Nathan Stessel, נולד ב-7 באפריל 1933 במוינשט, רומניה) הוא עיתונאי יהודי-רומני שהתיישב בארצות הברית, נודע בעיקר בפעילותו ככתב, עורך ומנהל המחלקה הרומנית בתחנה "רדיו אירופה החופשית".

ביוגרפיה

נסטור ראטש נולד בשם נתן שטסל במשפחה יהודית בעיירה מוינשט בחבל מולדובה. אביו נקרא אנטון שטסל ואמו-בלינה (לימים בלינה צ'אושו). הוא למד בתיכון בערים בקאו ופיאטרה ניאמץ וסיים בחינות הבגרות בשנת 1948. בשנים 1948–1951 הוא למד בבית הספר לבנייה הידרוטכנית בפיאטרה ניאמץ ובהמשך התיישב בבוקרשט, בה עבד כטכנאי בתחום זה בחברה הממשלתית "אנרגו-קונסטרוקציה". בשנים 1953–1958 הוא למד בפקולטה לפילוסופיה באוניברסיטת בוקרשט. הוא עבד בהמשך בשנים 1958–1972 כעורך בסוכנות הידיעות הממלכתית הרומנית "אג'רפרס". בינואר 1973-ינואר 1972 עבד כעורך במסגרת הפדרציה של הקהילות היהודיות ברומניה. בשנת 1973 יחד עם המשפחה עלה לישראל באופן בלתי חוקי (ללא רשות השלטונות הרומנים) וכעבור שבועיים היגר לאיטליה ומשם לארצות הברית. באותה שנה, 1973, התקבל לעבודה במחלקה הרומנית של תחנת הרדיו אירופה החופשית במערכת בוושינגטון די. סי. ובמינכן. הוא שימש במשך שנים כתב של רדיו אירופה החופשית בוושינגטון. פעמיים הוא מילא את התפקיד של מנהל המחלקה הרומנית בתחנה ששידרה מינכן ואחר כך מפראג:בשנת 1989 (אחרי מותו של ולאד ג'ורג'סקו) ואחר כך בשנים 1994–2002 . בשנת 2003 הוא כיהן כיועץ למדיניות העריכה של מנכ"ל התחנה. אחרי פרישתו לגמלאות כיהן ראטש למשך שנה כיועץ ראשי של יו"ר התחנות "אירופה החופשית" ו"סבובודה".

חייו הפרטיים

ראטש נשוי ליואנה לבית נוימן מן העיר לוגוז' שעבדה ברומניה כמורה להיסטוריה וספרנית בספרייה המרכזית הממלכתית בבוקרשט ואחר כך במשרד האוצר של ארצות הברית. אמו הביולוגית, בלינה ואמו החורגת, שרה ריטנשטיין, עלו לישראל והתיישבו בה ב-1951 ובהתאמה ב-1970.

פרסים ואותות הוקרה

  • 1992 - פרס האקדמיה הרומנית-אמריקאית - עבור ספרו "רומניה:המהפכה התקועה".

ספרים

  • Romania: The Entangled Revolution (רומניה:מהפכה תקועה)
  • (-ברומנית - 1994 România: Revoluția încîlcită)

קישורים חיצוניים

לפי Mihai Pelin, Operaţiunile "Meliţa" şi "Eterul" – Istoria "Europei Libere" prin documentele de Securitate, Bucureşti, Editura Albatros, 1999 (מיכאי פלין - מבצעי "מליצה" ו"האתר" - תולדות "אירופה החופשית" דרך מסמכי הסקוריטאטה) 1999

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0