סימני מתיחה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
סימני מתיחה
striae distensae
Belly Strech Marks.jpg
שמות נוספים סטריאה

סימני מתיחה (נקרא גם סטריאה מהמילה הלועזית Striae) הם צלקות על העור הנגרמות על ידי קרעים בשכבת העור העמוקה דרמיס. הסימנים הם תוצאה של גדילה מהירה של הגוף כמו במהלך גיל ההתבגרות או ההיריון. הסימנים מופיעים בדרך כלל על הבטן, הירכיים, השדיים, הגב התחתון והישבן.

סימנים וסימפטומים

סימני מתיחה מתחילים כנגעים אדמדמים או סגולים, במקומות בגוף בהם קיימות כמויות גדולות יותר של שומן. עם הזמן, הסימנים נוטים להתנוון ולאבד פיגמנטציה. האזורים הפגועים נראים לבנבנים, ורכים למגע.

סימני מתיחה מופיעים בדרמיס, שהיא שכבת הרקמה האמצעית הגמישה המסייעת לעור לשמור על צורתו. לא ייווצרו סימני מתיחה כל עוד יש תמיכה לעור בתוך הדרמיס.

הם יכולים (אך לא תמיד) לגרום לתחושת צריבה וגירוד, כמו גם למצוקה רגשית. הם אינם מהווים סיכון בריאותי כשלעצמם, ואינם פוגעים ביכולתו של הגוף לתפקד כרגיל, אולם לרוב הם נחשבים למטרד קוסמטי.[1]

סיבות

סימני מתיחה נגרמים על ידי מתיחה של העור. זה נכון במיוחד כאשר יש עלייה בקורטיזון[2] שיכולה להגביר את ההסתברות או את חומרת סימני המתיחה על ידי הפחתת גמישות העור. עודף בקורטיזון משפיע על הדרמיס בכך שהוא מונע מהפיברובלסטים ליצור סיבי קולגן ואלסטין הדרושים כדי לשמור על עור גמיש שגדל במהירות. הדבר עלול ליצור חוסר בחומר תומך כאשר העור נמתח, ולהוביל לקריעת עור ואפידרמיס, אשר בתורם עלולים לייצר צלקות בצורה של סימני מתיחה.

דוגמאות למקרים בהם סימני מתיחה שכיחים, כוללות עלייה במשקל (בצורת שומן או שריר), היריון וקפיצות גדילה של מתבגרים, אם כי גם חלק מהתרופות, כמו גם מצבים ומחלות רפואיים אחרים, עשויים להגביר את הסבירות להופעת סימני מתיחה.

מניעה

קולגן ואלסטין הם חלבונים בעור התורמים לחיזוק העור וגמישותו ומסייעים לעור שנמתח לשחזר את מצבו המקורי. הגברת ייצור הקולגן והאלסטין מסייעת במניעת הופעת סימני מתיחה.[3]

סימני מתיחה יכולים לנבוע גם מחסרים תזונתיים. צריכת מזונות התורמים לבריאות העור, כגון מזונות עשירים באבץ, מזונות עשירים בוויטמין A,‏ C,‏ D ומזונות עשירים בחלבון, יכולים לסייע בדיכוי סימני מתיחה.[4]

בפועל, לא נמצאו ראיות לכך שמשחות ושמנים שימושיים למניעה או הפחתת סימני מתיחה בהריון.[5] וכך גם טיפולים להפחתת הופעת הצלקות לאחר הריון נחשבות יחסית מוגבלות.[6]

טיפול

מאז ימי קדם, נשים בהריון חיפשו תרופות למניעת סימני מתיחה במהלך ההריון. היוונים והרומאים הקדמונים השתמשו בשמן זית, בעוד האתיופים והסומלים השתמשו בלבונה.[7]

אין טיפולים שנותנים מענה מלא לסימני מתיחה, אם כי ישנן הצעות רבות ושונות כיצד להסיר אותם או להפחית את המראה שלהם.[8] הטיפולים המוצעים כיום הם טיפולי לייזר, חומצה גליקולית משחות למיניהן ועוד.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא סימני מתיחה בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ "Stretch Mark". נבדק ב-2011-11-10.
  2. ^ "Stretch marks - Symptoms and causes". mayoclinic.org. נבדק ב-4 באפריל 2018. {{cite web}}: (עזרה)
  3. ^ "Skin: Layers, Structure and Function". Cleveland Clinic. נבדק ב-2022-02-17.
  4. ^ "Stretch Marks". Cleveland Clinic. נבדק ב-2022-02-17.
  5. ^ Brennan, M; Young, G; Devane, D (14 בנובמבר 2012). "Topical preparations for preventing stretch marks in pregnancy". The Cochrane Database of Systematic Reviews. 11: CD000066. doi:10.1002/14651858.CD000066.pub2. PMID 23152199. {{cite journal}}: (עזרה)
  6. ^ Tunzi, M; Gray, GR (15 בינואר 2007). "Common skin conditions during pregnancy". American Family Physician. 75 (2): 211–8. PMID 17263216. {{cite journal}}: (עזרה)
  7. ^ "Botany". נבדק ב-2009-11-10.
  8. ^ Liu, L; Ma, H; Li, Y (באוגוסט 2014). "Interventions for the treatment of stretch marks: a systematic review". Cutis. 94 (2): 66–72. PMID 25184641. {{cite journal}}: (עזרה)

הבהרה: המידע במכלול נועד להעשרה בלבד ואינו מהווה יעוץ רפואי.

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0