סמי נחמיאס

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
סמי נחמיאס
לידה 1935
ירושלים, פלשתינה (א"י)
פטירה 18 באוגוסט 2019 (בגיל 84 בערך)
ישראל
השתייכות Badge of the Israeli Defense Forces 2022 version.svg צבא הגנה לישראל
Emblem of Israel Police Blue.svg משטרת ישראל
דרגה סגן-אלוףסגן-אלוף
סגן ניצבסגן ניצב
תפקידים בשירות

שמואל "סמי" נחמיאס (1935 - 18 באוגוסט 2019) היה קצין צה"ל ממייסדי סיירת מטכ"ל וראש ענף המבצעים המיוחדים באגף המודיעין. לאחר שחרורו שירת כקצין המודיעין הראשי של משטרת ישראל.

ביוגרפיה

נחמיאס נולד וגדל בירושלים. ב-1954 התגייס לצה"ל ושירת בגדוד 890 בפלוגתו של מאיר הר-ציון[1]. הוא השתתף בפעולות התגמול ובמהלך מבצע שומרון נפצע באורח קשה, פציעה שמנעה ממנו לחזור לשרת כלוחם. נחמיאס השתחרר מהשירות הסדיר, טייל בארצות הברית ובהודו ועבד כמאבטח. הוא התגייס שוב לשירות קבע ושימש מפעיל סוכנים בשלוחה הצפונית של יחידה 154 תחת פיקודו של אברהם ארנן. עם הקמת פלוגה ה' למבצעים מיוחדים ביחידה, צירף ארנן את נחמיאס לגוף המייסד של היחידה שהפכה לסיירת מטכ"ל. נחמיאס שימש כקצין המודיעין של סיירת מטכ"ל כשאת דרגות הקצונה קיבל ללא קורס קצינים. במהלך שירותו בסיירת ליווה את פעולותיה המבצעיות הראשונות וכן לאחר שינוי ייעודה, את תחילת מבצעי המודיעין המיוחדים הראשונים במצרים תוך שימוש במסוקים.

בתפקידו הבא שימש סגן מרחב ירושלים של יחידה 504. לאחר מלחמת ששת הימים היה חבר יחד עם שמואל גורן, רפי סיטון ויגאל סימון בצוות היחידה לאיתור ורכישת חלקים מהמגילות הגנוזות.

ב-1971 מונה נחמיאס לראש ענף מבצעים מיוחדים באגף המודיעין.

לאחר שחרורו הצטרף למשטרת ישראל ומונה לקצין המודיעין הראשי של הארגון. נחמיאס ויחידתו נלחמו בפגע המאורגן וב-1977 נחשפה רשימת ה-11 שחוברה על ידי אנשיו. עימות עם מפכ"ל המשטרה חיים תבורי בין היתר על רקע רצונו של נחמיאס להקים יחידה שתאבק בפשע המאורגן החמור, הובילה לעזיבתו של נחמיאס את המשטרה ביוני 1977[2]. לאחר עזיבת המשטרה חבר ב-1978 לאברהם ארנן בהקמת משרד החקירות הפרטיות "א.נ. יועצים מיוחדים בע"מ"[3].

הוא נפטר ב-2019 ותרם את גופתו למדע.

חיים אישיים

נחמיאס היה נשוי בשנית לגליה ואב לשלושה.

קישורים חיצוניים

קציני יחידה 504 שמואל גורן, רפי סיטון וסמי נחמיאס עם הסוחר כנדו בסיום מבצע הבאת המגילות הגנוזות לישראל

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0