סקון (לחמנייה)
| סקונס עם ריבה ושמנת עשירה | |
| מאכלים | |
|---|---|
| מוצא |
|
| מרכיבים עיקריים | חיטה, שעורה או שיבולת-שועל |

סקון (באנגלית: Scone; מוכרת בצורת הרבים סקונס) היא לחמנייה מלוחה או מתוקה מהמטבח האנגלי והסקוטי. היא נאפית מקמח חיטה או משבבי שיבולת שועל, בדרך כלל עם אבקת אפייה או מתפיח אחר.
אטימולוגיה
על פי מילון מרים ובסטר[1], ייתכן שמקור השם scone במילה ההולנדית "schoonbrood" (לחם לבן), המורכבת מ-schoon (טהור, נקי) ומ-brood (לחם). בארצות הברית השם "סקונס" מתייחס לגרסאות המתוקות של המאפה, בעוד הגרסאות המלוחות מכונות "ביסקט". בקנדה מכנים את כל הסוגים "ביסקט".
סוגים
בבריטניה הסקון היא בצורת עיגול או משולש (שנחתך מעיגול גדול), בארצות הברית היא לעיתים גדולה יותר ומלבנית, ונאפית יבשה יותר ואף פירורית. סקונס תעשייתיות הן בדרך כלל בצקיות יותר מאלו הביתיות.
סקונס אנגליות מכילים לרוב צימוקים, דומדמניות, גבינה או תמרים. בארצות הברית, סקונס הנמכרות בבתי קפה ממולאות לרוב באוכמניות, חמוציות, אגוזים ואפילו פתיתי שוקולד, ואף ממתק "עדשים" משוקולד. מילויים מסורתיים יותר, הן בבריטניה והן בארצות הברית, הם תבלינים כמו פרג וקינמון.
בסקוטלנד ואלסטר הגרסאות המלוחות כוללות סקונס סודה לשתייה, הידועים גם כ"פארל" (לחם שטוח משולש, הנוצר כתוצאה מחיתוך של עיגול לארבעה) וסקונס תפוחי אדמה המכונות "טאטי", שדומות לפנקייק קטנים, דקים ומלוחים, עשויים מקמח תפוחי אדמה ומזכירים את ה"לאטקעס" – לביבות תפוחי אדמה יהודיות. סקונס תפוחי אדמה מוגשות לרוב מטוגנות כחלק מארוחת בוקר סקוטית.
סקונס הן מרכיב בסיסי בשעת התה בסגנון דבונשייר, הן מכונות גם "סקונס של תה" ו"סקונס שמנת".
סקונס צלויות הן סקונס המטוגנות ולא נאפות. ישנן גרסאות המכילות או מצופות גבינה, בצל, בייקון ועוד. בשפה הסקוטית סקונס כאלו מכונות "גרידל". בניו זילנד שם זה משמש לתיאור כל גרסאות הסקונס, המהוות חלק חשוב בארוחות מסורתיות.
קישורים חיצוניים
- סקונס של תה, מאתר "על השולחן"
- קרין גורן, סקונס חמוציות, מאתר "על השולחן"
- רוני ונציה, מלכת אנגליה קפצה לביקור? הגישו לה סקונס, באתר ynet, 6 בספטמבר 2006
- סקונס דרום-אפריקאים, מאתר "הלול"
- סקון, באתר אנציקלופדיה בריטניקה (באנגלית)
הערות שוליים
סקון (לחמנייה)41270982Q869660