שמנת עשירה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
גביע שמנת עשירה, עם הקרום על פני השמנת
שמנת עשירה על סקונס ומעליה ריבה (סגנון ההגשה של דבון); על גבי השמנת הצהובה ניתן לראות קרישים חמאתיים

שמנת עשירהאנגלית: Clotted cream, מילולית: "שמנת קרושה") היא שמנת מהמטבח הבריטי המוגדרת לפי חוק[1] כמכילה לפחות 55% שומן. כדי להכינה מחממים חלב פרה בלתי מפוסטר ומשאירים אותו מספר שעות בתבניות רדודות. במהלך זמן זה, השמנת עולה אל פני השטח ויוצרת קרישים. קרישים כאלו לא היו נוצרים בחלב מפוסטר.

שמנת עשירה היא מאכל אופייני לדרום מערב אנגליה, אך אין הסכמה האם מקורה בדבון או בקורנוול. קיימים טיעונים לכאן ולכאן, אך אין להם עדויות מתועדות. היצרנית העיקרית של שמנת עשירה בממלכה המאוחדת היא Rodda's[2] מקורנוול, אך בנוסף קיימים יצרנים מקומיים רבים בדרום מערב אנגליה, במחלבות וחוות המייצרות עבור בתי עסק מקומיים.

שמנת עשירה היא חלק מארוחת Cream tea, בה היא מוגשת על גבי סקונס עם ריבת תות שדה או פטל. בדבון השמנת משמשת באופן מסורתי כתחליף לחמאה, והריבה נמרחת מעליה. בקורנוול השמנת מונחת מעל הריבה.

באיחוד האירופי, שמנת עשירה מקורנוול (Cornish clotted cream) היא כינוי מקור אזורי (PDO) לשמנת עשירה המיוצרת על פי מתכון מסורתי בקורנוול.

מוצר דומה המכיל 48% שומן נקרא שמנת דבון (Devon Cream) או שמנת דבונשייר (Devonshire cream)[3][4].

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ The Cheese and Cream Regulations 1995 (SI 1995 No. 3240) מסת"ב 0110538536
  2. ^ Rodda's
  3. ^ Clotted cream באתר Devon Cream Company
  4. ^ ‏Double Devon Cream באתר Devon Cream Company
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0