סרג'יו נטרא

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
סרג'יו נטרא
חברים
פטירה 21 בפברואר 2021

סֶרג'יוּ נַטרָא (סֶרג'יוּ נַטרָה; בלועזית: Sergiu Natra;‏ 12 באפריל 192421 בפברואר 2021) היה מלחין ישראלי.

סרג'יו נטרא היה מלחין מוזיקה קלאסית בינלאומי בעל מוניטין רב שהתגורר בישראל. יצירותיו לנבל מבוצעות לעיתים קרובות ברחבי העולם. תרומתו למוזיקה הקלאסית, לתרבות הישראלית והעולמית הייתה רבת-חשיבות.

חייו ויצירתו

סרג'יו נטרא (נדלר - Nadler) נולד ברומניה למשפחה שמקורה בגרמניה אוסטריה ובצ'כיה (ליווא - Löwe, לוסטגרטן - Lustgarten). בילדותו למד פסנתר ומוזיקה ובהלחנה החל לעסוק בגיל צעיר מאוד. הוא למד בקונסרבטוריון יהודי ללימודי אומנות ולאחר מכן באקדמיה למוזיקה של בוקרשט, ביו השאר תאוריה, קומפוזיציה ותיזמור עם לאון קלפר ומוזיקה מודרנית עם מיכאל אנדריקו.

קטע לתזמורת "מארש וכוראל" משנת 1944 הקנה לו מעמד של מודרניסט ברומניה. התזמורת הפילהרמונית הישראלית ביצעה את יצירתו זו בשנת 1947 בניצוח אדוארד לינדברג. על יצירה זו ועל ה"דיוורטימנטו בסגנון קלאסי" משנת 1943 קיבל את פרס להלחנה על שם אנסקו.

במהלך זוועות הנאצים שעימם שיתפו פעולה חלק מהרומנים, כמו גם לאחר מכן במהלך המשטר הקומוניסטי, המלחין ומשפחתו, שנחשבו כחלק מ"העילית ", סבלו מעבודות כפייה בשואה, ריצוי זמן בכלא והחרמת כל נכסיהם. חלק מיצירותיו של המלחין לא השתמרו או הושמדו על ידי הגרמנים או משתפי הפעולה הרומנים.

היצירה "ארבע פואמות" לבריטון ותזמורת, הייתה האחרונה שבוצעה ברומניה לפני שעלה לישראל, שלוש שנים לאחר שהגיש בקשת הגירה לממשלת רומניה, תקופה שבה הוא ואשתו סוניה נטרא, פסלת ואומנית ידועה, סבלו מאיסור פרסום ומימוש כל פעילות מקצועית.

בשנת 1961 עלו לישראל סרג'יו נטרא ואשתו סוניה, פסלת והתיישבו ברמת אביב. כעבור שנה ביצעה הפילהרמונית הישראלית, בניצוח סרג'יו קומיסיונה את ה"סימפוניה לכלי קשת", היצירה האחרונה שכתב ברומניה. יצירתו "מוזיקה לכינור ונבל" משנת 1960, בוצעה בביצוע בכורה על ידי הכנרת מרים פריד והנבלנית הצרפתייה פרנסואז נטר.

נטרא היה מלחין בעל אוריינטציה אירופית מובהקת ובעל סגנון כתיבה שהתאפיין בזרימה מלודית, שפה פולימודאלית, מחשבה פוליפונית והתפתחות מדורגת ועשירה של חומר מוטיבי. הוא השתמש בטקסטים בלשון חדשה, על מקצביה ומצלוליה, ומקורות השראתו נשאבו בין השאר מן הפולקלור היהודי.

יצירותיו מבוצעות ומשודרות בכל רחבי העולם, בין השאר, בישראל, ארצות הברית, קנדה, בריטניה, אירלנד, גרמניה, הולנד, אוסטריה, נורווגיה, שוודיה, צרפת, בלגיה, איטליה, ספרד, סווזילנד, צ'כיה, הונגריה, פולין, רוסיה, רומניה, סלובניה, יפן, טייוואן, אוסטרליה.

לצד ההלחנה עסק פרופסור נטרא בהוראת המוזיקה. בין השנים 1975 ו- 1985 כיהן כפרופסור אורח באקדמיה למוזיקה שליד אוניברסיטת תל אביב שם הירצה על מוזיקה של המאה ה-20, הלחנה וניתוח צורות. במשך השנים העמיד נטרא דורות של תלמידים, ביניהם ליאור שמבדל, רפי קדישזון (מלחין ומנצח), אראל פז, ראובן סרוסי, דבורה רוטשטיין שראם, דרור אלימלך (מלחינים), יהונתן בריק (כנר), סלי פיקס, יו'גין אלקלעי, סיוון סילבר וגיל גרבורג (פסנתרנים), יוני פרחי (פסנתרן ומנצח).

נטרא נפטר בפברואר 2021, חודש לאחר מות רעייתו, סוניה. הותיר אחריו שני בנים.

קישורים חיצוניים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0