עולם קטן (עלון שבת)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
סמליל העלון

עולם קטן הוא עלון שבת במגזר הדתי לאומי. הוא החל לצאת כעלון בפסח 2004 והפך במהרה לעיתון אקטואלי שבועי הכולל טורי פרשנות, כתבות, ראיונות עם אישים דתיים ואחרים, לצד מאמרים תורניים. משרדי השבועון ממוקמים בירושלים ומנוהלים בידי שלושה שותפים.

תוכן

כמו עלוני שבת אחרים עוסק העלון בנושאים תורניים אך יחסית ממעט לעסוק בפרשת השבוע ועוסק בתחומים אשר נוגעים לעולמו של הנוער הדתי ומכאן שמו, "עולם קטן". שלא כעלונים אחרים, דפי העלון הם בפורמט גדול יותר מהמקובל.

בעלון, מלבד פינת פרשת השבוע (שכיום מורכבת משני חלקים), ישנן פינות בתחום עבודה עברית, קולנוע, ביקורת ספרות, סאטירה, דמוגרפיה ועוד, וזאת לצד נושאים אקטואליים. עמודו האחורי של העלון מוקדש לכתיבת נוער. על רקע סמל העלון מובאת תמונת כיפה הנבחרת מבין תצלומי כיפות ששולחים קוראי העלון.

בעלון מדור "שו"ת SMS", שבו תשובות של הרבנים שלמה אבינר ושמואל אליהו בתכתובת מסרונים. בעבר השתתף בשו"ת זה גם הרב אליקים לבנון וצוות חברים מקשיבים. בכל עלון מתפרסם סיפור קצר. בשנת 2008 קובצו סיפורים נבחרים לספר בשם "סיפור קטן"[1]. בהמשך ירדה תדירותו הופעתו של המדור. בעלון גם מדור קומי הנקרא "עבר בקריאה ראשונה" מאת חיים ולדומרסקי (שהחליף את מני אסייג, שהוא בתורו החליף את אשר בן אבו,) כתבות תרבות וראיונות צבע מאת נדב גדליה, טור אקטואלי מאת סיון רהב-מאיר, וכן מדורי ספרים, משפט, רוח ונפש, חסידות וטורי דעה.

יוזם העלון היה מאיר שוורץ, והוא הקימו עם שני שותפים - איתן אורבך (האחראי כיום על הפרסומות בעלון) ונריה (נרי) לוי. העלון הופץ לראשונה בשביעי של פסח תשס"ה. העורך של 12 הגליונות הראשונים היה אלחנן ניר, והוא גם בחר לעלון את השם "עולם קטן". לאחריו החל יוסף רוסו לשמש כעורך, עד היום. אנשי העלון ממעטים להיחשף בשמם, ומאמריהם חתומים בדרך כלל בשם "המערכת".

החל מתחילת שנת תשע"ב יוצא לאור בנוסף לעלון גם ירחון בתשלום הנשלח למנויים תחת השם "עולם קטן המגזין" אותו ערך בעבר חנן בן-ארי. ביולי 2015 שינה הירחון את שמו ל"מקום בעולם".

תפוצה

נכון לשנת 2020 העלון מופץ בכ-80,000 עותקים, למעט גליונות מיוחדים[2]. בסקר שנעשה בקרב תלמידי מכללת הרצוג בשנת 2011, קיבל העלון את המקום הראשון באחוזי החשיפה של כלל העיתונים הדתיים, עם כ-68 אחוזים[3].

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0