עמותת צ.ל.ש.

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

עמותת צעירים לומדים שחמט - צ.ל.ש היא עמותה הפועלת להקמת קבוצות לימוד שחמט לילדים ונוער (בכיתות ג' עד יא') מאזורי פריפריה גאוגרפית וכלכלית, במטרה לעודד את מיצוי הפוטנציאל האישי תוך פריצת מחסומים תרבותיים וסוציו-אקונומיים, וחינוך לפיתוח החשיבה, ערכים ואחריות חברתית.

אודות

צ.ל.ש פועלת משנת 2007. במהלך השנים הדריכו בעמותה מאות מדריכים, ואלפי ילדים למדו שחמט ונחשפו לתכנים מקצועיים וחינוכיים. מתנדבי עמותת צ.ל.ש. מדריכים קבוצות שחמט חינוכיות ברחבי הארץ, במטרה לפתח חשיבה, להטמיע ערכים וליצור סביבה התומכת בהתפתחות אישית. קהל היעד של העמותה הוא ילדים ובני נוער החיים באזורי פריפריה גאוגרפית וכלכלית, בעלי יכולת חשיבה, ופוטנציאל בתחום הלימודי והחברתי. במהלך שנת הלימודים הילדים לומדים את משחק השחמט ונחשפים לערכי ורוח המשחק. ילדי העמותה עוברים תהליך של העצמה וגילוי הפוטנציאל הטמון בהם. הלימוד מתבצע בקבוצה, כשהאווירה בה והיחסים בין חבריה מהווים ערך ומטרה בפני עצמם. מלבד הפעילות השגרתית לאורך השנה, הקבוצות משתתפות בסיורים ופעילויות מחוץ לבית הספר, בטורנירים עירוניים ובאירועי שיא. בשנת הפעילות תשע"ט העמותה הפעילה כ-100 קבוצות ברחבי ישראל, הכוללות למעלה מ-1,600 חניכים. העמותה פועלת במגוון יישובים, מקריית שמונה בצפון ועד דימונה בדרום, וכן במגזר החרדי והערבי.

מנכ"ל העמותה הוא גלעד אדלר ויושבי הראש המשותפים הם דן זיו ואהד פיליפ.

חזון

יצירת קהילה המעודדת מיצוי פוטנציאל אישי תוך פריצת מחסומים תרבותיים וסוציו-אקונומיים ומחנכת לפיתוח חשיבה, ערכים ואחריות חברתית. הדרך בה העמותה בחרה לפעול היא הקמת ארגון בו סטודנטים ואקדמאים מלמדים ילדים מאזורי פריפריה גאוגרפית וכלכלית שחמט. כך העמותה מקווה לתרום לגישור הפערים וקירוב הלבבות בחברה הישראלית, כל זאת בשימת דגש על הטמעת ערכים של מצוינות ומשמעת, תוך טיפוח יחסי חברות כנים ובלתי אמצעיים.

מטרות

  • פיתוח החשיבה האנליטית, העצמאית והאסטרטגית של ילדים ונוער.
  • הטמעת ערכים של משמעת, התמדה ושאיפה למצוינות.
  • יצירת סביבה המאפשרת הצבת יעדים אישיים, ומקדמת להגשמתם.
  • יצירת קשר משמעותי, מתמשך ובלתי אמצעי בין המדריך לשחקן.
  • פיתוח תפישת מחויבות של סטודנטים לחברה.

פעילות

פעילות שוטפת - לב הפעילות הוא המפגשים השבועיים של קבוצות הילדים עם המדריכים. במפגש בן שעתיים המתקיים בבית הספר, עוברים הילדים שיעור שחמט, בו לצד לימוד החומר המקצועי שמים דגש גם על חיבור תוכני השחמט לחיים מחוץ למשחק – כבוד, סבלנות, סוף מעשה במחשבה תחילה, ועוד ועוד - וכמובן משחקים שחמט. האווירה בשיעור נינוחה ופתוחה יותר, ומאפשרת לילדים מרחב להירגע, להתבטא, ולהכיר את המדריך, שאינו מורה "רגיל" בבית הספר.

טורנירי אמצע שנה - בסביבות אמצע השנה מתקיימים טורנירי אמצע-שנה אזוריים לקבוצות העמותה. בין אם במועדון השחמט, או בבית ספר מארח, נאספות הקבוצות מהאזור לתחרות שחמט. כאן נחשפים הילדים לקבוצות נוספות של העמותה, כאשר הדגש בתחרות הוא על ספורטיביות, על איך להפסיד ולנצח בכבוד ועל הנאה ממשחק השחמט. טורנירים אלו מקנים לילדים תחושות שייכות וגאווה חזקות, ומהווים טעימה ממה שצפוי באירוע השיא בסוף השנה. בחגים ובחופש הגדול נערכות פעילויות לתלמידי חטיבות הביניים בוגרי קבוצות העמותה בבתי הספר היסודיים, בהן לוקחים חלק ילדים מבתי ספר שונים וממקומות שונים בארץ, ועוסקים הן בהעמקה בלימוד שחמט והן בתכנים נוספים ופעילויות העשרה.

אירוע סיום שנה - בסוף שנת הלימודים מתקיים אירוע השיא של השנה: קבוצות העמותה מכל הארץ מגיעות לאירוע חגיגי המציין סיום שנה משמעותית של לימוד וכניסה לעולם השחמט. הילדים מתחילים את היום בפעילויות אתגר וגיבוש קבוצתיות, ולאחר מכן מתקיימת תחרות שחמט בין כל הקבוצות. הילדים לא משחקים כבר רק נגד חבריהם וילדי בתי הספר השכנים, אלא מתחרים בילדים ממקומות שונים ומרקעים מגוונים. הילדים משחקים כשעתיים ברציפות נגד יריבים שונים בזה אחר זה, ולבסוף מחולקים גביעים ומדליות לקבוצות המנצחות. גם כאן, מושם דגש על שמירה על כללי התנהגות וכבוד כלפי המקום ואחד כלפי השני, על ספורטיביות והתמודדות עם הפסד, ועל אהבת השחמט ורוח השחמט.

קבוצות הורים - העמותה מפעילה קבוצות לימוד שחמט להורי הילדים הלומדים בעמותה. זאת מתוך מטרה לאפשר מרחב משחקי משותף של ההורים והילדים, וכן כדי לתת להורים כלים חינוכיים להעצמת הילדים כמו גם להבין כיצד הם משחקים, מתמודדים עם אתגרים ולומדים.

תוכנית "מסע לעתיד" - בתום פעילות קבוצת צ.ל.ש. בבתי הספר היסודיים, עוברים חלק מהחניכים המעוניינים בכך לתוכנית ההמשך - מסע לעתיד. מטרת התוכנית היא ללוות את החניכים במהלך שנות הלימודים בחטיבת הביניים והתיכון, לסייע להם לפתח את הפוטנציאל האישי ולבנות כישורי חיים שיסייעו להם בהמשך דרכם. החניכים מתכנסים שלוש פעמים במהלך השנה ליומיים של פעילויות, סדנאות והרצאות, בהן הם נחשפים לתחומי ידע מרחיבי אופקים, רוכשים כלים ופוגשים יזמים ואנשי מקצוע מגוונים. שיאה של התוכנית הוא במחנה של שבוע במהלך הקיץ. בכל שכבת גיל התכנים המועברים סובבים סביב נושא אחר, ובונים רצף רב שנתי של הקניית ידע ומיומנויות.

קישורים חיצוניים


Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0