עקעק-כחול סרי לנקה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןעקעק-כחול סרי לנקה
מיון מדעי
ממלכה: בעלי חיים
מערכה: מיתרניים
מחלקה: עופות
סדרה: ציפורי שיר
תת־סדרה: עורבאים
משפחה: עורביים
סוג: עקעק-כחול
מין: עקעק-כחול סרי לנקה

עקעק-כחול סרי לנקה (שם מדעי: Urocissa ornataur, נקרא בעבר עקעק ציילון) הוא מין של ציפור שיר צבעונית ממשפחת העורביים, החי רק ביערות הגשם באי סרי לנקה שמדרום להודו. אף על פי שהוא הסתגל לנוכחות בני אדם, הוא נמצא במצב שימור פגיע, בשל הרס בית הגידול העיקרי שלו, יער ראשוני באזור הלח שבדרום סרי לנקה.

מאפיינים

העקעק מגיע לאורך של עד 47 סנטימטרים, הוא גדול יותר ממיינה מצויה אך קטן מעורב שחור. כפי ששמו מזכיר הוא בעל נוצות כחולות בוהקות. ראשו, צווארו וכנפיו אדומים-חומים או ערמוניים וקצה זנבו לבן. הרגלים וטבעת העין אדומים. לצעירים נוצות דומות לבוגרים אך בצבע עמום יותר. טבעת העין של הצעירים חומה והנוצות בחלק התחתון אפורות.

בית גידול

מין זה אנדמי לסרי לנקה בה הוא נמצא ביערות הררים, במורדות ההרים ובשפלות רטובות. הוא נמצא בגבהים של 150 עד 2200 מטר מעל לגובה פני הים. הוא לא נראה בבתי גידול מופרעים כמו גנים או מטעים. בסקרים שנערכו בין השנים 2004 ו־2006 נמצאו בוגרים ממין זה ב־38 חלקי יער נפרדים הכלולים בתוך 6 מתחמי יער בדרום הרטוב של סרי לנקה.

יחסים עם בני אדם

אף על פי שהם נמנעים מאזורים מופרעים בידי בני אדם מחקרים שבוצעו הראו שהמין נמשך שנוכחותם של בני אדם בתגובה לרמות נמוכות ובינוניות של הפרעות וקבוצות קטנות עד בינוניות של אנשים. מספר העקעקים גדל, בניגוד לעופות אחרים שנכללו במחקר[1]. לעיתים קרובות נצפתה קבוצה של עקעקים המחכים ליד שבילים ומצפים להאכלה בידי מבקרים אנושיים.

תזונה

העקעק הסרי לנקי הוא אוכל בשר וניזון בעיקר מחרקים, לטאות ודו-חיים. בנוסף, נצפו פריטים הניזונים מפירות וגם ביצים וגוזלים של עופות אחרים. עקעקים נצפו משפשפים זחלים שעירים על עצים כדי להסיר את השערות הרעילות לפני אכילתן.

רבייה

העקעקים הם מונוגמיים. הם חיים בקבוצות קטנות של עד 7 פרטים, כאשר לכל אחד שטח משלו. עונת הרבייה היא מינואר ועד מרץ והנקבה מטילה 3–5 ביצים לבנות עם כתמים חומים. שני המינים בונים את הקן ומאכילים את הגוזלים אך רק הנקבה דוגרת על הביצים.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא עקעק-כחול סרי לנקה בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ Alwis NS, Perera P, Dayawansa NP. 2016. Response of tropical avifauna to visitor recreational disturbances: a case study from the Sinharaja World Heritage Forest, Sri Lanka. Avian Research 7(15). https://doi.org/10.1186/s40657-016-0050-5
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0