פוקוקסנטין

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
פוקוקסנטין (Fucoxanthin)
מבנה המולקולה
מבנה המולקולה
שם סיסטמטי Acetic acid [(1S,3R)-3-hydroxy-4-[(3E,5E,7E,9E,11E,13E,15E)-18-[(1S,4S,6R)-4-hydroxy-2,2,6-trimethyl-7-oxabicyclo[4.1.0]heptan-1-yl]-3,7,12,16-tetramethyl-17-oxooctadeca-1,3,5,7,9,11,13,15-octaenylidene]-3,5,5-trimethylcyclohexyl] ester

פוקוקסנטין (Fucoxanthin) הוא קסנתופיל השייך למשפחת הקרוטנואידים.

הקרוטנואידים, הכוללים בין השאר פוקוקסנטין, בטא קרוטן, לוטאין וליקופן, הם פיגמנטים שנוכחים במזונות בעלי צבעים שונים.
הפוקוקסנטין מופק מאצה חומה המשמשת מוצר מזון פופולרי ברחבי יפן ואסיה, והוא זה שנותן לאצות הללו את צבען החום-ירוק.

השימוש בחומר

פוקוקסנטין משמש למטרות שונות, מתוסף העוזר לירידה במשקל ועד לטיפול במחלות ממאירות.

שרפת שומנים

מחקרים בעכברים שנערכו ביפן הראו שפוקוקסנטין מאיץ את שרפת השומנים בתוך תאי השומן הלבנים והופך אותם לתאי שומן חומים, ההופכים לאנרגיה במקום למצבורי שומן. לפי מחקרים אלה, הפוקוקסנטין מגביר את פעילותו של חלבון השורף מצבורי רקמות שומן לבן סביב איברי הגוף. [1] [2]

במחקרים עלה כי פוקוקסנטין מאיץ את תהליך החמצון של חומצות שומניות ובכך משנה את המטבוליזם בגוף.[3]

עד שנת 2010 לא נערכו מחקרים בבני אדם על פוקוקסנטין, למעט מחקר אחד שהראה יעילות ספיגה נמוכה של פוקוקסנטין בגוף האדם[4].

בשנת 2010 פורסם מחקר אחד שמצא שנשים עם מחלות כבד שצרכו פוקוקסנטין ושמן זרעי רימונים השילו 4.9 ק"ג בממוצע ממשקלן בתוך כ-4 חודשים.[5] על מנת להראות שהפוקוקסנטין יעיל בהורדת משקל בבני אדם נדרשים מחקרים נוספים.

השפעה על מחלות ממאירות

במחקרים אחרים נבחן, בין השאר, השימוש בפוקוקסנטין ושמן זרעי רימונים והשפעתם על לחץ דם גבוה, סוכרת, הוצאת אנרגיה בזמן מנוחה, ועל אחוזי השומן בגופם של בעלי משקל עודף.
כמו כן נבחנו ההשפעות האנטי-דלקתיות של החומר, הפעילות שלו נגד מחלת הסרטן והאפקטיביות שלו בהפחתת כאב. במחקרים עלה שפוקוקסנטין מאט את התחלקות תאי הסרטן, עוצר את התהליכים המחזוריים בתאי הסרטן, עוזר לאפופטוזה של תאי הסרטן ולדיכוי אנגיוגנזה. נמצא גם קשר בין צריכת פוקוקסנטין לעצירת התפשטות תאי מלנומה. [6]
בנוסף נבחנת תרומת הפוקוקסנטין בהפחתת הרעילות של תרופות שונות.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ "Fucoxanthin from edible seaweed shows antiobesity effect through UCP1 expression in white adipose tissues" (PDF).
  2. ^ "Fucoxanthin and its metabolite, fucoxanthinol, suppress adipocyte differentiation in 3T3-L1 cells" (PDF).
  3. ^ "Effect of medium-chain triacylglycerols on anti-obesity effect of fucoxanthin" (PDF).
  4. ^ Fucoxanthin, University of Michigan Health System
  5. ^ Abidov, M.; Ramazanov, Z.; Seifulla, R.; Grachev, S. (2010). "The effects of Xanthigen in the weight management of obese premenopausal women with non-alcoholic fatty liver disease and normal liver fat". Diabetes, Obesity and Metabolism. 12: 72. doi:10.1111/j.1463-1326.2009.01132.x.
  6. ^ "Fucoxanthin as the major antioxidant in Hijikia fusiformis, a common edible seaweed" (PDF).
Chem template.svg ערך זה הוא קצרמר בנושא כימיה. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.