פוקסיה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןפוקסיה
Fuchsia arborescens, Jardín Botánico, Múnich, Alemania 2012-04-21, DD 01.JPG
מיון מדעי
ממלכה: צומח
מערכה: בעלי הפרחים
מחלקה: דו-פסיגיים
סדרה: הדסאים
משפחה: נר-הלילה
סוג: פוקסיה
שם מדעי
Wikispecies-logo.svg Fuchsia

פוקסיה (שם מדעי: Fuchsia) היא סוג צמח ממשפחת נר-הלילה, הכוללת למעלה מ-100 מינים, מרביתם שיחים או מטפסים, שרבים מהם משמשים כצמחי נוי בשל פרחיהם הצבעוניים.

הבוטנאי הצרפתי שארל פלומיה הוא שהגדיר את הסוג בסוף המאה ה-17, וכינה אותו פוקסיה, על שם הרופא הגרמני לאונהארט פוקס (Fuchs;‏ 1501–1566), ממייסדי מדע הבוטניקה.

תפוצה

רוב מיני הפוקסיה נפוצים בטבע באמריקה הדרומית והמרכזית, מרביתם באזורי אקלים טרופי או סובטרופי, אולם קיים גם מין, פוקסיה מגלנית (Fuchsia magellanica), הנפוץ בארץ האש בעלת האקלים הממוזג. מינים נוספים מוצאם בניו זילנד ובטהיטי. הצמחים גדלים ביערות, באזורים מישוריים או בהרים עד לגובה 3,000 מטרים מעל פני הים.

תיאור

מרבית מיני הפוקסיה הם שיחים או מטפסים ירוקי עד, שעליהם בדרך כלל נגדיים או מסודרים בדורים של עד 5 עלים. גודל הצמח במינים השונים נע מ-20 סנטימטרים ל-4 מטרים, למעט המין Fuchsia excorticata המצוי בניו זילנד, שהוא עץ, היכול להגיע לגובה 15 מטרים. הפריחה בקיץ ובסתיו, ובאזורים הטרופיים במשך כל השנה. הפרחים בעלי עטיף כפול ושחלה תחתית. צורתם דמוית פעמון תלוי, שהאבקנים ועמוד העלי בולטים מתוכו כלפי מטה. הן הגביע והן הכותרת צבעוניים, ושונים זה מזה, בדרך כלל בגוונים שונים של אדום, סגול או ורוד, אך קיימים גם מינים בעלי פרחים לבנים ובגוני צהוב וכתום. הפרחים הצבעוניים מושכים אליהם ציפורים יונקות צוף (מיני קוליבריים), המסייעות בהאבקתם. הפרי ענבה ובחלק מהמינים הוא טוב למאכל אדם.

שימוש בתרבות

בזכות פרחיהם הקישוטיים, בויתו מינים רבים של פוקסיה והופצו כצמחי נוי ברחבי העולם. כיום משווקים עשרות זני מכלוא שפותחו על ידי גננים ושתלנים, ושונים זה מזה בצבעי הפרחים וגודלם, ובמבנה הצמח - מטפסים, שיחים זקופים או כאלה שענפיהם שמוטים, המתאימים לשתילה בעציצים תלויים. הפוקסיה נפוצה בשימוש כצמח מרפסת ופאטיו, אך נשתלת גם בגינות מוצלות. הריבוי נעשה באמצעות ייחורים או זרעים. בזכות השימוש התרבותי בצמח, הפך המונח 'פוקסיה' גם לשמו של הצבע הוורוד-עז האופייני לפרחיו.

גלריית תמונות

קישורים חיצוניים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0