פורטל:תוכנה/לינוקס נבחר/גלריה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

לינוקס נבחר

ראו: קטגוריה:הפצות של GNU/לינוקס לעריכת רשימת המדענים לחצו על המספר בכותרת ואחר כך "עריכה".

1

אוּבּוּנטוּ (באנגלית: Ubuntu) היא הפצת לינוקס פופולרית המיועדת בעיקר לשימוש במחשבים אישיים. הפצה זו מתבססת על דביאן GNU/לינוקס. אובונטו מתרכזת בעיקר בשימושיות, שחרור תקופתי של גרסאות חדשות, תהליך התקנה נוח וחופש מהגבלות חוקיות. אובונטו ממומנת על ידי קנוניקל, חברה פרטית שנוסדה על ידי היזם הדרום אפריקני מרק שאטלוורת'.

שם ההפצה מגיע מעקרון האובונטו של שבטי הזולו והקסוסה, אשר ניתן לסכם בפשטנות כ־"תפיסת עולם של שיתוף וחיבור בין כלל האנושות". הסיסמה של אובונטו – "לינוקס עבור בני אדם", מגדירה את אחת ממטרותיה - להפוך את לינוקס לזמין וקל לשימוש.

הגרסה העדכנית ביותר של אובונטו היא 11.10 (Oneiric Ocelot), ששוחררה ב־24 באוקטובר 2011.

אומדן המתבסס על בקשות לשרתי ויקימדיה בחודש יוני 2010, מעמיד את אובונטו על 39% מהבקשות שמקורן בלינוקס, יותר מכל הפצה אחרת. אומדן זה משווה לאובונטו נתח של כ-0.73% (כאחוז אחד) מכלל מערכות ההפעלה למחשבים אישיים.

2

Red Hat logo

רד האט לינוקס (Red Hat Linux) הייתה הפצת לינוקס פופולרית עד תחילות שנות ה-2000, פיתוח ההפצה הופסק.

ההפצה הזו היא אחת מהפצות הלינוקס הוותיקות ביותר, גרסה 1.0 שוחררה ב-3 בנובמבר 1994. היא לא ותיקה כמו Slackware אבל בהחלט ותיקה יותר מרוב ההפצות. הפצה זו היא הראשונה שהשתמשה במנהל חבילות RPM, שנהיה לנקודת ההתחלה של מספר הפצות אחרות כמו Mandriva Linux (במקור Red Hat Linux עם Yellow Dog Linux ,(KDE (במקור Red Hat Linux עם תמיכה ב-ASPLinux ,(PowerPC (במקור Red Hat Linux עם תמיכה טובה יותר באותיות לא לטינות).

מ-Red Hat 2003 הפסיקה לפתח את Red Hat Linux והתחילה את Red Hat Enterprise Linux עבור עסקים וארגונים ו-פדורה קור כגרסה חינמית.

3

Kubuntu logo and wordmark - old.svg

קוּבּ‏וּנטוּ‏‏‏‏‏ (אנגלית: "Kubuntu") היא גרסה חלופית רשמית של הפצת הלינוקס אובונטו, כשההבדל העיקרי בינן הוא השימוש של קובונטו בשולחן העבודה KDE כברירת מחדל במקום GNOME. קובונטו היא חלק מפרויקט אובונטו ובנויה על אותן יסודות. קובונטו ואובונטו יכולות לעבוד אחת לצד השנייה על ידי התקנת החבילות ubuntu-desktop ו-kubuntu-desktop, בהתאמה. כל חבילה בקובונטו חולקת את אותן מאגרי חבילות של אובונטו. ניתן להזמין תקליטורים של קובונטו דרך השירות Shipit. גרסאות חדשות של קובונטו משוחררות בצורה מחזורית וקבועה, כאשר הפצה יציבה חדשה משוחררת פעמיים בשנה.

4

Back Track 4 portable desktop.png

BackTrack היא הפצת לינוקס המתמקדת בתחום אבטחת המידע וההאקינג. במערכת Backtrack מובנים מאות כלי פריצה וניטור שונים המתאימים למגוון נושאי מחשוב, בדגש על היבט אבטחת מידע. הרעיון שעמד מאחורי פיתוח המערכת היכולה לעלות מתוך החסנים ניידים, הוא יצירת סביבת עבודה נוחה וגמישה להאקרים על כל מחשב מבלי להזדקק להתקני חומרה מסורבלים יותר.

מערכת BackTrack בגרסתה הראשונה יצאה בשנת 2006 בידי חוקרי האבטחה מתי אהרוני ומקס מוסר, כשבהמשך יצאו גרסאות נוספות ומשופרות של המערכת. נכון ל-2011 גרסת המערכת העדכנית ביותר היא BackTrack 5.

ממשקי גרסאות BackTrack השונות מבוססות ברובם על הפצות לינוקס אחרות כדביאן ולאחר מכן אובונטו. BackTrack כוללת בתוכה ממשק טקסטואלי כבסיס וממשק חזותי כתוספת כשרוב כלי BackTrack הינם מבוססי טקסט ומיעוטם מבוסס על ממשק חזותי.

5

The Mandriva logo is a star

מנדריבה (Mandriva; לשעבר מנדרייק) היא אחת מהפצות הגנו/לינוקס הפופולריות ביותר עבור מחשבים על שולחן העבודה. את הפצת מנדריבה שחרר גאל דובאל (Duval) לראשונה בשנת 1998. להפצה יתרונות רבים: היא נחשבת ידידותית, מכילה כלים גרפיים לניהול התצורה, יש לה קהילה פעילה ותומכת, תמיכה בשינוי גודל מחיצות NTFS בהתקנה ותמיכה מלאה בעברית לרבות תרגום ממשק המשתמש וכלי הניהול. חסרונותיה הם שירותים מסוימים שזמינים רק לחברי מועדון Mandriva Club, ומשתמשים מסוימים מרגישים שהיא "ידידותית מדי".

6

Fedora logo (2021).svg

פדורה (אנגלית: Fedora), אשר בעבר נקראה פדורה קור (אנגלית:Fedora Core), היא הפצת לינוקס המבוססת על מנהל החבילות RPM שנוצרה כפיצול מ-Red Hat Linux. הפיתוח נעשה על ידי פרויקט פדורה הנתמך בקהילת משתמשים רחבה ומקבל חסות מחברת "רד האט" (Red Hat). זו הפצה לשימוש כללי נרחב, המכילה רק תוכנות חופשיות. מטרתה המוצהרת היא פיתוח מהיר של תוכנות קוד פתוח וחופשי (FOSS).

7

Mageia Logo.png

מַגֵאיה (אנגלית: Mageia. במקור: יוונית: μαγεία) היא הפצת לינוקס שהתפצלה מהפצת הלינוקס מנדריבה. היא תוכנה חופשית ומבוססת קוד פתוח.

"מגאיה" היא מילה יוונית (μαγεία) שפירושה הוא ופירושו קסם.זוהי התייחסות עקיפה לשמה המקורי של ההפצה שממנה התפצלה מ, שהייתה קרויה ככל הנראה ע"ש מנדרייק הקוסם. ההפצה בגרסתה הראשונה - mageia 1, שוחררה לראשונה ביוני 2011.

8

Slackware web logo.svg

סלאקוור (Slackware) הינה הפצת גנו/לינוקס שנוצרה על ידי פטריק פולקרדינג. סלאקוור היא אחת מהפצות הלינוקס המוקדמות, וכעת ההפצה הוותיקה ביותר אשר עדיין מתוחזקת. סלאקוור שואפת ליציבות, לפשטות ולדמיון רב למערכות UNIX.

ההפצה החלה כפרויקט קטן ופרטי ללא מטרות רציניות. על מנת להקנות להפצה שם קליל, נתן לה פולקרדינג את השם "סלאקוור", שדבק בה גם לאחר שהפכה להפצה רצינית.

9

Xubuntu logo and wordmark.svg

זובונטו (אנגלית: Xubuntu) היא מערכת ההפעלה השייכת לחברת קנוניקל, ומהוה נגזרת של אובונטו שבה ברירת המחדל היא סביבת שולחן העבודה Xfce. שם המערכת הוא שילוב המילים Ubuntu ו-Xfce. גרסה יציבה של זובונטו משוחררת אחת לשישה חודשים, במקביל לשחרור גרסת אובונטו.

שחרור גרסתה הראשונה של זובונטו תוכננה להקביל לשחרור גרסה 5.10 של אובונטו ב-13 באוקטובר 2005 תחת שם הקוד גירית בריזה (Breezy Badger), אך העבודה לא הושלמה עד לתאריך זה. במקום Xubuntu שוחררה xubuntu-desktop דרך מנהל החבילות Synaptic אשר מותקן על סביבת שולחן העבודה Xfce.

10

סוזה לינוקס (SUSE linux) הינה הפצת לינוקס נפוצה השייכת לחברת נובל.

יתרונותיה הם היותה הפצה נעימה ועקבית במראה ובתחושה, החל בהתקנה וכלה בשולחן העבודה. לעומת זאת היא לוקה בתשומת לב (כמעט) בלעדית ל-KDE, כבדות מסוימת במחשבים חלשים יחסית וצורך בהורדת דיסקים רבים (או סליק כתחליף).

תחילת דרכה של מערכת ההפעלה הזו הייתה כהפצה של חברה גרמנית פרטית, למעשה גרסה מתורגמת לגרמנית של הפצה ותיקה יותר בשם סלאקוור (Slackware). למרות שבשלב זה היא הייתה לא יותר מאשר פתרון שנועד לשמש דוברי גרמנית שרצו להתקין לינוקס, עד מהרה החליטו המפתחים שלה שעדיף להם לפתח הפצה משלהם עם תוכנית התקנה וניהול תצורה חדשים.

11

פורטל:תוכנה/לינוקס נבחר/11

12

פורטל:תוכנה/לינוקס נבחר/12