פייז'ואדה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
NotKosher.png
הפייז'ואדה (במרכז) ומסביבה, מספר מנות צדדיות נפוצות.

הפֵייז'וֹאדהפורטוגזית: Feijoada) היא המאכל הלאומי הנפוץ בברזיל.

זהו תבשיל קדרה המורכב בעיקרו משעועית שחורה, בשר חזיר ושורשי קסאווה טחונים. הפייז'ואדה נפוצה מאד בברזיל, בפורטוגל ובמדינות אחרות, כמו אנגולה, שהיו בעבר מושבות פורטוגזיות. מקור השם "פייז'ואדה" מגיע מהמילה הפורטוגזית "פייז'או" (feijão), שמשמעותה "שעועית".

קיימים חילוקי דעות בקשר למקור הפייז'ואדה, אולם כיום הדעה הרווחת היא שהיא החלה את דרכה כמזון עבור העבדים האפריקנים שהובאו לברזיל, בשל המחיר הזול של מרכיביה (מרכיבים כגון שעועית, אורז, קסאווה ושאריות בשר חזיר), ועם הזמן היא התפשטה בין המעמדות הנמוכים, עד שלבסוף הפכה למאכל לאומי, אותו ניתן להשיג גם במסעדות המשובחות ביותר. דעות אחרות כוללות את ההשערה שמקורה של הפייז'ואדה הוא למעשה בקסולה הצרפתית או במנות השעועית והחזיר שהיו נפוצות בעבר במרכז פורטוגל.

בשעה שהפייז'ואדה הקלאסית הוכנה עם החלקים הכי פחות איכותיים בחזיר (האוזניים, הזנב והרגלים) כיום נעשה שימוש בבשר מכל החיה, ובכל מצב. מתכונים שונים קוראים לשימוש בשילובים שונים של בייקון, נקניקים, בשר משומר, בשר מומלח ואף בשר מעושן. את תבשיל הפייז'ואדה, מומלץ לבשל מעל אש חלשה, בסיר חרס עבה.
הפייז'ואדה בצורתה הסופית, מורכבת מחתיכות שונות של בשר ושעועית שחורה ומעליהן מרק בשר חום-סגול המקנה לתבשיל את יחודו. טעם הפייז'ואדה ידוע כחזק ומלוח מעט אולם הוא איננו נחשב חריף.

בברזיל, הפייז'ואדה מוגשת בדרך כלל בתוספת מנות צדדיות. מנות אלו יכולות להשתנות בהתחשב באווירה, והן כוללות: אורז, חזיר בשום, ‮כרוב עלים, קמח ‮קסאווה קלוי ("פארופה" - aforaf), נתחי שורש ‮קסאווה בטיגון עמוק, בננות בטיגון עמוק ופלחי תפוזים. בנוסף, נהוג להגיש את המנה בתוספת רוטב מפלפל חריף, וכמשקה, כוס קאיפיריניה.

להכנת פייז'ואדה נדרשות מספר שעות, לכן נהוג לאכול אותה רק לעיתים רחוקות, ורק בארוחת הצהריים. מסעדות נוהגות להגיש פייז'ואדה כ"מנת היום" רק פעם או פעמיים בשבוע (בדרך כלל בימי רביעי ראשון או שבת), אולם קיימות גם כאלו המגישות את המנה כל ימי השבוע.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא פייז'ואדה בוויקישיתוף
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0