פלוריאדה (קנברה)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

פלוריאדהאנגלית: Floriade) היא תערוכת הפרחים הלאומית של אוסטרליה המתקיימת מדי שנה (החל מאמצע ספטמבר ועד אמצע אוקטובר) בקנברה, עיר הבירה. התערוכה מאפשרת לצופים לטייל בין ערוגות ענק של פרחים רבי צבעים, המתארים ממבט-על ציורים שונים. הערוגות פרושות על פני גן רחב ידיים, וביניהן אוהלים שונים המציגים מגדלי פרחים ושזירת זרים, אזור בידור לילדים הכולל גלגל ענק שמאפשר לראות את כרי הפרחים ממעל ומופעי בידור בהופעה חיה.

הפלוריאדה הראשונה נפתחה בשנת 1988, ובמרוצת השנים האירוע הפך להיות מוקד התיירות העיקרי לקנברה, ומושך כ-400,000 איש בשנה[1] בחודש שבו הוא מתקיים. הפלוריאדה בקנברה היא תערוכת הפרחים הגדולה ביותר בחצי כדור הארץ הדרומי. התערוכה גם נקראת "חגיגת האביב של אוסטרליה" (Australia's Celebration of Spring).

תיאור התערוכה

מרבדי צבעונים, מסימני ההיכר של הפלוריאדה

תערוכת הפלוריאדה מתקיימת מדי שנה במתחם סגור בפארק חבר העמים הבריטי (Commonwealth Park) על שפת האגם בקנברה. ההכנות לתערוכה מתחילות במאי של השנה הקודמת, אז נבחרת התמה לתערוכה, מתקבלת החלטה על הצמחים שישתתפו בה, ומתחיל תהליך עיצוב הערוגות של מגדלי הפרחים המשתתפים. לאחר סגירת התערוכה הקודמת, מנוקה השטח והפארק נפתח לציבור הרחב לחודשי הקיץ. עם בוא הסתיו, מתחילות ההכנות לקראת התערוכה של אותה שנה: הגננים מודדים את הערוגות ומציירים בצבע על האדמה את העיצוב שאמור להיות בכל ערוגה, כהכנה לשתילת הפרחים. מרבית הפרחים הנשתלים הינם בעלי פקעת, כגון צבעונים ונרקיסים, אך גם צמחים חד-שנתיים ועשבוניים משולבים בעיצוב.

לאחר שרטוט הערוגות מוטמנת במקום מערכת השקיה וניקוז, ונסללות הדרכים להולכי הרגל המבקרים במקום[2].

מדי שנה נשתלות כמיליון פקעות באדמת דשן מנוקזת, בהתאם לעיצוב הערוגות. סך שטח הפארק המוקצה לפלוריאדה הוא 9,105 מטרים מרובעים. סוגי הפרחים עשויים להשתנות משנה לשנה, אך מרבית הזנים ותתי-הזנים חוזרים מדי שנה תודות לעמידות, לזמני פריחה מגוונים וצבעים שונים, המשמשים ליצירת הדוגמאות בעת הפריחה. בשנת 2010 הפרחים שנבחרו לתערוכה מנו:

היסטוריה

הפלוריאדה הראשונה תוכננה כאירוע חד פעמי, שנועד לחוג את יום ציון 75 שנה להיווסדה של קנברה, ואת יום מאתיים השנים לנחיתת המשלחת האירופאית הראשונה בבוטאני. לאור הצלחתה של התערוכה באותה שנה, היא הפכה לאירוע שנתי. לאחר השנתיים הראשונות, ניתנה לתערוכה מדי שנה נושא עיקרי.

בספטמבר 2005 התקיימה תערוכת פרחים מתחרה בעמק הנטר שמצפון לסידני, וזו מיתגה עצמה כ"פלוריאדת גני עמק הנטר" (Floriade Hunter Valley Gardens). לאחר תביעה על שימוש בסימן מסחרי שלא כחוק, שם תערוכת הפרחים של עמק הנטר שונה ל"פסטיבל פרחים" בשנת 2006.

תמות שנתיות

מדי שנה מוכרז נושא מרכזי אחד (תמה) שעל פיו המציגים בתערוכה אמורים לעצב את ערוגותיהם. התמות השנתיות מתבטאות בנושאי הדוגמאות של ערוגות הפרחים, ההרצאות המתקיימות במקום, הפסלים הציבוריים ואירועי הלילה. פרט לשנתיים הראשונות לקיומה, הייתה לכל תערוכת פלוריאדה תמה שנתית.

  • 2003 השמים בפריחה
  • 2004 הפלא שבמים
  • 2005 רוק אנד רול
  • 2006 קרנבל העולם
  • 2007 מיתוסים ואייקונים אוסטרלים
  • 2008 סרטי הקולנוע שעיצבו את האומה
  • 2009 גוף, נפש ורוח
  • 2010 דמיון

השפעה תרבותית

הפלוריאדה מזמינה אמנים מרחבי אוסטרליה להציג פסלים, להופיע בהצגות ולהעלות מופעי מוזיקה ברחבי התערוכה. חלק מהאמנות המוזמנת מדי שנה נותרת בפארק גם לאחר פינוי התערוכה. בין הפסלים הקבועים ניתן למנות פסלים ברוח התמה השנתית (בשנת 2007 הוצב פסל ענק של מיֵכל פופקורן בלב שדה צבעונים, לפי תמת הקולנוע, ובשנת 2010 עדר זברות, בהתאם לתמת הדמיון), פסלי חול המתארים אנדרטאות ומבנים מפורסמים (למשל אנדרטת הזיכרון האוסטרלית, שעוצבה לכבוד התערוכה ב-2005, או בית הפרלמנט שעוצב ב-2010), וגמדי גינה רבים, המעוצבים בתחרויות בהשתתפות הקהל.

מדי שנה מתקיים באתר הפלוריאדה תערוכה לילית (NightFest) אשר בעבור תשלום מאפשרת לקהל לצפות בסרטים חדשים, ליהנות ממופעי בידור ולהשתתף בירידי אוכל.

השפעה כלכלית

פלוריאדה ממומנת על ידי נותני חסות, ועל ידי תאגיד התיירות והאירועים של קנברה (Canberra Tourism and Events Corporation), פרסום ובאופן משני על ידי היתרי רוכלות. במהלך מספר שנים הייתה הכניסה לפלוריאדה בתשלום, כאשר אוכלוסיות מסוימות זוכו בתלושי כניסה חינם על מנת להפחית את התנגדות הציבור למהלך[3]. החל משנת 2002 הוחלט כי הכניסה לפלוריאדה תהייה בחינם, והפסד דמי הכניסה יוחלף בסבסוד של תאגיד התיירות[4]. הפלוריאדה מכניסה כסף לקופת קנברה בהוצאות האורחים על מזון, לינה ושירותים שונים בעודם בעיר - בשנת 2008 הכניסה התערוכה כ-25.3 מיליון דולר לכלכלת טריטוריית הבירה האוסטרלית[5], והביאה לשיא במספר המבקרים, עם מעל 400,000 מבקרים בתערוכה[6], עלייה של 5 מיליון דולר בהכנסות לעומת השנה הקודמת[7]. על פי מסמכים רשמיים של לשכת תיירות הבירה האוסטרלית (Australian Capital Tourism), הפלוריאדה נחשבת לאחד האירועים הבולטים והממומנים ביותר בקנברה לאורך כל השנה[8]. בין השאר הועלתה הצעה לקבוע בחוק את פארק חבר העמים הבריטי כביתה הקבוע של התערוכה למשך מאה שנים.

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא פלוריאדה בוויקישיתוף

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0