פסטל דה נאטה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
פסטל דה נאטה
Pastel de Nata
Pasteis de Belem.jpg
מאכלים
סוג קינוח
מטבח פורטוגזי
אזור מוצא ליסבון
מוצא פורטוגלפורטוגל פורטוגל
אופן הגשה פושר
מרכיבים עיקריים חלמון, קינמון וסוכר
ערכים תזונתיים כ-300 קלוריות ל-100 גרם

פסטל דה נאטהפורטוגזית: Pastel de Nata) הוא מאפה פורטוגזי מתוק במילוי רפרפת וקינמון הנפוץ בפורטוגל ובקרב מדינות הדוברות פורטוגזית[1][2].

הקינוח מורכב ממעטפת דקה של בצק עלים דמוית טארט שעליה מוסיפים רפרפת המבוססת על חלמון ביצה וקינמון[3].

נהוג לצרוך את הפסטל כארוחת בוקר בצירוף כוס תה, או קפה[4][5].

מלבד שמו המקורי, לקינוח שמות נוספים המוכרים בעולם, פסטל דה בֶּלֶן (Pastéis de Belém), מגדנאות בית לחם (Pastries of Bethlehem) ופו-טה (葡撻) בשפה הקנטונזית.

היסטוריה

פסטל דה נאטה מוזכר לראשונה במאה ה-18, לאחר שנוצר במנזר ז'רונימוש על ידי נזירים קתולים בעקבות סחר של חלבוני ביצה עבור עמילן בגדים והרגלים דתיים[6].

חלמוני הביצה שלא נמכרו, שמשו את הנזירים ליצירת מתכונים שונים להכנת עוגות ומאפים שאותם חילקו ברחבי המדינה.

בעקבות פירוקם של המסדרים הדתיים וסגירתם של מנזרים רבים בזמן המהפכה הליברלית, החלו נזירים למכור את הקינוח לבית הזיקוק לסוכר על מנת לייצר הכנסות[7].

בשנת 1834, נסגר מנזר ז'רונימוש והמתכון של הקינוח נמכר לבית הזיקוק לסוכר, שבעליו פתחו בשנת 1837 את מאפיית פבריקה פסטל דה בלן (Fábrica de Pastéis de Belém) שפעיל עד היום[8].

מאז שנת 1837, נשמר המתכון המקורי של הקינוח בחדר סודי ומאפיית פבריקה הינה המקום הפופולרי ביותר בפורטוגל לקניית פסטל דה נאטה, המוכרת יותר מ-20 אלף יחידות ביום[9].

בשנת 2009, הכריז הגרדיאן על הקינוח כאחד מחמישים הדברים הטובים ביותר לאכילה[10].

בשנת 2011, הוכרז הקינוח כאחד משבעת פלאי הגסטרונימיה של פורטוגל ובכך חיזק את מעמדו כאחד ממאכליה הלאומיים של המדינה[11].

גלריה

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא פסטל דה נאטה בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ Custard tart fight: can the British version ever compete with Portugal’s pastéis de nata?, the Guardian, ‏2015-02-18 (באנגלית)
  2. ^ Nurmaihc, 3 Kudapan Khas Jakarta Hasil Akulturasi Budaya, infobudaya.net (ב־American English)
  3. ^ HOME, COFFEE & NATA (באנגלית)
  4. ^ A coffee and a “pastel de nata”! – AB Villa Rentals, Luxury Villas for Holiday Rentals in Portugal (ב־American English)
  5. ^ johanna, Pastéis de Nata and coffee, La Dolce Vita, ‏2020-07-20 (ב־American English)
  6. ^ Nina Santos, A Brief Introduction to Pastel De Nata, Portuguese Custard Tarts, Culture Trip, ‏2017-02-26
  7. ^ Lisbon Guru, Pastéis de Belém: A Taste of History, Lisbon Guru, ‏2016-05-27 (ב־British English)
  8. ^ 175 anos de pastéis de Belém, www.cmjornal.pt (ב־European Portuguese)
  9. ^ Jeronimos Monastery, Lisbon, www.golisbon.com (באנגלית)
  10. ^ The 50 best foods in the world and where to eat them, the Guardian, ‏2009-09-12 (באנגלית)
  11. ^ Pastel de Nata: Homemade Portuguese Custard Tart Recipe, We Travel Portugal (ב־American English)
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0