פרויקט פרידברג לחקר הגניזה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

פרויקט פרידברג לחקר הגניזה (FGP) הוא מיזם מקיף, שאחת ממטרותיו החשובות היא למחשב את כל עולם כתבי היד של גניזת קהיר – תמונות, זיהויים, קטלוגים, העתקות, צירופים והפניות ביבליוגרפיות.

רקע היסטורי

בסוף המאה הי"ט התגלתה בבית הכנסת בן-עזרא בקהיר גניזה ובה דפים רבים מספרי הקודש וגם מסמכים משפטיים ואחרים. בדצמבר 1896 הגיע לגניזה הקהירית הרב ד"ר סלומון שכטר, מרצה לספרות רבנית באוניברסיטת קיימברידג' ועם חזרתו לקיימברידג' הוא הביא עמו 220,000 קטעים שהועברו לאוסף הגניזה בקיימברידג'. כ-100,000 קטעים נוספים התפזרו ונמצאים כיום בכ-60 ספריות ואוספים שונים ברחבי העולם. לקטעים שנמצאו הייתה תרומה עצומה למחקר בכל ענפי היהדות. עד סוף המאה ה-20 נאלצו חוקרים רבים לכתת את רגליהם לספריות בעולם כדי לעיין בקטעי הגניזה. רוב החומר צולם ונמצא במכון לתצלומי כתבי יד שבספריה הלאומית. חלק מהחומר שצולם לא היה באיכות טובה.

אתר האינטרנט

בשנת 2008 הושק אתר האינטרנט של פרויקט פרידברג ביוזמת החוקר והנדבן הקנדי דב פרידברג. לאתר נסרקו קטעי הגניזה בסריקה באיכות גבוהה. פרופ' יעקב שויקה, ממקימי פרויקט השו"ת באוניברסיטת בר-אילן, והחוקר הראשי של פרויקט רב-מילים התגייס לפרויקט פרידברג והוציא אותו לפועל בעזרת צוות חוקרים ומתכנתים. האתר מכיל למעלה מ-400,000 תמונות דיגיטליות והוא הספרייה הווירטואלית הגדולה בעולם לכתבי יד מימי הביניים. האתר מצויד בכלי תוכנה ומחקר מתקדמים, ומכיל, מלבד התמונות, קרוב לחצי מיליון פריטי מידע נוספים שנאספו מהתוצאות של מאה שנות מחקר הגניזה. האתר מספק אפשרויות להגדלת התמונה, סיבובה, מדידתה ושיפור איכות. היתרון של הפרויקט הוא במתן אפשרות לעבוד על הקטעים מהבית, בכל שעה, לזהות קטעים שעדיין לא זוהו, לפענח טקסטים שעדיין לא פוענחו, לקבל במהירות את המידע הביבליוגרפי הקיים על כל קטע.

פרויקטים נוספים של אגודת פרידברג לכתבי יד יהודיים (FJMS)

  • אתר הכי גרסינן לשינויי נוסחאות של התלמוד הבבלי - כולל תמונות והעתקות של כל עדי הנוסח לתלמוד בבלי: קטעי גניזה, כתבי יד ודפוסים קדומים. האתר כולל גם סינופסיס ממוחשב לכל התלמוד במספר תצוגות המאפשרות להבליט למשתמש שינויים שהוא מעוניין בהם. האתר כולל גם אפשרות לעיון בספר דקדוקי סופרים על הדף. האתר כולל גם את אוצר כתבי היד של הספרות התלמודית בעריכת פרופ' יעקב זוסמן עם מאות תיקונים. המנהל האקדמי היה ד"ר מנחם כ"ץ.
  • הקורפוס לערבית-יהודית - כולל למעלה ממאה חיבורים בשפה זו, סך הכל כארבעה מיליון מילה. לצידו עומדת ביבליוגרפיה מלאה לכל הפרסומים בערבית-יהודית.
  • אתר גניזת נחום - מכיל כתבי יד מגניזת תימן שנאספו על ידי יהודה לוי נחום שייסד את המפעל "חשיפת גנזי תימן".
  • יד הרמב"ם - כולל מהדורה סינופטית לספרו הגדול של הרמב"ם משנה תורה על פי דפוסים וכתבי יד, יחד עם מאות מפרשים וחידושים שנכתבו סביבו.
  • אתר מהדורא - מכיל כתבי יד שונים ומגוונים, ומאפשר לחוקרים ולמתעניינים כלי רב עוצמה להעתקת כתבי יד, וליצירת סינופסיס ממוחשב ומתקדם.

לקריאה נוספת

  • עדיאל ברויאר, מאמר ביקורת "דקדוקי סופרים בהכי גרסינן", מכילתא גיליון א (תש"פ).

קישורים חיצוניים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0