הלל גרשוני

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
הלל גרשוני
הלל גרשוני.jpg
מדינה ישראלישראל ישראל

הלל גרשוני (נולד ב-18 בנובמבר 1981) הוא סופר, בעל תואר דוקטור בחקר התלמוד, עורך, מתרגם ופובליציסט ישראלי. פרסומיו הציבוריים מוקדשים בעיקר לנושאי יהדות, איכות הסביבה וכלכלה ברוח השוק החופשי.

ביוגרפיה

נולד בירושלים וגדל בשכונת נווה יעקב. גרשוני למד בישיבה הגבוהה תורת החיים, וערך חלק מספרי טל חיים של ראש הישיבה הרב שמואל טל. שירת בצה"ל בחיל המודיעין בפיקוד המרכז.[1]

בשנת 2015 (ה'תשע"ה) השלים תואר שני בתלמוד מהאוניברסיטה העברית בירושלים, בהדרכת פרופ' רוברט ברודי, תחת הכותרת "סתמות קדומים בתלמוד הבבלי מסכתות סוטה ועבודה זרה",[2] ובשנת 2021 (ה'תשפ"א) השלים דוקטורט בתלמוד באוניברסיטה זו תחת הכותרת "ברייתות המקבילות לתוספתא בתלמוד הבבלי (מסכתות בבא בתרא וסנהדרין)".[3] היה חבר בתוכנית הדוקטורנטים של פורום קהלת ועמית מחקר בפורום.

שימש כחוקר בפרויקט הכי גרסינן לחילופי נוסחאות של התלמוד הבבלי, של העמותה לקידום חקר כתבי יד עבריים מיסודו של דב פרידברג, ומשמש כעורך בפרויקט מהדורה דיגיטלית של התלמוד הירושלמי.[4] היה חבר בהנהלת האגודה לזכות הציבור לדעת, והוא חבר בפורום לרציונליות סביבתית.

פרסומים לאורך השנים

גרשוני פרסם כתבות וטורים לאתרי חדשות ועיתונים ישראליים, כגון ישראל היום, בשבע, mako, ynet, nrg, מידה וכתב העת ליברל. כן פרסם מאמר מקיף בכתב העת השילוח בנושא שוק חופשי במערכת הבריאות. במאמריו הוא מביע תמיכה בשוק חופשי ובליברליזם כלכלי. הוא מחזיק בחשבונות ברשתות החברתיות פייסבוק (נכון למאי 2022 בעל כ-14 אלף עוקבים) וטוויטר (כ-23 אלף עוקבים), ומקיים בהם שיח ער בתחומים ליברליים שונים. בשנת 2022 הוציא לאור את ספרו כסף של אחרים – מיתוסים על כלכלה וסביבה שכולנו משלמים עליהם ביוקר (בהוצאת סלע מאיר), העוסק בנושאים אלה.

בשנת ה'תשס"ח (2008) שימש עורך המשנה לענייני נוסח של מהדורת מפעל משנה תורה של ספר משנה תורה של הרמב"ם, לצד ד"ר יחיאל קארה. כן ביאר חלק מספר טהרה במהדורה המבוארת של המפעל. בין השנים תשע"ח-תשפ"א (2018–2021) תרגם במסגרת המפעל את ספר מורה הנבוכים מערבית לעברית, שיצא לאור אף הוא במהדורה מבוארת בשלושה כרכים.[5]

לצד אשתו אביגיל תרגם מאנגלית את הספר שקרים שכולם מספרים מאת טוביה טננבום, בהוצאת סלע מאיר. סייע בהכנת המהדורה העברית של הספר היוצאים מאת פאראנק מרגוליס באותה הוצאה, וכן היה מעורכי המהדורה העברית של הספר אפוקליפסה אף פעם (אנ') מאת מייקל שלנברגר, אשר יצא לאור בהוצאת שיבולת ומציב אלטרנטיבה ליברלית לסוגיית משבר האקלים, ושל הספר תחרות ויזמות של הכלכלן ישראל קירזנר במסגרת אותה הוצאה. ערך את הספר העיקר הבריאות מאת ד"ר אודי פרישמן, אשר יצא לאור בהוצאת סלע מאיר ועוסק במערכת הבריאות הישראלית. בינואר 2023 יצאו לאור שלושה ספרים נוספים שערך במסגרת אותה הוצאה: חדש תחת השמש - כך תוביל ישראל את מהפכת האנרגיה הישראלית מאת עופר ינאי, ההגנה הטובה ביותר - עלייתו לגדולה של הסייבר הישראלי: מימיו הראשונים ועד לחזית העולמית מאת יזם הסייבר אלון ארבץ, וכן למה שהעם יבחר את השופטים? - מדריך לרפורמה מאת ח"כ שמחה רוטמן.

היה שותף לעריכתו של כתב עת סאטירי מקוון בשם "מדבּר שקר"[6] אשר היווה במה אינטרנטית למתיחת ביקורת על הכלים המשמשים היסטוריונים ופילולוגים בניתוח העבר, תוך הסבת אותם כלים עצמם על ניתוח ההווה מתוך עתיד מדומיין.

עמדותיו

גרשוני כותב, מתראיין ומרצה בעיקר בנושאי כלכלה ובכתיבתו מביע תמיכה בליברליזם כלכלי ושוק חופשי. בעניינים חברתיים פוליטיים גרשוני מביע דעות שמרניות והתנגדות נחרצת לשפת התקינות הפוליטית, שלדבריו מהווה ניסיון פרוגרסיבי למשטר את השיח ולהסתיר את המציאות.[7]

עמדתו של גרשוני לגבי שינוי האקלים היא כי אכן מדובר בתופעה קיימת, הנגרמת בשל פעילות אנושית. עם זאת, התועלת בצעדים הננקטים נגדה אפסית ועלותם רבה. גרשוני מוסיף בהקשר זה כי התוחלת בהשקעה בהתמודדות עם אסונות אקלימיים גבוהה יותר מבמניעתם. הוא גורס כי להתחממות השפעות אמביוולנטיות, ומבקר את השיח הציבורי על התעלמותו מיתרונותיה. הוא דוחה את הטענה לפיה גם סיכוי נמוך לאסון שווה את האמצעים, הן מסיבה עקרונית כנגד המהלך הלוגי, אך בעיקר נוכח חוסר תוחלת במעבר לאנרגיות רוח ושמש.[8][9]

חיים אישיים

גרשוני גר בכוכב השחר, נשוי לאביגיל (ביגול) ואב לארבע בנות. הוא נכדו של הסופר בן ציון גרשוני.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ ציוץ של הלל גרשוני ברשת החברתית טוויטר, 28 באוגוסט 2022
  2. ^ Hillel Gershuni, Early Anonymous Parts in the Babylonian Talmud - Tractates Sotah and Avoda Zara
  3. ^ ברייתות המקבילות לתוספתא בתלמוד הבבלי (מסכתות בבא בתרא וסנהדרין), באתר אסיף.
  4. ^ תלמוד ירושלמי, מהדורה דיגיטלית, באתר www.talmudyerushalmi.com
  5. ^ YouTube full-color icon (2017).svg הלל גרשוני על מהדורת "מפעל משנה תורה" של מורה הנבוכים, לונדון את קירשנבאום, סרטון באתר יוטיוב (אורך: 6:04)
  6. ^ אתר כתב העת
  7. ^ הלל גרשוני, מדוע פוליטיקלי קורקט אינה נימוס ועוד, אתר מידה, 22 בנובמבר 2011.
  8. ^ הלל גרשוני, "משבר אקלים"? עובדים עליכם בעיניים, באתר מידה, ‏2021-11-19
  9. ^ "משבר האקלים" - האומנם משבר?, נבדק ב-2021-11-22


Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0