פרשת מחמוד קטוסה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

פרשת מחמוד קטוסה החלה בתלונה על תקיפת ילדה בת 7 באחת מההתנחלויות במועצה האזורית מטה בנימין, שבעקבותיה נעצר חשוד בשם מחמוד קטוסה, פלסטיני תושב הכפר דיר קדיס. קטוסה שוחרר ממעצר לאחר 55 ימים, לאחר שהפרקליטות הצבאית ומשטרת ישראל חזרו בהם מכתב האישום. הפרשה עוררה הדים רבים בישראל.

התפתחות הפרשה

ילדה חרדית בת 7 מהתנחלות במועצה האזורית מטה בנימין סיפרה להוריה כי הותקפה על ידי אדם שהכירה בבית הספר. תאריך המאורע לא ידוע, אך התרחש בין פברואר לאפריל 2019. הוריה פנו לרב חיים קנייבסקי, בשאלה מה נכון להם לעשות, והוא הורה להם לפנות למשטרה. התלונה במשטרה הוגשה ב-16 באפריל 2019.

ב-1 במאי 2019 נעצר חשוד במעשה, מחמוד קטוסה, פלסטיני בן 47, פלסטיני תושב דיר קדיס, שהיה מועסק בבית הספר כאב בית. לבקשת המשפחה הוטל צו איסור פרסום על המקרה, והאירוע לא דווח למשרד החינוך ולא טופל על ידי תחום התקיפות שעל רקע צניעות במשרד. ב-16 ביוני 2019 פורסם כתב האישום שהגישה הפרקליטות הצבאית בבית המשפט הצבאי בבית הסוהר עופר נגד קטוסה. הוא הואשם בתקיפה על רקע צניעות בנסיבות מחמירות, תקיפה וחטיפה. משפחתה של הילדה טענה באמצעות עורך דין מארגון "חננו" כי קטוסה פעל ממניע לאומני.

השר לביטחון פנים גלעד ארדן קרא לחקור את המקרה כאירוע לאומני: "מעשה בלתי אנושי ובלתי נתפס. אירוע כזה חייב להיחקר גם כאירוע לאומני. זהו מעשה בזוי ונחות של חיות אדם. חובתנו לבדוק עד הסוף את כיוון החקירה הלאומני ולמצוא אם היה מי שסייע". גם ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למקרה: "...המזעזע של ילדה קטנה מטלטל את לב כולנו. אני מבקש לחזק את המשפחה. על בתי המשפט למצות את מלוא חומרת הדין עם כל מי שאחראי למעשה הנורא הזה." יושב ראש ישראל ביתנו, אביגדור ליברמן, פרסם הודעה בה נאמר: "זו ... טרור נטו, מהחמורים ביותר ששמעתי עליהם בשנים האחרונות. זה היה פיגוע מתוכנן היטב בילדה קטנה, תמימה וחסרת ישע. זהו בדיוק אחד מהמקרים שבהם לא הייתי מהסס, ודורש מבית המשפט לגזור גזר דין מוות על המחבל הנתעב".

פרסום כתב האישום עורר זעם ברשתות החברתיות, ופוסטים וציוצים של אושיות רשת, בהם יבגני זרובינסקי, תקפו את "התקשורת השמאלנית" שהתעלמה כביכול מאירוע תקיפה לאומני כזה. גם באתר האינטרנט "כיפה" נטען שכלי התקשורת מתעלמים כביכול מהמקרה. מאידך, בכלי תקשורת ימניים התייחסו לחשוד כאל מורשע ונאמר שמדובר בוודאות בפשע על רקע לאומני.[1] בנצי גופשטיין ופעילי ארגון להב"ה הפגינו בכניסה לכפר דיר קדיס נגד "טרור לאומיני", כהגדרתם. ההפגנה פוזרה על ידי המשטרה, וגופשטיין אמר: "בתל אביב מאפשרים לחסום כבישים על כל שטות והמשטרה מכילה את האירוע, אבל לחסום את הכניסה לכפר בו גרים חיות האדם ... את זה המשטרה לא מוכנה לקבל. בושה וחרפה." בעקבות ההד הציבורי איגוד מרכזי הסיוע לנפגעות ונפגעי תקיפה על רקע צניעות בישראל ערך הפגנה בערד, והפגנה דומה נערכה בבת ים.

שחרור קטוסה

הנאשם, מחמוד קטוסה, הוא בעל היתר כניסה לישראל, עבד בבית הספר שנים רבות, והוא ללא עבר פלילי או ביטחוני.

יוסי אלי, כתב חדשות 13, היה הראשון שפקפק בכתב האישום, ופרסם בטוויטר רשימת מחדלים חמורים בחקירה. אלי ציין שבכתב האישום לא צוין מועד האירוע, ולא ברור גם היכן התרחש. הילדה לא נבדקה על ידי רופא מומחה, אין DNA בזירה, ואין ראיות פורנזיות. עקב דבריו קיבל שיחות טלפון ובהן איומים על חייו. גם בכתבה במקור ראשון שפורסמה זמן קצר לאחר מכן הובע ספק לגבי פרטי האירוע. ב-18 ביוני 2019 ראש אגף החקירות במשטרה, ניצב גדי סיסו, החליט בצעד חריג לבדוק מחדש את תיק החקירה. על פי כתבה בעיתון הארץ, בחומרי החקירה נאמר שבעדותה סיפרה הילדה כי אמה היא זו שאמרה לה כי אב הבית בבית הספר הוא שפגע בה. טענה זו לא נבדקה על ידי חוקרת ילדים. במאמר נוסף התגלה שבדיקות הפוליגרף שנערכו למחמוד קטוסה היו בעברית, אף ששפת אמו היא ערבית.

ב-25 ביוני 2019 הודיעו הפרקליטות הצבאית והמשטרה על חזרה מכתב האישום נגד מחמוד קטוסה, לאחר בחינה נוספת של חומר החקירה ובעקבות כשלים שעלו בחקירה. הפרקליטות הצבאית החליטה לבטל את האישום, ובאותו יום שוחרר קטוסה ממעצר. עם שחרורו אמר: "משפחת הילדה יודעת שהכל שקר. הם יודעים שאין שם מילה נכונה. אם חס וחלילה קרה כזה דבר לילדה. אני עם הילדה והמשפחה שלה. אין לי נגדם כלום. אבל השאלה החשובה היא מי אמר לילדה שתצביע עלי".

לאחר פרסום המקרה פיטרה משפחת הילדה את עורך הדין מארגון "חננו" שייצג אותה.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0