קואנקה (אקוודור)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קואנקה
Cuenca
מראה כללי
מראה כללי
מדינה אקוודוראקוודור אקוודור
מחוז אסואיאסואי אסואי
נפה קואנקה (נפה באקוודור)קואנקה (נפה באקוודור) קואנקה
תאריך ייסוד 12 באפריל 1557
גובה 2,350 עד 2,550 מטרים
אוכלוסייה
 ‑ בעיר 277,374 (2001)
 ‑ במטרופולין 417,632 (2001)
קואורדינטות 2°53′57″S 79°00′00″W / 2.89917°S 79.00000°W / -2.89917; -79.00000
אזור זמן UTC -5
http://www.municipalidadcuenca.gov.ec
(למפת אקוודור רגילה)
המרכז ההיסטורי בסנטה אנה דה לוס ריוס דה קואנקה

Flag of UNESCO.svg אתר מורשת עולמית
הקתדרלה של קואנקה
מדינה אקוודוראקוודור אקוודור
האתר הוכרז על ידי אונסק"ו כאתר מורשת עולמית תרבותי בשנת 1999, לפי קריטריונים 2, 4, 5

קואנקה (Cuenca; בשמה המלא: סנטה אנה דה לוס קוּאטרוֹ ריוֹס דה קואנקה) היא עיר בדרום אקוודור. קואנקה היא בירת מחוז אסואי (Azuay) והיא העיר השלישית בגודלה באקוודור, אחרי גואיקיל וקיטו. בשנת 2007 התגוררו בה כ-400 אלף תושבים.

קואנקה מפורסמת בקתדרלה בת ה-500 שנה, ברחובות האבן שבה ובכובעי הפנמה המיוצרים גם בה. בשנת 1999 הכריז עליה אונסק"ו כאתר מורשת עולמית.

היסטוריה

ממצאים ארכאולוגיים מלמדים על כך שכבר בסביבות שנת 500 היה האזור מיושב. באותה עת, הקימו הקניארים עיר בשם גוּאָפּוֹנְדֶלֶג (פירוש השם: "ארץ גדולה כגן עדן"). באמצע המאה ה-15 כבשה אימפריית האינקה את מרבית השטח בו נמצאת היום אקוודור, ובכלל זה את גואפונדלג. קיסר האינקה באותה עת, טופאק אינקה יופאנקי, הורה על הקמתה של עיר גדולה חדשה במקום, בשם פּוּמָפּוּנְגוֹ (בקצ'ואה: "שער הפומה"). על פי תיאורים מאותה תקופה, העיר נבנתה בפאר רב, שכמעט השתווה לזה של קוסקו.

הספרדים הקימו את קואנקה ב-12 באפריל 1557, כעשרים שנה לאחר שכבשו את האזור. היא נקראה על שם העיר קואנקה שבספרד, עירו של אנדרס אורטאדו דה מנדוסה, שעמד בראש מלכות המשנה של פרו באותה העת.

קואנקה השתחררה משלטון הספרדים ב-3 בנובמבר 1820, ולאחר עצמאותה של אקוודור כולה, ב-1822, הייתה לבירתו של אחד משלושת מחוזותיה של המדינה, לצידן של קיטו וגויאקיל.

במשך המחצית השנייה של המאה ה-19 התפתחה בעיר תעשייה מוגבלת של כינין וכובעי קש, דבר שתרם לביסוסה הכלכלי, ואיפשר את הקמתם של מספר מבני ציבור, ביניהם אוניברסיטת קואנקה שקמה ב-1867. לעיר הגיעו אדריכלים מחוץ למדינה אשר הביאו עמם סגנונות בנייה חדשים, ונבנו הבתים הראשונים בני שלוש קומות. בתחילת המאה ה-20 חלו שינויים מפליגים במבנה ובמראה של פלאסה מיור (Plaza Mayor), עת ניבנו בה הקתדרלה החדשה, מבנה הסמינר ומבנה ההנהלה החדש של האוניברסיטה, המשמש כיום כבית המשפט.

בשנת 1982 הוכרזה העיר העתיקה של קואנקה כאתר מורשת לאומית, והייתה ליעד תיירותי בינלאומי, וב-1999 הוכרה כאתר מורשת עולמית.

גאוגרפיה

קואנקה נמצאת באזור הסיירה, בגובה שנע בין 2,350 ל-2,550 מ' מעל פני הים, והיא מוקפת בהרים גבוהים ממנה. בעיר זורמים 4 נהרות, טוֹמֶבָּמְבָּה (הגדול והחשוב שבהם), יָנוּנְקָאי, טָארְקִי ומָצָ'אנְגָארָה, המהווים חלק מאגן ההיקוות של האמזונאס.

הטמפרטורה הממוצעת בקואנקה היא 14.6 מעלות צלזיוס. העונה היבשה נמשכת בין יוני לדצמבר והעונה הגשומה בין ינואר למאי. החודשים הגשומים ביותר הם בין מרץ למאי.

אתרים מרכזיים

הקתדרלה של קואנקה, ה-Catedral Metropolitana de la Inmaculada Concepción, היא המבנה המזוהה ביותר עם העיר. בניית הקתדרלה החלה ב-1880, במקום הקתדרלה הישנה שנבנתה עם הקמת העיר. הקתדרלה נבנתה בסגנון נאו גותי, והמבנה כולל כיפות כחולות-לבנות, חזית עשויה שיש ואלבסטר, ורצפתה מכוסה שיש ורוד שהובא במיוחד מקרארה שבאיטליה. אולם הקתדרלה יכול להכיל כ-9,000 בני אדם.

בקואנקה פועלים גם מספר מוזיאונים:

  • מוזיאון תרבויות הילידים (Museo de las Culturas Aborígenes) מציג אלפי פריטים מתרבויות פרה-קולומביאניות שונות.
  • במוזיאון הבנק המרכזי (Museo del Banco Central) תערוכות קבועות של צילומים ישנים של קואנקה ושל כלי נגינה עתיקים, לצד תערוכות מתחלפות בנושאים שונים.
  • 3 מוזיאונים קטנים לאמנות הם המוזיאון לאמנויות העממיות (Museo de Artes Populares), המוזיאון לאמנות מודרנית (Museo de Arte Moderno) ו-Museo de las Conceptas.

בסמוך לקתדרלה פועל שוק פרחים קטן אך בעל שם. כמו כן, יש בעיר אתר ארכאולוגי מתקופת האינקה.

תחבורה

שדה התעופה מָריסקָאל לָאמָאר, הסמוך לקואנקה, משמש 3 חברות תעופה המפעילות טיסות פנים לקיטו ולגואיקיל. קווי אוטובוס סדירים מקשרים את קואנקה עם ערים אלה, ועם ערים גדולות אחרות בדרום ובמרכז אקוואדור, כגון לוחה, ריובמבה ומצ'אלה. בעבר חיברה מסילת ברזל בין קואנקה לגואיקיל, אך היא אינה פעילה עוד.

קישורים חיצוניים


Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0