קונרד הילטון

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קובץ:Conrad Hilton bust, Cisco, TX IMG 6407.JPG
פסלו במוטל הראשון שרכש, בסיסקו, טקסס

קונרד ניקולס הילטון (Conrad Nicholson Hilton‏; 25 בדצמבר 1887 - 3 בינואר 1979) היה מלונאי אמריקאי, מייסד רשת מלונות הילטון.

שנים ראשונות

הילטון נולד בניו מקסיקו לאב מהגר מנורווגיה ואם קתולית מצאצאי מהגרים מגרמניה. לאביו הייתה חנות ובמשפחה היו שמונה אחים ואחיות. הילטון התחנך באקדמיה צבאית ושירת כחייל במלחמת העולם הראשונה.

כבר מגיל צעיר הראה תשוקה לעסקים. את המלון הראשון שלו, מוטל בסיסקו, טקסס, רכש ב-1919. העיר הפכה למרכזית עקב גילוי נפט בסביבתה ומשכה אנשי עסקים ותיירים רבים.

קריירה

הילטון המשיך לרכוש מלונות בטקסס וב-1925 פתח את הילטון דאלאס, שהיה המלון גורד השחקים הראשון בטקסס והראשון שכונה בשם "הילטון"[1]. למרות שעקב השפל הגדול כמעט נקלע לפשיטת רגל, הצליח להתאושש ובשנת 1946 הקים את תאגיד הילטון. ב-1948 הפכה הרשת לבינלאומית. תפיסת העולם של הילטון הייתה שהתייר האמריקאי יזכה לאותה רמת נוחות וסטנדרט שירות אליהם הוא רגיל בארצות הברית, בכל מקום אליו הוא מגיע. בשנות ה-50 וה-60 התרחבה הרשת בארצות הברית וברחבי העולם.

הילטון רכש את בתי המלון הידועים והמפוארים ביותר בארצות הברית, מלונות שהיו נקודות ציון גאוגרפיות והיסטוריות, אותן סימן כיעדים לרכישה לעיתים מספר שנים לפני שרכש אותם בפועל. כך רכש את מלון פלאזה ומלון וולדורף-אסטוריה[2] בניו יורק, את פאלמר האוס בשיקגו ואת מלון מייפלאואר בוושינגטון הבירה. בשיאו היו בחזקתו 188 מלונות ב-38 ערים בארצות הברית ו-54 מלונות בערים שונות ברחבי העולם.

חייו האישיים

ב-1925 נשא לאשה את מרי אדלייד ברון (Mary Adelaide Barron), לזוג נולדו שלושה ילדים (בנם הבכור ברון הוא סבהּ של הכוכבנית פריז הילטון). בני הזוג חיו בטקסס והתגרשו ב-1934.

בשנות ה-40 עבר הילטון לקליפורניה. ב-1942 נישא ונולדה בת, הוא התגרש ב-1947.

בשנת 1976, והוא בן 89, נשא לאשה את מרי פרנסס קלי (Mary Frances Kelly), נישואיהם נמשכו עד מותו ב-1979.

קרן הילטון (Conrad N. Hilton Foundation), מעניקה פרס שנתי לפעילות הומניטרית

קונרד הילטון היה ידוע בפתיחותו ולא פחד לומר את דעתו כך שבזמן החרם הערבי העולמי על ישראל בשנות ה -60 היה לחץ אדיר מברוני הנפט על הילטון לסגור את הילטון ת"א הוא פשוט הגיב בצורה פשוטה שהם (מדינות ערב) יכולים "לקפוץ לו". הוא היה ידוע כתומך גדול במדינה היהודית.

בתרבות

ב-12 בדצמבר 1949[3] וב-19 ביולי 1963[4] הופיע דיוקנו על שער השבועון טיים.

לקריאה נוספת

אוטוביוגרפיות

  • Be My Guest, Autobiography of Conrad Hilton (Prentice-Hall, Inc. 1958)
  • Inspirations of an Innkeeper (Conrad N. Hilton. 1963)

ביוגרפיות

  • Dabney, Thomas Ewing, The Man Who Bought the Waldorf: The Life of Conrad N. Hilton (Duell Sloan & Pearce; 1950)
  • Bolton, Whitney, The Silver Spade; the Conrad Hilton Story. with a foreword by Conrad Hilton (New York: Farrar, Straus and Young; 1954)
  • Comfort, Mildred Houghton, Conrad N. Hilton, Hotelier (Minneapolis: T.S. Denison & Company, Inc., 1965)
  • Oppenheimer, Jerry, House of Hilton: From Conrad to Paris: A Drama of Wealth, Power, and Privilege (Three Rivers Press. 2007)
  • Alef, Daniel, Conrad N. Hilton: Reveled in Hotel Deals (Titans of Fortune Publishing. 2009)

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא קונרד הילטון בוויקישיתוף

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0