קסטה (כריך גלידה)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קסטה
גרסה אמריקאית לקסאטה
גרסה אמריקאית לקסאטה
מאכלים
מרכיבים עיקריים גלידה, ביסקוויטים

קסאטה היא חטיף או קינוח המבוסס על גלידה בין שני ביסקוויטים.

מקור

הקסאטה הורכבה לראשונה בדרום איטליה ובסיציליה, וקרויה על שם "קסאטה סיציליאנה" - עוגת גבינה בעלת צורה דומה. מקור השם קסאטה באיטלקית נובע מערבית במקור, ככל הנראה תוצאה של השפעה תרבותית מזמן הכיבוש המוסלמי באירופה. במקור הקסאטה עשויה שלוש שכבות: עוגיה עגולה (לעיתים בישקוטי) פריכה ומתוקה, עליה שכבה של גלידה איטלקית (ג'לאטו), ועליה עוגיה נוספת. בניגוד לעוגיית סנדוויץ', שבה המילוי מדביק את העוגיות זו לזו והוא לרוב דק, עיקרה של הקסאטה הוא הגלידה, והעוגיות נועדו להקל על האחיזה בה.

התפתחות במדינות שונות

כמו מאכלים איטלקיים רבים, גם הקסאטה נדדה מחוץ לאיטליה והשתנתה רבות בהתאם למטבח שבו התאקלמה. במקומות רבים החטיף פיתח גרסה עצמאית, השונה במספר מרכיבים מהקסאטה המקורית. קסאטות כיום מגיעות בצורות רבות (מלבן, ריבוע וכו'), עם סוגים שונים של עוגיות, כגון עוגיות שוקולד, ביסקוויטים ועוד. טעמי הקסאטה משתנים בהתאם לטעם השוק המקומי, כאשר הטעמים הנפוצים ביותר מבוססי וניל. השם קסאטה לא תמיד נדד עם המתכון: הגרסה של ארצות הברית, ש"הומצאה" ב-1900 בעיר ניו יורק, נקראת "סנדוויץ' גלידה".

בישראל

הקסאטה שווקה בהצלחה בישראל תחת שמות ומותגים רבים, כולל קסטה, ושם זה הפך לשם גנרי של המוצר. קסאטות בארץ נמכרות בגלידריות מקומיות כקינוח המיוצר במקום מגלידה בבחירת הלקוח, אך רובן נמכרות במרכולים כחטיף חלבי או פרווה. חטיף מסחרי זה אינו דומה לקסאטה המקורית: הוא לרוב מלבני וקטן יותר, ומכיל שילוב של גלידה אמריקאית בטעמי שוקולד ווניל. קיימות מספר גרסאות מועתקות ברשתות השיווק, הכוללות עוגיות עגולות עם צימוקים ואגוזים (למשל המותגים טעמקור, קוקילידה, גרנולידה ועוגימאניה).

קישורים חיצוניים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0