לדלג לתוכן

קפה ערבי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפה ערבי
סוג קפה
מוצא תימן
מועד הכנה ראשוני המאה ה-15
מורשת תרבותית בלתי מוחשית
מורשת תרבותית בלתי מוחשית הוכרזה על ידי אונסק"ו בשנת 2015

קפה ערבי, המכונה גם קאווה, הוא שם כולל למספר שיטות הכנה של קפה מבושל מפולי קפה ערביקה. ברוב ארצות ערב במזרח התיכון התפתחו שיטות ייחודיות לחליטת קפה והכנתו. הל[1] הוא תבלין שנוסף לעיתים קרובות,[2] וניתן להגישו עם או בלי סוכר.

ישנם מספר סגנונות שונים לחליטת קפה בהתאם להעדפת השותה. חלק מהשיטות שומרות על הקפה בהיר בעוד שאחרות יוצרות קפה בצבע כהה. קפה ערבי הוא מר, ובדרך כלל לא מוסיפים לו סוכר. הוא מבושל בג'זווה או דאללה, והוא מוגש בדרך כלל בכוס קטנה מעוטרת בדוגמה דקורטיבית, המכונה פינג'אן.

מקורו של הקפה הערבי הוא בדרום ערב, בעיר הנמל מוח'א בתימן.[3] המשקה הגיע למכה בחג'אז, למצרים, ללבנט, ולאחר מכן, באמצע המאה ה-16, לטורקיה ומשם לאירופה.[4][5]

מבחינה תרבותית, קפה ערבי מוגש במהלך מפגשים משפחתיים או בעת קבלת אורחים. קפה ערבי הוא מורשת תרבותית בלתי מוחשית של מדינות ערב שאושרה על ידי אונסק"ו.[6] בכל שנה ב-3 במרץ, תימנים חוגגים את "יום הקפה התימני", פסטיבל לאומי לעידוד גידול קפה.[7]

הכנה

הלבנט

באזור הלבנט, "קפה ערבי" מוכן בצורה כמעט זהה לקפה טורקי, אך בדרך כלל מתובל בהל ומוגש ללא סוכר. הוא מבושל בכלי הנקרא "ע'לאייה" (ג'זווה), ונמזג לכוסות קטנות בשם פינג'אן. הקפה חזק ושחור, עשוי מפולי קפה בקלייה כהה בלבד או משילוב של קלייה כהה ובהירה, טחונים לאבקה דקה.

קפה ערבי לבנטי

בקרב הבדואים ורוב הערבים באזור, קפה מיוחד ומר, המכונה "קָהוָוה סאדה" ("קפה חלק"), היה לסמל של הכנסת אורחים. מזיגת המשקה הפכה לטקס; זה בדרך כלל כולל את המארח או בנו הבכור שנע בסיבוב בכיוון השעון בין האורחים - שהסטטוס שלהם נקבע על ידי גילם ומעמדם - ומוזג קפה לכוסיות קטנות מפליז. כאורח, זה נחשב "מנומס" להסכים רק לשלוש כוסות קפה ואז לסיים את הכוס האחרונה בלאמר "דאימן", כלומר "תמיד", כשהכוונה בפועל "שתמיד יהיה לך את האמצעים להגיש קפה".[8] הקפה בדרך כלל בושל במשך זמן ארוך כדי להפיק טעם חזק ועשיר, והוכן באמצעות קפה טחון גס. בחלק מהבתים, נוסף לקפה "חמיראת אל-קאווה", סוג של "מחמצת" קפה, כדי להעמיק את עומק הטעם והארומה של הקפה.[9]

חצי האי ערב

קפה ערבי בסגנון חצי האי ערב

באזור חצי האי ערב, מה שנקרא "קפה ערבי" לרוב נקלה בקלייה בהירה יחסית, לנטחן לטחינה בינונית, ומבושל בכלי הנקרא "דאללה". ניתן להוסיף תבלינים כגון זעפרן, הל, ציפורן וקינמון, כאשר ההל הוא החשוב ביותר.[דרוש מקור]

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא קפה ערבי בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. "How Can You Use Cardamom Spice In Your Cooking?". The Spruce Eats (באנגלית). נבדק ב-2023-05-23.
  2. "Ingredients Arabic Coffee". אורכב מ-המקור ב-2018-12-28. נבדק ב-2017-10-06.
  3. Mokha, Al. "Yemen Coffee History". Al Mokha (באנגלית). נבדק ב-2023-05-23.
  4. "Coffee and qahwa: How a drink for Arab mystics went global". BBC News (באנגלית בריטית). 2013-04-18. נבדק ב-2023-05-23.
  5. Weinberg, Bennett Alan; Bealer, Bonnie K. (2001). The world of caffeine. Routledge. pp. 3–4. ISBN 978-0-415-92723-9. coffee goat ethiopia Kaldi.
  6. "Arabic coffee, a symbol of generosity - intangible heritage - Culture Sector - UNESCO". www.unesco.org (באנגלית). ארכיון מ-2017-05-10. נבדק ב-2017-04-04.
  7. "Yemen Wakes up to Coffee as Farmers Cut Qat". www.goethe.de (באנגלית). נבדק ב-2024-09-28.
  8. A Taste of Palestine: Menus and Memories (1993). Aziz Shihab. Corona Publishing Co. p.5 מסת"ב 978-0-931722-93-6
  9. אתר למנויים בלבד ישראל שר, הנפח האחרון במע'אר שמייצר את קומקום הקפה הערבי המסורתי, באתר הארץ, 23 בינואר 2024
ערך זה הוא קצרמר בנושא משקאות. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.

קפה ערבי42075253Q1150728