קרן אחד לאחד

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קרן אחד לאחד
פעילות חיזוק עולם התורה הציוני דתי, והצמחת הנהגה תורנית
תחום לימוד תורה, צדקה
יושב ראש הרב יצחק נריה
מנכ"ל מירי עטיה
תקופת הפעילות 2009–הווה (כ־15 שנים)
אתר אחד לאחד

קרן אחד לאחד הוא ארגון הפועל במטרה "לחזק ולבסס את עולם התורה ואת המצוינות והנהגה התורנית בקרב בני הציונות הדתית"[1] כהגדרתו. הקרן מעניקה מדי חודש מלגות לעשרות אברכים נבחרים מתוך כמאה ישיבות וכוללים ציוניים. בנוסף לתוכנית זו הקרן תומכת במאות משפחות אברכים ונזקקים בתקופות החגים, בהיקף של מיליוני שקלים. מעניקה גם סיוע והלוואות למוסדות תורניים.

הקמה

מייסד הקרן הרב יצחק נריה

הקרן הוקמה בשנת ה'תשס"ט על ידי ראש ישיבת "תורה בציון" הרב יצחק נריה, לזכרו של סבו, הרב משה צבי נריה. במטרה, לדבריו, להצמיח מנהיגות תורנית בציבור הדתי לאומי, ולהגדיל את המצוינות בעולם התורה שתוביל להנהגה ציונית דתית איתנה[2]. בשנותיה הראשונות עסקה הקרן בתמיכה במוסדות תורניים לאומיים ובמשפחות נזקקות בקרב הציבור.

משנת תשע"ה נוסף לקרן מיזם נוסף[3] המהווה כיום את פרויקט הדגל שלה – מלגה חודשית קבועה למאה אברכים נבחרים שיש להם פוטנציאל לגדול במיוחד בתורה, כדי שיוכלו ללמוד ללא טרדות חיצוניות[4]. את הקרן מנהלת מירי עטיה, בעבר ניהלו אותה יהודה עמשלם (עד ה'תשע"ח) וחן גוטרמן (ה'תשע"ח - ה'תש"פ). המיזמים השונים של הקרן מנוהלים כל אחד בידי עמותה ייחודית לו.

פעילות

תוכנית המלגות

הרב יעקב אריאל - יו"ר הוועדה

הקרן תומכים ב"אברכים מצטיינים" ממוסדות תורניים לאומיים מרחבי הארץ מכלל המגזר הדתי לאומי, האברך נבחר בהתייעצות עם מוסדר הלימוד שבו הוא לומד, ובהחלטה של ועדת הקרן, יושב ראש הוועדה הוא הרב יעקב אריאל וחבריה הם הרב נחום נריה, הרב ציון לוז, רבנים נוספים ואשי ציבור. אברך שמתקבל זכאי למלגה למשך שלוש שנים בסך 3,000 ₪ לחודש מהקרן. מטרת התמיכה היא לאפשר לאברך ובני ביתו שקט נפשי מדאגות פרנסה כדי שיוכל לשקוע בלימוד תורה ולהיות בעתיד חלק מההנהגה התורנית של הציבור[5]. בהנחת היסוד של הקרן עומדת העמדה שהצמחת גדולי תורה עם תודעת שליחות, ציונות וחיבור לקהילה היא משימה לאומית[6]. בקיץ ה'תש"פ הסתיים המחזור הראשון שבו נתמכו כמאה אברכים, ובזמן אלול ה'תש"פ החל סבב נוסף,[7] הכולל כשלושים אברכים.

תמיכה בנזקקים

הקרן מסייעת כלכלית לאלפי משפחות נזקקות מהציבור הדתי לאומי בתקופת החגים[8], רובן המוחלט משפחות אברכים. אופן חלוקת המלגות נעשה על ידי מילוי טופס בקשה באתר הקרן סביב חגי תשרי וחגי ניסן[9], התיעצות עם הנהלת הישיבות ובירור לעומק בדבר המצב של האברך ובני ביתו. והחלטה של ועדת הקרן בדבר גובה התמיכה שמועבר על פי רוב ישירות לחשבון הבנק של האברכים[10].

תמיכה במוסדות תורה

הקרן מקיימת אגף עזרה למוסדות תורה וחינוך - במסגרתו היא מעניקה הלוואות גמ"ח בסכומים גבוהים למוסדות תורניים לאומיים ברחבי הארץ. בערבויות מתאימות ובפיקוח עורכי דין, ומעניקה ייעוץ וכלים להתנהלות כלכלית נכונה[11].

בנוסף, הארגון פועל ומעורב במגוון של פרויקטים בתחום החינוך, החסד והזהות הציבורית.

קישורים חיצוניים

סיקור
ראיונות

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0