תשרי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
►► תשרי ◄◄
יום טוב / שבתון חג שאיננו שבתון יום זיכרון או צום

תִּשְׁרֵי[1]אכדית: tašrītu[2][3]) הוא חודש בלוח הבבלי ובלוח העברי, השביעי במספר לפי המסורת המקראית והראשון לפי המסורת החז"לית. לפי חז"ל, בראש חודש זה נברא אדם הראשון ולכן תיקנו למנות ממנו את חודשי השנה. חודש זה חל בתחילת הסתיו בארץ ישראל.

בלוח הקבוע

על פי כללי הלוח העברי הקבוע, חודש תשרי הוא תמיד חודש מלא - בן 30 ימים. ראש חודש תשרי, שהוא ראש השנה, יכול לחול רק בימים שני, שלישי, חמישי או שבת, לפי הכלל "לא אד"ו ראש", שפירושו: ראש השנה לא יחול בימים א', ד' או ו'.

שמות החודש

ככל החודשים גם תשרי קיבל את שמו בגלות בבל[4], ומקור שמו במילה האכדית 'תשריתו': (tašrītu): "התחלה"[3]. בביתא ישראל החודש נקרא תשרתו.

בתנ"ך, מלבד מספרו (החודש השביעי), קרוי החודש 'ירח האיתנים', למשל בפסוק: ”וַיִּקָּהֲלוּ אֶל-הַמֶּלֶךְ שְׁלֹמֹה, כָּל-אִישׁ יִשְׂרָאֵל, בְּיֶרַח הָאֵתָנִים, בֶּחָג, הוּא, הַחֹדֶשׁ הַשְּׁבִיעִי” (מלכים א', ח', ב'). משמעות השם היא שבחודש זה מתחילים מי הנהרות לעלות על גדותיהם. שם זה מופיע בהשפעת שמות החודשים הפיניקיים ובהקשר של תיאור בניית המקדש, תיאור שופע במונחים פיניקיים בעקבות השפעות בנאי המקדש הפיניקים על כתיבתו.[5] שם החודש מוכר מכתובות פיניקיות כגון כתובת מנחם, תעריפי כתיון (אנ') ועוד.[6] לפי פרשנות היהדות המסורתית, נרמז בשם זה שבחודש זה נולדו האבות, איתני עולם, וכן שחודש זה עמוס במצוות.[7]

סמלים ומאפיינים

מזל החודש הוא מזל מאזניים[8]. מסמל את ממד הדין שבחודש, שבו נשקלים המעשים, יש אומרים שהמאזניים מסמלים שהעולם נברא בחודש זה, שכן במבנה הבריאה הכול נעשה במידה ובמשקל. בלוח השנה במגילות קומראן מזל תשרי הוא מזל עקרב.

חודש תשרי הוא החודש העברי העמוס ביותר בחגים ומועדים. יש בו תערובת של ימי חגים, ימי חול המועד וימי צומות (שני ימי ראש השנה, צום גדליה, צום יום כיפור, שבעת ימי סוכות, שמיני עצרת ושמחת תורה). ישנן שנים שבהן ימי החגים ביחד עם ימי הצומות והשבתות וא' דראש חודש חשוון יתרים על מספר ימי החול שבו, לנוהגים יום טוב שני של גלויות זה תמיד כך[9]. לכן חודש תשרי מכונה גם "חודש החגים".

מועדים עיקריים

שגיאה ביצירת תמונה ממוזערת:
חודש תשרי מזל מאזניים, פרט מפסיפס של גלגל המזלות בבית הכנסת העתיק בציפורי

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ ההגייה המקורית היא בחיריק [1]
  2. ^ חודשי השנה העברית - באתר האקדמיה ללשון העברית
  3. ^ 3.0 3.1 W. Muss-Arnolt, The Names of the Assyro-Babylonian Months and Their Regents, Journal of Biblical Literature 11, 1892, עמ' 160–176 doi: 10.2307/3268813
  4. ^ תלמוד ירושלמי, מסכת ראש השנה, פרק א', הלכה ב'.
  5. ^ יצחק אבישור, כתובות פיניקיות והמקרא, א. רובינשטיין, 1979, עמ' 142
  6. ^ KAI 41, 37, וכן בכתובת KAI 289
  7. ^ תלמוד בבלי, מסכת ראש השנה, דף י"א עמוד א'.
  8. ^ ספר יצירה פרק ה' משנה י"ג
  9. ^ לחוגגים שמחת תורה ביום שמיני עצרת יש 15 ימים ברוב השנים (כ-60.5%) ו-16 בשאר השנים (כ-39.5%), לחוגגים שמחת תורה ביום שאחרי שמיני עצרת יש 16 ו-17 בהתאמה.


Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0