רבי שמואל שמלקה מבומסלא
| שם מלא | רבי שמואל שמלקה יהודה לייב |
|---|---|
| חיבוריו | אמרי זוטרי |
| פטירה | י"א בשבט ה'תקס"א |
| עיסוק | אב"ד פלאנטש, פשדבוז', דמביץ ובומסלא |
| רבותיו | רבי יצחק מדוקלא |
| בת זוג | מאליש |
| אב | רבי משה |
| ילדים | רבי יצחק משה ליכט |
| חותנים | רבי מאיר מבומסלא |
רבי שמואל שמלקה יהודה לייב מבומסלא ( - י"א בשבט ה'תקס"א) היה אב"ד פלאנטש, פשדבוז', דמביץ ובומסלא שעל שמה כונה. מחבר ספר 'אמרי זוטרי'.
קורות חייו
נולד לרבי משה אב"ד לנצוט, חתנו של רבי יצחק דוקלא בעל ה'אמרי רברבי'[1]. נשא את מאליש[2] בתו של רבי מאיר מבומסלא[3]. למד אצל זקנו רבי יצחק מדוקלא[4].
תחילה כיהן כרבה של פלאנטש ואחר כרבה של פשדבוז'[5], בשנת ה'תקמ"ז התקבל לכהן כרבה של דמביץ ובשנת ה'תקנ"ה מונה לרבה של בומסלא[6].
התכתב בהלכה עם רבי שמואל סג"ל לנדא בנו של בעל הנודע ביהודה[6].
בנו היה רבי יצחק משה ליכט אב"ד ואדמו"ר בבלז'יצה ובביכוב, תלמידו של רבי יעקב יצחק מלובלין.
ספרו וחידושיו
הוא ערך את חידושיו של זקנו רבי יצחק דוקלא על מסכתות בבא קמא, בבא מציעא ובבא בתרא בספר בשם "אמרי רברבי" כשלצד זה חיבר את ספרו שלו "אמרי זוטרי". הספרים קיבלו את הסכמותיהם של בעל הנודע ביהודה, רבי שאול מאמסטרדם, רבי יסף מזאמוש ורבי צבי הירש מזאמושט. שני הספרים יצאו לאור בלובלין ה'תרנ"ה תחת השם אמרות טהורות.
כן סידר את חידושי של זקנו רבי יצחק מדוקלא על התורה בשם מעיני הישועה ובסופו צירף את חידושיו על התורה יצא לאור בוורשה, ה'תרס"ו.
קישורים חיצוניים
- אהרן ולדן, שם הגדולים החדש, תר"מ, עמ' 127, מערכת ש', ערך ק"ט, באתר אוצר החכמה (צפייה חופשית – מותנית ברישום).
- בעל אמרי זוטרי מבומסלא רבי שמואל שמעלקא יהודה לייב ב"ר משה זי"ע באתר Yuhrzeit.com.
הערות שוליים
- ↑ בן רבי יצחק אייזיק רבה של טורני, בן רבי יהודה ליב רבה של קרקוב, בן רבי יצחק אייזיק ז"ק דיין בפרמיסלא, בן רבי שמואל שמלקה מאוסטראה וחתן רבי יהושע חריף .ראו את ייחוסו המלא באמרות טהורות, תרנ"ה, עמ' 5, בית שמואל.
- ↑ השם מובא באמרות טהורות, תרנ"ה, עמ' 8, סוף המאמר "בית יצחק".
- ↑ ראו: אמרות טהורות, תרנ"ה, עמ' 6, בית שמואל, הערות תוספות חיים ז'. דעה שמדובר בבנו של רבי יצחק דוקלא או שמדובר ברבי מאיר פישלס.
- ↑ רבי אברהם שטרן, מליצי אש - שבט, תש"ד, עמ' כ"ט, ב', י"א שבט, ערך קס"ה.
- ↑ מובא בשער ספרו אמרות טהורות, תרס"ה ובהקדמת נכדיו המו"ל בראש הספר.
- ^ 6.0 6.1 קובץ, בית אהרן וישראל, עמ' ט"ו, נב (שנה ט ד).