רוסיה לרוסים

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
Crystal Clear app help index.svg
ערך ללא מקורות
בערך זה אין מקורות ביבליוגרפיים כלל, לא ברור על מה מסתמך הכתוב וייתכן שמדובר במחקר מקורי.

אנא עזרו לשפר את אמינות הערך באמצעות הבאת מקורות לדברים ושילובם בגוף הערך בצורת קישורים חיצוניים והערות שוליים.
אם אתם סבורים כי ניתן להסיר את התבנית, ניתן לציין זאת בדף השיחה.

ערך ללא מקורות
בערך זה אין מקורות ביבליוגרפיים כלל, לא ברור על מה מסתמך הכתוב וייתכן שמדובר במחקר מקורי.

אנא עזרו לשפר את אמינות הערך באמצעות הבאת מקורות לדברים ושילובם בגוף הערך בצורת קישורים חיצוניים והערות שוליים.
אם אתם סבורים כי ניתן להסיר את התבנית, ניתן לציין זאת בדף השיחה.

קובץ:Bc0820544 5459066.jpg
לאומנים רוסים

רוסיה לרוסיםרוסית: Росси́я для ру́сских) היא סיסמה פוליטית ולאומנית, המייצגת מגוון רעיונות, מהענקת זכויות בלעדיות לרוסים הלבנים האתניים ברוסיה ועד לגירוש כל הלא-רוסים מבחינה אתנית מהמדינה. מקורה של הסיסמה באימפריה הרוסית במחצית השנייה של המאה ה-19.

הסיסמה הפכה פופולרית ברוסיה המודרנית, והיא מאתגרת את השיח של רב-תרבותיות בתוך רוסיה.

מייחסים למספר אנשים את מקור הסיסמה; ולדימיר גרינגמוט (אידאולוג המאות השחורות), הגנרל מיכאיל סקובלב והצאר אלכסנדר השלישי. גרינמוט חיבר את אחד הפרסומים הראשונים שהשתמשו בסיסמה. הוא הכריז על "רוסיה לרוסים" כסיסמה של המפלגה המונרכיסטית הרוסית כשכתב:

נראה בבירור שאם רוסיה תישאר לאנשי הדת , הדת הזרה ולזרים ,לא רק שלא תהיה האוטוקרטיה, אלא רוסיה עצמה.

.

רוסיה המודרנית

קובץ:DETAIL PICTURE 54907831.jpg
משתתפים בצעדה הרוסית

הסיסמה "רוסיה לרוסים" צצה מחדש בשנות ה-80 , כאשר מפלגת פמיאט ערכה סדרה של הפגנות והעבירה שטרות שעליהם נכתב "רוסיה לרוסים!" ו"מוות ליידים!"

עם פרוץ מלחמת צ'צ'ניה השנייה ב-1998 והאנטיפתיה הגוברת ל"זרים" ברוסיה לאחר עלייתו של ולדימיר פוטין לשלטון, החל לעלות שיעור המזדהים עם הסיסמה "רוסיה לרוסים", בין השאר כתגובה למשבר ולחוסר היציבות וחוסר הוודאות של שנות ה-90, כמו גם חוסר שביעות רצון ציבורית גוברת מזרם המהגרים ממרכז אסיה , דרום הקווקז וסין . לפיכך, המספר הכולל של תומכי הרעיון עלה מ-46% ב-1998 ל-58% ב-2005.  ב"רוסים", המשיבים מתכוונים לעתים קרובות לרוסים אתניים בלבד, ורצוי עם "פנים סלאביות". "מראה חיצוני, לא אזרחים רוסים" .  סיסמה זו הפכה למאפיין בולט בגילויי רגשות לאומניים במהלך חג יום האחדות השנתי ובמהלך הצעדה הרוסית .  קורבנות האלימות האתנית והגזעית דיווחו כי שמעו קריאות "רוסיה לרוסים" במהלך התקיפות.

בשנת 2003, במהלך שידור טלוויזיה עם נשיא רוסיה, רוסים ברחוב שאלו אותו שאלות. אחד הקשישים שאל את ולדימיר פוטין מה עמדתו שלו ושל מפלגתו לגבי הסיסמה "רוסיה לרוסים". פוטין השיב כי מי שצועק ופועל לפי סיסמה כזו הם "או אידיוטים או פרובוקטורים" (придурки либо провокаторы), ש"לא מבינים מה הם עושים וצועקים". פוטין גם הזכיר שאנשים כאלה רוצים להחליש את הפדרציה הרוסית, המורכבת מאומות ותרבויות רבות, על ידי הסתה לשנאה גזעית ולאומית שבסופו של דבר תוביל לפירוק הפדרציה. פוטין גם הזהיר כי רשויות אכיפת החוק צריכות לפעול בהקדם האפשרי נגד אנשים כאלה שמאיימים על הסדר הציבורי.

בסקר דעת קהל משנת 2006 שפורסם על ידי המרכז הרוסי לחקר דעת הקהל , 34% מהמשיבים אישרו את הסיסמה בתנאי שב"רוסים" הכוונה לכל אזרחי הפדרציה הרוסית, 23% אמרו שהם לא יתנגדו לרעיון אם ייושם ב"גבולות סבירים", 20% (בעיקר במוסקבה ובסנקט פטרסבורג) האמינו שהגשמת המושג הזה - ללא הגבלות כלשהן - הגיעה מזמן. הרעיון נפסל על ידי 23%, מתוכם 12% חששו מקשיים עם המערב, ו-11% מהם תיארו אותו כ"פשיזם אמיתי". במקביל, התחלקו תומכי הסיסמה לגבי המשמעות של "רוסים" - כל אלה שחונכו במסורות רוסיות (39%), אלה שעבדו למען רוסיה (23%), רק רוסים "בדם" (15 %), אלה שדיברו רוסית כשפת אם (12%), או נוצרים רוסים אורתודוקסים (7%).

בחקירה שהורה בית משפט רוסי הגיעו למסקנה שהסיסמה "רוסיה לרוסים" אינה מלבה שנאה אתנית.  החקירה נערכה בקשר למקרה של תקיפת מהגר קווקזי מתבגר מדאגסטן שכמעט נהרג ליד בית ספרו. התוקפים צעקו "רוסיה לרוסים!",  בעודם מכים את הילד.

Flag of Russia.svg ערך זה הוא קצרמר בנושא רוסיה. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0