רוק אלקטרוני

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
רוק אלקטרוני
מקורות סגנוניים רוקמוזיקה אלקטרוניתפופארט רוק
מקורות תרבותיים סוף שנות השישים
כלים סינתיסייזרגיטרה חשמליתתופים אלקטרונייםתופים
תת-סוגות
אינדיטרוניקהדאנס-פאנקאלקטרוקלאשניו רייבתחיית הגראז' רוקפוסט-רוק
נושאים קרובים
אינדסטריאל רוקסינת'פופניו וייב

רוק אלקטרוני הוא סוגה מוזיקלית המשלב מוזיקת רוק ומוזיקה אלקטרונית ומשתמש בכלים מוזיקליים ואלקטרוניים בה בעת. מקור הז׳אנר הוא בסוף שנות ה-60 של המאה ה-20, כשלהקות כמו הביטלס, יס, הדלתות, פינק פלויד והמודי בלוז החלו להשתמש במוג סינתיסייזר בשירים שלהם. כמה מציוני הדרך ברוק האלקטרוני המוקדם הם שימוש הביטלס במלוטרון בשירם Strawberry Fields Forever משנת 1967, והשימוש בקלביולינה, קודם לסינתיסייזר, בשירו משנת 1961 של דל שאנון Runaway, שהיה בראש מצעד בילבורד הוט 100. אחד משירי להקות רוק אלקטרוני לרוב משלבות אלמנטים מז׳אנרים אחרים כגון פאנק רוק, אינדסטריאל רוק, היפ הופ וסינת'פופ, מה שעזר להתחיל ז׳אנרים כמו אינדיטרוניקה, דאנס-פאנק ואלקטרוקלאש. מאז סוף שנות האלפיים, רוק אלקטרוני נהיה פופולרי יותר בהדרגתיות. דגימת צלילים היא גם מאפיין ברוק האלקטרוני.

מאפיינים

היות שהרוק האלקטרוני הוא שילוב של רוק ומוזיקה אלקטרונית, להקות רוק אלקטרוני משתמשות בכלים המצויים בשתי הסוגות, כגון סינתיסייזרים, מלוטרונים, גיטרות חשמליות, ותופים. לעומת זאת, חלק מלהקות הרוק האלקטרוני נמנעות בשימוש בגיטרה ומעדיפות להשתמש בטכנולוגיה כדי ליצור צלילים המחקים את צלילי הגיטרה. השירה נפוצה ולרוב גבוהה או שמחה ועליזה, אך קטעים אינסטרומנטליים גם נפוצים בז'אנר. בנוסף, להקות רוק אלקטרוני רבות מעדיפות תופים אלקטרוניים על תופים מסורתיים.

תת-סוגות ומונחים אחרים

בשנות השישים, המונח "רוק מתקדם" (או פרוג רוק) נטבע תחילה כמתייחס אל הרוק האלקטרוני, אך ההגדרה של פרוג אחר כך הצטמצמה למספר מאפיינים מוזיקליים ולא רק מוזיקה ששואפת להתקדם או מוזיקה ניסיונית.

לרוק אלקטרוני מיוחס גם קשר אל אינדסטריאל רוק, סינת'פופ, דאנס-פאנק, אינדיטרוניקה, וניו וייב, ואיתם האלקטרוקלאש, ניו רייב, תחיית הגראז׳ רוק, פוסט-רוק, דאנס-פאנק ואינדיטרוניקה שנחשבים תת-סוגות. לעיתים ז׳אנרים אלקטרוניים אחרים כגון טכנו וטראנס, שגרמו להטבעת טראנס-רוק וטכנו-רוק.

הבי מטאל גם לעיתים משולב עם ז׳אנרים אלקטרוניים, מה שגרם להטבעת המונחים מטאל אלקטרוני, דאנס-מטאל אלקטרוני, טראנס-מטאל וטכנו-מטאל. בנוסף, מטאלקור, תת-סוגה של הבית מטאל משולבת לפעמים עם מוזיקה אלקטרונית, מה שיצר תת-סוגה נוספת שהיום מכנים אותה אלקטרוניקור. נינטנדוקור, סוגה קשורה, משלבת הבי מטאל והארדקור פאנק עם צ'יפ מיוזיק ומוזיקה ממשחקי מחשב.

בדומה להבי מטאל, הפאנק רוק משולב לפעמים עם מוזיקה אלקטרונית, מה שיצר סוגות כמו סינת'פאנק ודאנס-פאנק.

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0