שמוליק יפרח

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

שמוליק יפרח (נולד ב-1964) הוא מנכ"ל תיאטרון באר שבע ומנהלו של גודמן - בית ספר למשחק בנגב השוכן בבאר שבע, אותו ייסד בשנת 2006.[1] כמו כן, שימש כמנכ"ל התיאטרון הקאמרי עד פברואר 2018, ועד 2017 היה מנכ"ל ומנהל אמנותי שותף של תיאטרון באר שבע בקדנציה הראשונה.

קורות חייו

יפרח נולד וגדל בדימונה. הוא בן להורים יוצאי מרוקו. בגיל 14 עבר ללמוד במקוה ישראל. בנעוריו הרבה להגיע לתיאטראות תל אביב ואף השתתף בחוג התיאטרון.

הוא בוגר בית הספר למשחק "בית צבי" (1987–1990). בכיתתו למדו בין השאר רפי ניב, איה שבא, ליליאן ברטו, דוד קיגלר ואדוה עדני. בתום לימודיו, שיחק במשך שלוש שנים בתיאטרון באר שבע, בתחילה בתקופת כהונתם כמנכ"לים של ציפי פינס ואחר-כך של גדי רול. אחר-כך עסק בפעילות ניהולית וחינוכית: ביים קבוצות משחק בדרום, ניהל במשך שלוש שנים מתנ"ס בדימונה והיה אחראי על בית הספר לתקשורת בעיר וריכז את מגמת התיאטרון בשני בתי ספר תיכון בבאר שבע.

ב-2005 יפרח הקים את בית הספר למשחק ואמנויות הבמה גודמן בבאר שבע. זהו בית הספר היחידי למשחק הממוקם דרומית לתל אביב.

בפברואר 2010 התמנה יפרח למנכ"ל ומנהל אמנותי של תיאטרון באר שבע והחליף את נתן דטנר, המנהל הקודם, שכיהן חמש שנים בתפקיד (יפרח היה מועמד גם בסבב המנויים הקודם, אך הפסיד את התפקיד לדטנר). הוא הומלץ בידי ועדת האיתור ונבחר בידי הוועד המנהל של התיאטרון שהחליט על מינויו פה אחד בספטמבר 2009. 57 אנשים הגישו מועמדות לתפקיד ו-14 נכללו ברשימת המועמדים הסופית, בהם הבמאים משה קפטן, רוני ניניו ועמית גזית. לאחר בחירתו מינה יפרח את חברו רפי ניב למנהל אמנותי שותף. במקביל לכך, שניהם נשארו בתפקידיהם הניהוליים גם בבית הספר למשחק גודמן.

בשנתיים הראשונות לכהונתו כמנכ"ל גדל חוג המינויים של התיאטרון מ-8,000 ל-13,000, מספר ההצגות שנמכרו גדל מ-220 ל-500 ותקציבו השנתי של התיאטרון גדל בכעשרה מיליון שקלים. בתקופת כהונתו של יפרח ההצגה "פיאף", בבימויו של אלי ביז'אווי הייתה להצגה המצליחה ביותר בתולדות תיאטרון באר שבע, עליה זכתה השחקנית הראשית יונית טובי בפרס התיאטרון הישראלי לשחקנית הטובה ביותר ב-2009. זוהי ההצגה הראשונה של התיאטרון שנסעה להופיע בחו"ל (הפרס וההישג היו בתקופת כהונתו של יפרח, אך ההצגה עלתה בתקופת כהונתו של נתן דטנר וביוזמתו). בנוסף לכך זכה התיאטרון בעוד ארבעה פרסי תיאטרון באותה שנה, על ההצגה "הרוזן ממונטה כריסטו": שניים לעידו ריקלין – אחד על הבימוי ואחר על העיבוד, פרס נוסף לשחקן המשנה אלון אופיר ופרס נוסף למעצבת התפאורה נטע הקר. סף הכול חמישה פרסי תיאטרון באותה שנה, זאת כשבתשע השנים שקדמו לכך, הוא זכה רק בארבעה פרסי תיאטרון.

ב-2012 הפכה הקומדיה "שחק אותה סם", להצגה המצליחה ביותר בתולדות תיאטרון באר שבע וזכתה בפרס התיאטרון הישראלי לקומדיה הטובה ביותר של השנה. "שחק אותה סם" היא פרי עטו של וודי אלן, ובבימויו של אילן אלדד. ההצגה זכתה בפרס התיאטרון הישראלי לקומדיה הטובה ביותר לשנת 2010. באותה שנה, אורן כהן, בוגר בית הספר גודמן, זכה בפרס השחקן המבטיח על תפקידו בהצגה "קן הקוקייה" שנה אחר-כך זכה התיאטרון בפרס נוסף שניתן ליעל איתן, השחקנית המבטיחה לשנת 2011, עבור משחקה בהצגה "למה לא באת לפני המלחמה" מאת עינת ברנובסקי, בבימויה של חגית רכבי ניקוליבסקי.

יפרח היה חבר בוועדת ההיגוי להקמת הפרויקט "עולם הילד" ועמד בראש פורום לגיבוש תוכנית חומש תרבותית לבאר שבע. בשנת 2010 היה שותף להקמת תיאטרון הפרינג בעיר העתיקה. בשנת 2015 יזם והקים את תיאטרון הילדים והנוער בבאר שבע.

במאי 2017 מונה למנכ"ל התיאטרון הקאמרי. בתום פחות משנה, ב-22 בפברואר 2018, הודיע על התפטרותו מהתפקיד, לדבריו "בשל נסיבות משפחתיות בלתי צפויות".[2]

יפרח נשוי לקרן, הם הורים לשני ילדים ומתגוררים ביישוב עומר.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ אתר למנויים בלבד יאיר אשכנזי, שמוליק יפרח מונה למנכ"ל הקאמרי במקום נעם סמל, באתר הארץ, 1 בינואר 2017
  2. ^ "בתוך פחות משנה: מנכ"ל הקאמרי, שמוליק יפרח, התפטר מתפקידו - וואלה! תרבות". וואלה! תרבות. נבדק ב-2018-02-25.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0