שפיר (עיר)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
Gnome globe current event 1.svg
ערך זה עוסק במיזם עתידי
ייתכן שנכללים בערך פרטים שהם בגדר הערכה, או כאלה שעשויים להשתנות עם התקדמות המיזם.
ערך זה עוסק במיזם עתידי
ייתכן שנכללים בערך פרטים שהם בגדר הערכה, או כאלה שעשויים להשתנות עם התקדמות המיזם.

שפיר היא עיר בעלת אופי חרדי שמתוכננת לקום בסמוך לעיר קריית גת שבאזור חבל לכיש.

על פי התכנון, בשפיר צפויים להתגורר לפחות כ-50 אלף אנשים, אך יש גם תוכניות שצפויות להכפילות את מספר התושבים בשפיר לכ-100 אלף אנשים.

היסטוריה

בפברואר 2017 סיכם שר הפנים ויו"ר מפלגת ש"ס, אריה דרעי עם יו"ר מטה הדיור הלאומי, אביגדור יצחקי על כך שתוקם עיר חדשה בצפון הנגב לאוכלוסייה החרדית. בעיר צפויה לקום כ-10,000 יחידות דיור. התכנון הוא שהעיר תוקם ממערב לקריית גת, כאשר כביש 40 יפריד בין הערים, ובשל כך העיר למעשה תוקם על שטחי המועצה אזורית שפיר. בנוסף לכך, סוכם כי כל הדירות שיוקמו בשפיר, ישווקו במסגרת תוכנית מחיר למשתכן[1].

על אף שהתכנון הסופי ששפיר תהיה עיר, מבחינה פורמלית היישוב צפוי להיות מוגדר בשלבי הקמתו כשכונה חדשה של המושב הדתי עוזה. לאחר ההקמה, קיימות שתי תוכניות, האחת ששפיר אולי תהפוך ליישוב עירוני נפרד הכפוף למועצה אזורית שפיר במודל שדומה למודל של צור הדסה ועתלית, תוכנית חלופית היא שהעיר תאוחד למעשה עם העיר קריית גת, התוכנית החלופית ספגה התנגדות של עיריית קריית גת.

ביוני 2019, פורסם כי שר הבריאות ויו"ר יהדות התורה, יעקב ליצמן פנה לראש ממשלת ישראל, בנימין נתניהו ודרש ממנו להקפיא את כל ההליכים שמבצעים בנוגע להקמת היישוב, הסיבה לדרישתו של ליצמן היא שבעבר תוכנן להיות מיוחד לציבור החרדי, אך עם הזמן החליטו ברשות מקרקעי ישראל לשווק את היישוב למגזר הכללי בניגוד לרצונו של ליצמן[2].

לאחר מינויו של ליצמן לשר הבינוי והשיכון בממשלת ישראל השלושים וחמש שהושבעה במאי 2020, פורסם כי ליצמן מקדם את תוכניות ההקמה של שפיר וזאת במקום תוכניות ההקמה של העיר החרדית "כסיף" שהייתה אמורה לקום בסמוך לתל ערד. כמו כן, נודע כי בשבועות הראשונים לאחר השבעתו של ליצמן משרד הבינוי והשיכון הגביר את המשאבים שהוא מקצה לפיתוח העיר שפיר[3], אותה ליצמן ייעד בחזרה לציבור החרדי. עם זאת, בינואר 2021 וחודשיים לפני הבחירות לכנסת העשרים וארבע טען ליצמן כי הוא דווקא קידם את הקמת העיר כסיף, אך טען שדאג שזה לא יהיה על חשבון או לפני שפיר והבטיח כי שני הערים יוקמו בסופו של דבר וישמשו את הציבורי החרדי בעתיד הקרוב[4].

ביוני 2020 פורסם בתקשורת החרדית כי הוויכוח לגבי מעמדה של העיר, מאחר שלפי תוכנית הדיור הממשלתית למגזר החרדי, יש בשטח של "קריית גת מערב מערב" פוטנציאל להקמה של כ-30,000 עד 40,000 יחידות דיור ויש את "קריית גת מערב", שהיא עם פוטנציאל ל-9,000 יח"ד. במשרד הבינוי והשיכון בראשות ליצמן מתכננים להקצות את כל השטחים, הן בקריית גת מערב והן בקרית גת מערב מערב לעיר שפיר, כך שתכיל דווקא כ-50,000 יחידות דיור. עם זאת, במשרד הפנים בראשות דרעי תכננו באותו הזמן לספח את השטח של "קריית גת מערב" ו-9,000 הדיור שיכולות לקום לשטח העיר קריית גת וזאת לצד נתינת המנדט לוועדה הדמוגרפית על ידי משרד הפנים לדון בהאם לספח את "קריית גת מערב" לקריית גת עצמה[5].

בשנת 2021 פורסם כי שכונת "קריית גת מערב" תבנה כשכונה המיועדת לציבור הכללי, כאשר נבחנת האפשרות כי התוכנית של "קריית גת מערב מערב" תהיה עיר או שכונה חרדית[6].

באוקטובר 2022 פרסמה הותמ"ל על החלטה לדחות את ההצעה ולהשאיר את התכנון המקורי כך שתתאים גם למגזר החרדי[7].

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0