תאודור קרנר

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
תאודור קרנר
Theodor Körner, Edler von Siegringen
Theodor Körner.jpg
לידה 23 באפריל 1873
האימפריה האוסטרו-הונגרית
פטירה 4 בינואר 1957 (בגיל 83)
מדינה אוסטריהאוסטריה אוסטריה
מפלגה המפלגה הסוציאל-דמוקרטית האוסטרית
נשיא אוסטריה ה־5
21 ביוני 19514 בינואר 1957
(5 שנים ו־28 שבועות)

תאודור קֶרנֶרגרמנית: Theodor Körner;‏ 23 באפריל 1873 - 4 בינואר 1957) היה פוליטיקאי אוסטרי והנשיא הפדרלי החמישי של אוסטריה בין השנים 1951–1957.

חייו

תאודור קרנר נולד בכפר אויסני (Újszőny, כיום חלק מהעיר קומרום – Komárom, שבהונגריה), כבנו של קצין בצבא האוסטרו-הונגרי. על פי מורשת המשפחה היא מתייחסת לסופר והמשורר תאודור קרנר, אך למסורת זו אין כל סימוכין.

קרנר למד באקדמיה הצבאית שבהרניצה (כיום במחוז אולומוץ שבצ'כיה) וב-1894 הוענקה לו דרגת לוטננט. הוא שירת כקצין באגרם (כיום זאגרב שבקרואטיה) וב-1904 הוא קודם לדרגת מאיור. במהלך מלחמת העולם הראשונה הוא היה פעיל כמפקד בחזית האיטלקית. בשנת 1924 הוא פרש מהצבא בדרגת גנרל.

כמי שתמיד גילה עניין בפוליטיקה, הצטרף קרנר למפלגה הסוציאל-דמוקרטית וב-1924 הוא נבחר להיות חבר מטעמה בפרלמנט. הוא כיהן כיושב ראש המועצה הפדרלית של אוסטריה מדצמבר 1933 ועד פברואר 1934.

מלחמת האזרחים האוסטרית והשלטת המשטר הדיקטטורי האוסטרופשיסטי בהנהגתו של אנגלברט דולפוס, שמו קץ לקריירה הפוליטית של קרנר. כמו חברים אחרים במפלגתו הוא נעצר על ידי הממשלה שאסרה על קיומן של כל מפלגות האופוזיציה. במהלך מלחמת העולם השנייה נאסר קרנר שוב, הפעם על ידי הנאצים.

לאחר המלחמה, באפריל 1945 נבחר קרנר להיות ראש עיריית וינה ברפובליקה האוסטרית השנייה. הוא היה אחראי על תהליכיה התכנון הבנייה מחדש של העיר, שניזוקה קשות במהלך המלחמה. לאחר מותו של קרל רנר, מינתה אותו מפלגתו כמועמד מטעמה לנשיאות. קרנר ניצח בבחירות ברוב קטן של 51% מקולות המצביעים וכך הוא היה לראשון מנשיאי אוסטריה שנבחר ישירות על ידי העם. תאודור קרנר מת בווינה בעודו מכהן כנשיא, הנשיא השני ברציפות שסיים כך את כהונתו.

לקרנר היה ידע מעמיק בנושאי צבא והוא עסק בכתיבה על תאוריות צבאיות. שמו מונצח ברחוב בווינה הקרוי על שמו וכן בפרס על שמו שמוענק באוסטריה בתחומי המדעים והאומנויות.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא תאודור קרנר בוויקישיתוף


Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0