מסלול אקדמיזציה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף תוכנית גלים)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מסלול אקדמיזציה
סמל תוכנית פסגות
פרטים
מדינה ישראלישראל ישראל
שיוך צבא הגנה לישראלצבא הגנה לישראל צבא הגנה לישראל
סוג מסלול בצבא הגנה לישראל

מסלול אקדמיזציה הוא מסלול צבאי המיועד למלש"בים (מועמדים לשירות ביטחון) בעלי תואר אקדמי. המסלול כולל מענק כספי ומעניק דרגת קצין אקדמאי והבטחה לעיסוק במקצוע בו עשה המלש"ב את התואר. המשרת במסלול האקדמיזציה מכונה "אקדמיזטור". המסלול דומה למסלול העתודה האקדמית אך ישנם מספר הבדלים: במסלול האקדמיזציה אין שום תמיכה כלכלית או ייעוץ במהלך התואר מכיוון שהתואר נעשה ברוב המקרים במהלך הלימודים בתיכון, החתימה על שירות קבע קצרה יותר (24 חודשים במקום 32) והאקדמיזטורים בדרך כלל צעירים בשנים אחדות מהעתודאים שהתחילו את התואר רק לאחר התיכון.

במסלול קיימות גם תוכניות מצוינות לתואר שני לבוגרי תואר במדעים מדויקים, תוכנית גלים ותוכנית ברקת.[1][2]

שיבוץ ושירות

משתתפי המסלול יכולים להתמיין לכל החילות ולכל היחידות (הקשורות להשכלתם) בדרך כלל בתפקידים המתאימים להשכלתם האקדמית, אך ישנם כאלה המעדיפים לעסוק במקצועות אחרים בעלי זיקה להשכלתם. לעומת עתודאים אקדמיזטורים עושים טירונות כלל צה"לית רגילה בדרגת טוראי, ולאחר הטירונות הם עוברים אל היחידה אליה הם התמיינו ושם יקבלו את דרגות הקצונה שלהם – קמ"א. במהלך הכניסה לקבע הם מקבלים את דרגות הקא"ב שלהם ובמילואים הם מקבלים את דרגת הקא"ם. רוב האקדמיזטורים יצאו לקורס קצינים בשלב מוקדם של שירותם.

הטבות

  • דרגות קצין אקדמאי.
  • מענק הצטרפות חד פעמי בגובה 10,500 ש"ח.
  • שיבוץ בתפקיד במקצוע אותו למד המלש"ב.

תנאי קבלה

  • ממוצע בתואר של 75 ומעלה.
  • מעבר סיווג ביטחוני ברמה 3.
  • התחייבות ל-24 חודשי שירות בקבע.
  • נשים חייבות גם בהארכת השירות ל-32 חודשי שירות (דין אישה כדין גבר).
  • מעבר הליך מיון למסלול.
  • התאמה לקצונה.

תוכניות מצוינות

בשנת 2018 הוקמו במסלול שתי תוכניות מצוינות בהן נלמד תואר שני לפני השירות: תוכנית גלים ותוכנית ברקת. בנוסף למענק עידוד העתודה הרגיל בסך 10,500 ש"ח, זכאים הלומדים בתוכניות למענק הצטיינות בסך של 5,000 ש"ח.[2]

בתוכנית גלים לומדים לתואר שני בהנדסת חשמל באוניברסיטת תל אביב, בטכניון או באוניברסיטת בר-אילן וקיימת האפשרות לעשות תזה למצטיינים.

בתוכנית ברקת לומדים לתואר שני בהנדסת נתונים בטכניון או באוניברסיטת בר-אילן. בתוכנית ישנם 2 מסלולים: מסלול של 3 סמסטרים ללא תזה ומסלול של 4 סמסטרים כולל תזה.

החניכים בתוכניות נחשבים עתודאים מן המניין בלימודיהם באוניברסיטה. בסוף השנה הראשונה ללימודים, חניכי התוכניות מבצעים טירונות 02, אשר מטרתה להכשיר את המועמדים לקראת שירות הצבאי. במהלך הלימודים, חניכי התוכנית מקבלים ליווי אקדמי והכוונה מקצועית הן מחונכים מהיחידות הטכנולוגיות והן מהמוסד האקדמי בהם הם לומדים. גם, חניכי התוכניות מבצעים סיורים ביחידות הטכנולוגיות על מנת ללמוד ולהכיר את מקום שירותם העתידי ולהציג למועמדים את התפקידים אליהם הם מיועדים.

בסיום התואר משובצים החניכים לתפקיד מקצועי כקצינים אקדמאיים ביחידות הטכנולוגיות של צה"ל ומערכת הביטחון, למשך שירות החובה ולשירות קבע של 3 שנים.

דרישות קבלה נוספות

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ אקדמיזציה, באתר עתודה
  2. ^ 2.0 2.1 חוברת עתודה (עמ' 86), באתר עתודה
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0