תמונת פגישת הרצל עם קיסר גרמניה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
תמונת הפוטומונטז'

תמונת פגישת הרצל עם קיסר גרמניה היא תמונת פוטומונטז', שנוצרה על מנת להנציח את פגישתו של בנימין זאב הרצל עם קיסר גרמניה וילהלם השני, שהתקיימה ליד מקוה ישראל ב-28 באוקטובר 1898, במהלך מסעו של הקיסר לארץ ישראל. הפגישה נערכה ביוזמתו של הרצל, במסגרת פעילותו המדינית לקראת סוף המאה ה-19, מתוך כוונה להניע את הקיסר להפעיל את השפעתו על הסולטאן הטורקי - במטרה שהאחרון יעניק את הצ'רטר המיוחל להקמת מדינה יהודית.

יצירת התצלום

על מנת להנציח את הפגישה בין הרצל לקיסר, התבקש דוד וולפסון לצלם את השניים. וולפסון, שלא היה צלם מקצועי, התרגש מגודל המעמד ולכן לא הצליח לקלוט בתמונה אחת גם את הקיסר וגם את הרצל. התמונה שקיבל הייתה של הקיסר יושב על סוס לבן, ומביט לעבר קצה רגלו של הרצל. רוב דמותו של הרצל עצמו לא נמצאת בתמונה.

עם פיתוח התצלום התגלתה התקלה, ולכן הוחלט להשתמש בטכניקת הפוטומונטז' על מנת ליצור תמונה טובה יותר. לטובת העניין, נלקח הרצל ליפו, וצולם על גג אחד הבתים שם, כשהוא מחזיק את כובעו בידו (במעין מחוות כבוד). וולפסון חיבר את שתי התמונות על ידי "שתילת" תמונתו של הרצל בתמונה המקורית, העברת הקיסר אל הסוס השחור שהיה מאחוריו, וחיתוך כמעט מוחלט של הסוס הלבן מן התמונה. התמונה המעובדת היא התמונה שפורסמה מאוחר יותר כהנצחת המאורע החגיגי.

הרכבת הפוטומונטאז'

הפסל שנוצר בעקבות התצלום

פסל פגישת הרצל עם הקיסר וילהלם במקווה ישראל

ב-2 במאי 2012, יום הולדתו ה-152 של הרצל, נחנך במקוה ישראל פסל שיצר הפסל מוטי מזרחי בעקבות תמונת פגישתו של הרצל עם קיסר גרמניה.[1]

לקריאה נוספת

  • אברהם יערי (עורך), מזכרונות תמר קופרשטין, הרצל במקוה ישראל, זכרונות ארץ ישראל, כרך שני, הוצאת המחלקה לענייני הנוער של ההסתדרות הציונית - ירושלים, תש"ז-1947, פרק ע"ג
  • תמר הירדני, "איך (כמעט) התפספסה תמונה היסטורית", בתוך: יש מקום בארץ ישראל, הוצאת דני ספרים, תשס"ז-2007, עמ' 115-117.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ ישי קרוב, חוגגים יום הולדת 152, באתר ערוץ 7, 2 במאי 2012
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0