לובסטר
![]() | |
---|---|
![]() | |
מיון מדעי | |
ממלכה: | בעלי חיים |
מערכה: | פרוקי רגליים |
תת־מערכה: | סרטנאים |
מחלקה: | סרטנים עילאיים |
סדרה: | מעשירי רגל |
משפחה: | נאפרופידיים |
שם מדעי | |
![]() |



לובסטר או מחושתן (שם מדעי: Nephropidae סינונים: Homaridae) היא משפחה של סרטנים מסדרת מעשירי רגל ומתת-המערכה סרטנאים.
ישנם סוגים נוספים של סרטנים שמשותף להם השם לובסטר. קרובי המשפחה של הלובסטר הם לובסטרי שונית (Enoplometopidae) המצויים בשוניות אלמוגים. קרובים נוספים כוללים את המשפחה לובסטרים קוצניים (Palinuridae) וכפניים.
מאפיינים
הלובסטר משתייך לחסרי חוליות ובעלי שלד חיצוני קשה המשמש להגנה. כמו רוב פרוקי הרגליים, הלובסטר חייב להשיל את המעטפת שלו כדי לגדול והוא פגיע מאד במהלך ההשלה. מקום מחייתו המקובל בדרך כלל הוא בחול סלעי, שם הוא חי, לרוב לחוד, בנקיקים או במאורות מתחת לסלעים. הלובסטר אוכל בדרך כלל אוכל חי המורכב משלל דגים, רכיכות, סרטנים אחרים, תולעים וגם צמחים.
סוגים
- Acanthacaris
- Eunephrops
- סוג ומין יחיד Homarinus capensis
- Homarus - בו המין לובסטר אמריקני
- סוג ומין יחיד Nephropides caribaeus
- Nephropides
- Nephrops
- Nephropsis
- Thaumastocheles
- סוג ומין יחיד Thaumastochelopsis
- Thymopides
- סוג ומין יחיד Thymops birsteini
- סוג ומין יחיד Thymopsis nilenta
אריכות ימים
הלובסטר גדל במשך כל חייו ובניגוד לרוב החיות, אינו מזדקן, או לפחות מזדקן לאט מאוד. תכונות שונות שלו אף עשויות להשתפר עם הגיל. לדוגמה, ככל שלובסטר מתבגר יותר הוא גם נעשה פורה יותר. לובסטר גם מסוגל לייצר מחדש גפיים שלמות, בתהליך רגנרציה, אפילו בגיל מבוגר. בשל כך, ישנם מדענים הטוענים שבאופן תאורטי, הלובסטר מסוגל לחיות לנצח, אם לא יחלה, ייפצע או ייטרף. על פי חלק מהחוקרים, חיי הנצח האפשריים הללו של הלובסטר נובעים מהעובדה שכל תאיו מסוגלים לייצר טלומראז, בעוד שבכל ממלכת החי כמעט, רק תאי גזע, תאי מין ותאי סרטן עושים זאת (וראו גם יסעורון אטלנטי ו-Turritopsis nutricula). על פי אותם חוקרים, כתוצאה מקיומו של הטלומראז בתאי הלובסטר, הטלומרים שבקצה כל כרומוזום בתאים שלו, אינם מתקצרים, והתאים אינם מזדקנים ואינם מגיעים לגבול הייפליק וכתוצאה מכך הלובסטר יכול לחיות לכאורה עד אינסוף[1][2].
לובסטר כמזון
הלובסטר הוא בעל חשיבות מבחינה כלכלית, משום שהוא מהווה מרכיב עיקרי בתעשיית מאכלי הים.
לובסטר ניובארג ולובסטר טארמידור טובים לבישול. לובסטר צריך להיקנות טרי, והוא בדרך כלל נקנה חי. נחשב מעדן ויש מסעדות יוקרה המתמחות בבישול והכנה שלו. במסעדת יוקרה כזאת, בדרך כלל ניתן לבחור את הלובסטר טרם הבישול. טכניקת הבישול המרכזית היא הכנסה של הלובסטר, בעודו חי, לסיר של מים רותחים. טענות הנוגעות לסבל הכרוך בשיטת המתה זו גרמו להוצאתה מהחוק במספר מדינות.
הלובסטר אינו כשר לפי הדת היהודית, שכן הוא יצור מים שאין לו קשקשים.
ראו גם
קישורים חיצוניים
- דייוויד פוסטר וואלאס, דייוויד פוסטר וואלאס מבקש: חשבו על הלובסטר, "רעיונות"
הערות שוליים
- ↑ Big Lobsters and Eternal Life
- ↑ "האם לובסטרים חיים לנצח?", 28 בדצמבר 2013, באתר מכון ויצמן למדע
לובסטר25070905