חד-סוכר

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
גרסה מ־03:26, 25 במרץ 2020 מאת דויד (שיחה | תרומות) (החלפת טקסט – "{{מחפש מקורות}}" ב־"{{מקורות|רמה=מחפש}}")
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
Crystal Clear app help index.svg
ערך מחפש מקורות
רובו של ערך זה אינו כולל מקורות או הערות שוליים, וככל הנראה, הקיימים אינם מספקים.

אנא עזרו לשפר את אמינות הערך באמצעות הבאת מקורות לדברים ושילובם בגוף הערך בצורת קישורים חיצוניים והערות שוליים.
אם אתם סבורים כי ניתן להסיר את התבנית, ניתן לציין זאת בדף השיחה.

ערך מחפש מקורות
רובו של ערך זה אינו כולל מקורות או הערות שוליים, וככל הנראה, הקיימים אינם מספקים.

אנא עזרו לשפר את אמינות הערך באמצעות הבאת מקורות לדברים ושילובם בגוף הערך בצורת קישורים חיצוניים והערות שוליים.
אם אתם סבורים כי ניתן להסיר את התבנית, ניתן לציין זאת בדף השיחה.

דיאגרמת פישר של ה-D-גלקטוז
דיאגרמת פישר של ה-D-פרוקטוז

חד-סוכר (monosaccharide), הידוע גם כסוכר פשוט[דרוש מקור: איפה משמש השם הזה?] הוא סוכר הבנוי מאבן בניין אחת ולא ניתן לפרקו לסוכרים קטנים יותר. חד-הסוכרים מהווים את אבני הבניין של כל הפחמימות, והם מסווגים לרוב על-פי מספר אטומי הפחמן שבמולקולה שלהם. טריוז[דרוש מקור: יש מתחת לפנטוז?] הוא סוכר פשוט המכיל 3 פחמנים, טטרוז 4, פנטוז 5, הקסוז 6 והפטוז 7. סיווג נוסף של החד-סוכרים הוא על פי הקבוצה הפעילה שלהם - אלדהיד (אלדוזות) או קטון (קטוזות). הסיווג הסופי הוא לרוב שילוב של שני הסיווגים. החד-סוכר הנפוץ ביותר הוא האלדוהקסוז גלוקוז.

כל החד-סוכרים, בדומה לדו-סוכרים, הם מתוקים, מסיסים במים, מתגבשים וחסרי צבע.

חד-סוכרים נפוצים

מבנה כימי

הנוסחה הכימית של רוב חד הסוכרים (חסרי קבוצה אמינית) היא CH2O)n). בגלל מבנה המולקולה, כל פחמן המכיל קבוצה הידרוקסילית, פרט לפחמן הראשון ולפחמן האחרון, הוא פחמן כיראלי, ולכן עבור אותו מבנה בסיסי של סוכר אפשריים מספר איזומרים שונים. לדוגמה, הסוכרים גלוקוז וגלקטוז הם בעלי מבנה זהה, אך סידורם שונה, מה שמוביל גם לתכונות כימיות וביולוגיות שונות בתכלית ביניהם. מספר האיזומרים האפשריים עבור מולקולה עם פחמנים כיראליים הוא . הפחמנים במולקולה ממוספרים כך שהפחמן האלדהידי מספרו 1 והפחמן הקטוני 2. כאשר חד-הסוכרים הם בעלי מבנה טבעתי, הם יוצרים טבעת מחומשת (פוראנז) או טבעת משושה (פיראנוז).

דרכי זיהוי (אינדיקטור)

ניתן לזהות את חד-הסוכר גלוקוז במים בעזרת מקלונים לזיהוי גלוקוז (clinistix), ולאחר כמה שניות קצה המקלון יהפוך מצהוב לירוק כהה או בעזרת תמיסת בנדיקט שתוסיפו למים, אשר יהפכו מתכלת שקוף לכתום עכור לאחר כמה שניות עד דקות.

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא חד-סוכר בוויקישיתוף
Foodlogo.svg ערך זה הוא קצרמר בנושא מזון. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0