ריבת חלב

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
גרסה מ־05:07, 1 ביולי 2018 מאת פונץ בננה (שיחה | תרומות) (ייבוא מוויקיפדיה העברית, ראה רשימת התורמים)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
ריבת חלב בגביע זכוכית

ריבת חלבספרדית: Dulce de leche, צרפתית: Confiture de lait, אנגלית: Butterscotch Sauce), הוא ממרח מתוק הנוצר על ידי הרתחה של סוכר וחלב. ריבת חלב משמשת כמרכיב או תוסף בגלידות, עוגות ומיני מתיקה שונים.

מקור

מקורה של ריבת החלב הוא באזור ריו דה לה פלטה (בגבול ארגנטינה ואורוגוואי). ריבת החלב הייתה מרכיב חשוב בממתקים ובקינוחים פופולריים גם בקולומביה, פרגוואי, צ'ילה, פרו וברזיל. המאכל המזוהה ביותר עם ריבת חלב הוא עוגיות ארגנטינאיות בשם אלפחורס, העשויות כמעין כריך של שתי עוגיות וביניהן ריבת חלב.

תהליך ההכנה

סרטון המדגים תהליך הכנה של ריבת החלב

מתכון ריבת חלב מצריך ביעבוע איטי של חלב וסוכר תוך ערבוב במשך כמעט כל זמן הבישול. במשך התהליך, המים הנמצאים בחלב מתאדים והתערובת מתעבה. מסת התוצאה המוגמרת של ריבת החלב היא בדרך כלל כ-1/6 מכמות החלב שהשתמשו בו במקור והתוצאה שמתקבלת היא משילוב של יצירת קרמל ותגובת מייאר[1] המייצרים ביחד את הגוון וההשחמה של הריבה.

גרסה ביתית נוספת להכנת ריבת חלב נעשית בעזרת הרתחה של קופסת חלב מרוכז סגורה בתוך סיר מלא במים למשך 2–3 שעות (או 30–45 דקות בתוך סיר לחץ). היא נהוגה לרוב באזורים בהם קשה להשיג ריבת חלב מוכנה. אולם קיים סיכון בהכנה מסוג זה, היות שאם מי הסיר וקופסת החלב המרוכז מתייבשים היא עלולה להתפוצץ.[2]

שימושים

פלאן ארגנטינאי

ריבת חלב משמשת כממתיק למוצרי מזון רבים, כמו עוגות, עוגיות, חביתיות, סוכריות וגלידה.

היא מעניקה טעם של טופי למתכוני פאי, ומשמשת כעיטור בפלאן, קינוח ארגנטינאי אופייני העשוי מביצים, סוכר, וחלב או שמנת מבושלים ואפויים.

ארוחת בוקר ארגנטינאית טיפוסית כוללת ריבת חלב בצורת ממרח, ה"מנוגבת" (כמו חומוס, בישראל) עם חתיכות מאפה דמוי רוגלך הנקרא 'media luna' ('חצי ירח'). צ'ורו (מעין סופגנייה צרה וארוכה), אף הוא מאכל ארוחת בוקר ארגנטינאי אופייני, במילוי ריבת חלב.

שימוש ייחודי בישראל לריבת חלב היא במילוי סופגניות.

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ Harold McGee (2004). On Food and Cooking: The Science and Lore of the Kitchen. New York, New York: Scribner. p. 657. ISBN 0-684-80001-2.
  2. ^ Maria Baez Kijac (2003). The South American Table: The Flavor and Soul of Authentic Home Cooking from Patagonia to Rio de Janeiro, with 450 Recipes. Harvard, Mass: Harvard Common Press. p. 391. ISBN 1-55832-249-3.