ריבת חלב

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
ריבת חלב
ריבת חלב בגביע זכוכית
ריבת חלב בגביע זכוכית

ריבת חלבספרדית: Dulce de leche) היא ממרח מתוק שמקורו בארגנטינה, הנוצר על ידי הרתחה של סוכר וחלב. ריבת חלב משמשת כמרכיב או תוסף בגלידות, עוגות ומיני מתיקה שונים.

מקור

מקורה של ריבת החלב הוא באזור ריו דה לה פלטה. ריבת חלב היא מרכיב חשוב בממתקים ובקינוחים פופולריים גם בארגנטינה, אורוגוואי, קולומביה, פרגוואי, צ'ילה, פרו וברזיל.

המאכל המזוהה ביותר עם ריבת חלב הוא עוגיות ארגנטינאיות בשם אלפחורס, שתי עוגיות פריכות שביניהן ריבת חלב.

תהליך ההכנה

מתכון ריבת חלב מצריך ביעבוע איטי של חלב וסוכר תוך ערבוב במשך כמעט כל זמן הבישול. במשך התהליך, המים הנמצאים בחלב מתאדים והתערובת מתעבה ומעט מתמצקת. מסת התוצאה המוגמרת של ריבת החלב היא בדרך כלל כ-1/6 מכמות החלב שהשתמשו בו במקור והתוצאה שמתקבלת היא משילוב של יצירת קרמל ותגובת מייאר[1] המייצרים ביחד את הגוון וההשחמה של הריבה.

גרסה ביתית נוספת להכנת ריבת חלב נעשית בעזרת הרתחה של קופסת חלב מרוכז סגורה בתוך סיר מלא במים למשך 2–3 שעות (או 30–45 דקות בתוך סיר לחץ). היא נהוגה לרוב באזורים בהם קשה להשיג ריבת חלב מוכנה. אולם קיים סיכון בהכנה מסוג זה, מכיוון שאם קופסת החלב המרוכז מתייבשת היא עלולה להתפוצץ.[2]

שימושים

פלאן ארגנטינאי בציפוי ריבת חלב

ריבת חלב משמשת כממתיק למוצרי מזון רבים, כמו עוגות, עוגיות, חביתיות, סוכריות וגלידה.

היא מעניקה טעם של טופי למתכוני פאי, ומשמשת כעיטור בפלאן, קינוח ארגנטינאי אופייני העשוי מביצים, סוכר, וחלב או שמנת מבושלים ואפויים.

ארוחת בוקר ארגנטינאית טיפוסית כוללת ריבת חלב בצורת ממרח, ה"מנוגבת" (כמו חומוס, בישראל) עם חתיכות מאפה דמוי רוגלך הנקרא 'media luna' ('חצי ירח'). צ'ורו (מעין סופגנייה צרה וארוכה), אף הוא מאכל ארוחת בוקר ארגנטינאי אופייני, במילוי ריבת חלב.

שימוש ייחודי בישראל לריבת חלב היא במילוי סופגניות.

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ Harold McGee (2004). On Food and Cooking: The Science and Lore of the Kitchen. New York, New York: Scribner. p. 657. ISBN 0-684-80001-2.
  2. ^ Maria Baez Kijac (2003). The South American Table: The Flavor and Soul of Authentic Home Cooking from Patagonia to Rio de Janeiro, with 450 Recipes. Harvard, Mass: Harvard Common Press. p. 391. ISBN 1-55832-249-3.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0