Trypanosoma cruzi

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןTrypanosoma cruzi
Trypanosoma cruzi crithidia.jpeg
מיון מדעי
על־ממלכה: אוקריוטיים
סדרה: Kinetoplastida
משפחה: Trypanosomatidae
סוג: Trypanosoma
מין: Trypanosoma cruzi
שם מדעי
Wikispecies-logo.svg Trypanosoma cruzi

Trypanosoma cruzi (טריפנוזומה קרוזי או טריפנוסומה קרוזי), מין טפילי השייך לסוג Trypanosoma. המין אחראי למחלות טריפנוזומיאזיס בבני אדם ובבעלי חיים באמריקה. המחלה מועברת באמצעות פרטי פשפשים טורפניתיים מתת-המשפחה Triatominae, המפרישים צואה על פני העור ובמקביל עוקצים; לאחר מכן האדם מגרד את אזור העקיצה וההפרשות הנגועות חודרות לגופו.

טריפנוזומיאזיס אמריקני, או מחלת צ'אגאס, היא מחלה העלולה להיות קטלנית. למחלה שתי צורות, טריפומסטיגוטים (השלב בו הטפיל מדבק) המתפתח בזרם הדם ואמסטיגוטים (שלב התרבות של הטפיל) המתפתח ברקמות. המחלה עלולה להתפתח בלי שניתן להבחין בה, ולהיראות כנפיחות מקומית באתר החדירה של הטפיל מבעד לעור. הצורה הכרונית עלולה להתפתח 10 עד 20 שנה לאחר ההידבקות. צורה זו משפיעה על איברים פנימיים (הלב, הוושט, המעי הגס ומערכת העצבים ההיקפית). הסובלים מן המחלה עלולים למות מכשל בלב.

המחלה מטופלת באמצעות ניפוטימוקס ובנזנידאזול, אולם אלו אינם יעילים במקרה של מחלה כרונית, לה אין תרופה יעילה.

מחזור חיים

מחזור חייו של טפיל Trypanosoma cruzi מתחיל בבעל חיים, כדוגמת ארמדילים וכלבים ביתיים. פשפשים ממשפחת הטורפניתיים משמשים כווקטורים להעברת המחלה. כאשר הפשפש צורך מנת דם, הוא יונק גם טפילי T. cruzi. בגופו של הפשפש עוברים הטפילים לשלב התפתחותי הנקרא אפימסטיגוט, שבו הם יכולים להתרבות. לאחר התרבות בתהליך מיטוזה, עוברים האפימסטיגוטים לדופן התא הרקטלי. בשלב זה הופך הטפיל למדבק. T. cruzi מדבקים נקראים טריפומסטיגוטים. כאשר הפשפש עוקץ אדם ומפריש, הטריפומסטיגוטים נמצאים בהפרשות.

הטריפומסטיגוטים חודרים לגוף האדם דרך פצע העקיצה, או באמצעות מעבר דרך ממברנה רירית. כאשר חודרים הטפילים לתא אנושי, הם הופכים לאמסטיגוטים, שלב נוסף בהתפתחותם שבו הם מתרבים במיטוזה. לאחר התרבות מצטברת כמות גדולה של אמסטיגוטים בתא, ופסאודוציסטים מתפתחים בתאים הנגועים. אז הופכים האמסטיגוטים חזרה לטריפומסטיגוטים, והתא מתפקע. לאחר מכן הטריפוסטיגוטים עוברים להדבקת תאים אחרים, או נמצצים על ידי פשפשים אחרים. בין היתר הטפיל מתחמק מפעולת מערכת החיסון, עקב מניעת פעולת חלבוני המשלים, כמו הפעילות של חלבון DAP, שגורם להפרדה בין חלקי הקומפלקס C3 Convertase. קומפלקס זה הכרחי לצורך עצירת פעילות הפתוגן, למשל באמצעות יצירה של חור בממברנה בצורת membrane attack complex ‏(MAC).

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא Trypanosoma cruzi בוויקישיתוף


Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0