רבי אהרן קצנלנבוגן

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף אהרן קצנלנבוגן)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
רבי אהרן קצנלנבוגן
השתייכות נטורי קרתא
פטירה 1978
י"ג בכסלו תשל"ט
תחומי עיסוק ראש ישיבת תורה ויראה, ממייסדי נטורי קרתא
קברו בהר הזיתים

הרב אהרן שלמה הלוי קצנלנבוגן (נפטר ב-י"ג בכסלו תשל"ט, 1978) היה ראש ישיבת תורה ויראה ממייסדי נטורי קרתא ומנהיגם בארץ ישראל.

ביוגרפיה

בנם של רבקה והרב אברהם משה, מרבני ישיבת תורת חיים וראש ישיבת ציון-אפריון של מוסדות פקוא"ם ומרכז לענייני ארץ ישראל בפפד"מ[1]. אביו עלה לארץ ישראל מליטא. בילדותו נודע כמתמיד ועילוי, והרב יצחק ירוחם דיסקין ציין בעלותו לארץ ישראל, כי שלושת האחים קצנלנבוגן עתידים להיות תלמידי חכמים גדולים. היה תלמידו של הרב יוסף חיים זוננפלד. למד בישיבת ציון-אפריון[2]. נישא לאסתר רבקה בת הרב מרדכי יהושע קרויזר (נפטרה י"ח אלול תשנ"ה). לפני אירוסיו נבחן על שולחן ערוך חושן משפט ויורה דעה. חמיו תמך בו לאחר נישואיו בשביל שיוכל להמשיך ללמוד.

הקים ארגון "חנוך לנער", ומדי ליל שישי היה מוסר שיחות השקפה לבני נוער. בין תלמידיו היו הרב דוד משה טעפ, הרב מאיר דוד הלפרין והרב משה סלנט. גם הרב שלום שבדרון למד ממנו, והושפע מדרך דיבורו[3].

בשנת תרצ"ה פרש יחד עם הרב עמרם בלוי מאגודת ישראל, שהייתה לדעתם מתונה יותר, והקימו את "חברת החיים". לימים כונתה הקבוצה נטורי קרתא. הוא הקים את ישיבת ומוסדות תורה ויראה ועמד בראשם. הוא סירב לקבל משכורת מהישיבה.

היה בעל דעות תקיפות נגד הציונות, והיה האידאולוג של קבוצת נטורי קרתא, כשבכל כינוס או מאורע, מסר את דבר הקבוצה. לפני קום המדינה, שלח יחד עם הרב עמרם בלוי מזכר לאו"ם בו מבקשים שירושלים תהיה עיר בינלאומית, ותושביה החרדים יקבלו דרכונים של האו"ם[4]. עם זאת התנגד לחתנו, משה הירש, שהתיידד עם הפלסטינים[5].

בניו היו הרב אברהם משה, ר"מ בישיבת תורה ויראה, הרב חיים בנימין, חתנו של הרב עמרם בלוי, ממלא מקום אביו בראשות הישיבה ועורך ביטאון החומה, טויבא לאה אשת משה הירש, ודבורה חיה אשת הרב אברהם יעקב אפשטיין, ראש ישיבת תורה ויראה ומנהיג הקהילה כיום.

בין נכדיו: זליג ראובן קצנלנבוגן, מנהל מוסדות תורה ויראה, דב (בערל) טרבלו, ממנהיגי פלג אוהל שרה של נטורי קרתא, האחים ישראל מאיר ומרדכי הירש, פעילים בנטורי קרתא ומהקיצוניים בה, שמואל לובצקי (חתן חתנו הירש) ראש רשת כוללים ועסקן, יואל קרויס, חתן חתנו הרב אפשטיין.

אחיו היו הרב רפאל קצנלנבוגן ממנהיגי תנועת פאג"י והרב יעקב ירוחם קצנלנבוגן, מעסקני אגודת ישראל. בין גיסיו היו הרב אליהו צבי קרויזר והרב חיים יוסף קרויזר.

לקריאה נוספת

  • מרדכי ברנשטיין, למשפחותם, קהילות המבשר 279, ט' בטבת תשע"ה.
  • ספר שלהבת א"ש (הוצאה לאור ירושלים ה'תשע"ב).

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0