אונה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

אונה היא חלק עצמאי מאיבר פנימי שתפקודו אינו תלוי בתפקודם של החלקים העצמאיים האחרים של אותו איבר פנימי ותפקודו דומה לזה של החלקים העצמאיים האחרים של אותו איבר פנימי.

הבחנה בין אונות לחלקים אחרים

חדרי הלב פועלים באופן דומה זה לזה אולם הם אינם "אונות" משום שהפסקת פעולתו התקינה של אחד מהם אינה מאפשרת את זרימת מחזור הדם בלי קשר לתקינות פעילות החדר השני. במקרה של בעיה עם אחד מחדרי הלב, החדר השני אינו יכול למלא את תפקידו והגוף נמצא בסכנת חיים.

אונות של איברים שונים

ישנם מספר איברים המורכבים מאונות.

אונות במוח הגדול


ביונקים, כל המיספרה במוח הגדול מחולקת לארבע אונות. לכל אונה במוח תפקיד שונה. הפסקת פעילות אחת מהן, באופן מלא או חלקי, גורמת ללקות קוגניטיבית, אך אינה מאיימת על פעילות האחרות ואינה מאיימת על חיי הגוף כולו.

נהוג לחלק את קליפת המוח לארבע אונות:

אונות הריאה

באדם, הריאה הימנית מחולקת לשלוש אונות ואילו הריאה השמאלית מחולקת לשתי אונות. הפסקת תפקוד או כריתה של אחת האונות אינה מפריעה להמשך פעולת שאר האונות ואינה מסכנת את קיום הגוף כולו. הריאה השמאלית מעט קטנה יותר בנפח מהריאה הימנית כדי לפנות מקום ללב שנמצא בקרבתה. אדם יכול להמשיך לחיות ללא אונה אחת של ריאה, אך הדבר יבוא לידי ביטוי בקוצר נשימה לעיתים וקושי לבצע פעולות הדורשות מאמץ כגון הרמת משאות כבדים.

אונות הכבד

באדם, הכבד מחולק למספר אונות. ברפואה הכבד מחולק לשתי אונות קדמיות (שניתן לראותן מקדימה, דוגמת ניתוח) ועוד שתיים אחוריות. לכבד יכולת ריפוי טובה, וכאשר מחלה פוגעת בכבד (כמו צהבת) הכבד יכול להחלים תוך זמן קצר מריפוי המחלה. תכונה זו מועילה גם לתרומת כבד, ואחרי הניתוח הכבד מחלים כמעט לחלוטין תוך זמן יחסית קצר (ביחס לאיברים אחרים, כמו העור).

קישורים חיצוניים

Gray490.png ערך זה הוא קצרמר בנושא אנטומיה. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.