אוניברסיטת המלך עבדאללה למדע וטכנולוגיה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אוניברסיטת המלך עבדאללה למדע וטכנולוגיה
KAUST Logo.svg
מעבדות האוניברסיטה (מימין) ומבני העיר (משמאל)
מעבדות האוניברסיטה (מימין) ומבני העיר (משמאל)
אוניברסיטה ציבורית
מוטו Through Inspiration, Discovery (בהשראה, (תבוא) תגלית)
תקופת הפעילות 5 בספטמבר 2009 – הווה (14 שנים)
קמפוס 36,000 דונם
בעלי תפקידים
נשיא ז'אן-לו שמו
רקטור לואיג'י פראטי
סטודנטים
כלל הסטודנטים 1200
סטודנטים לתואר ראשון 0
שונות
הון עצמי 20 מיליארד דולר
מיקום
kaust.edu.sa

אוניברסיטת המלך עבדאללה למדע וטכנולוגיהערבית: جامعة الملك عبد الله للعلوم و التقنية - كاوست; ידועה אף בר"ת KAUST) היא אוניברסיטה ציבורית המתמקדת במחקר ונמצאת כ-20 קילומטרים דרומית לקריה הכלכלית על שם המלך עבדאללה, סמוך לעיר ת'ול, בערב הסעודית. האוניברסיטה הוקמה והופעלה במשך שלוש השנים הראשונות לקיומה על ידי תאגיד עראמקו הסעודית. הקרן המוקדשת לפעילותה של האוניברסיטה היא השלישית בגובהה בעולם לאחר אוניברסיטאות הרווארד וייל. יש המכנים את האוניברסיטה "MIT הערבית".

האוניברסיטה הוקמה בשנת 2009 במטרה להעלות מחדש את קרנו של המדע בעולם המוסלמי ולהתמקד בתוכניות לימודים לתארים מתקדמים ובמחקר. שפת ההוראה הרשמית באוניברסיטה היא אנגלית. באוניברסיטה תוכניות לימוד המשלבות בין לימודי הנדסה ללימודי ביולוגיה ומדעי הסביבה, מדעי המחשב, חשמל, מתמטיקה ופיזיקה. בתקופה הקצרה מאז יסודה השיגה האוניברסיטה הישגים משמעותיים במחקר מדעי.

היסטוריה

ב-23 בספטמבר 2009 צוין אירוע החנוכה הרשמי של האוניברסיטה אליו הזמין עבדאללה, מלך ערב הסעודית כ-3,000 נכבדים מרחבי תבל, בהם ראשי מדינות וחתני פרס נובל. במהלך האירוע העניק המלך מדליות כבוד לסגל המנהלי של האוניברסיטה לאות הערכה, ביניהם לשר הנפט הסעודי שקיבל מדליה עשויה פלטינה.

קמפוס האוניברסיטה

קמפוס האוניברסיטה נמצא על חוף ים סוף בת'ול ושטחו כ-36 קמ"ר הכוללים אף שמורה ימית ומתקני מחקר. אוניברסיטת המלך עבדאללה היא הראשונה בערב הסעודית שבה תלמידים משני המינים, זאת ברוח הקדמה שאותה מייצגת האוניברסיטה. אנשי הוועדה לקידום הערכים ומניעת חטאים, הידועה כ"משטרת הדת" בערב הסעודית, אינם פועלים בשטח קמפוס האוניברסיטה ולנשים יש את החופש להימצא בקמפוס בחברת גברים, לנהוג ברכב בשטח הקמפוס ולא חלה עליהן חובה לעטות רעלה בעת השיעורים.[1]

בין המתקנים בקמפוס מצויים מספר מתקני ספורט, ספריות, ובתי קפה. בכיכר הקמפוס קיים בית קולנוע, מרכול ומספר מסעדות. קמפוס האוניברסיטה נבנה על פי עקרונות של שמירה על הסביבה ונבחר על ידי המכון האמריקני לאדריכלים כאחד מעשרת הפרויקטים ה"ירוקים" לשנת 2010.

מעבדות האוניברסיטה

בין מתקני מעבדות האוניברסיטה בולטים המתקנים הבאים:

  • מחשב-על מתוצרת IBM שהוא אחד מן המחשבים הטובים בעולם מבחינת יכולות החישוב שלו והמהיר ביותר במזרח התיכון, נכון לתחילת העשור השני למאה ה-21. יכולת החישוב של מחשב זה היא 222 טרהפלופס בשנייה.
  • מתקן מציאות מדומה בו ניתן ליצור הדמיות של מבנים תלת-ממדיים ולשנותם. המתקן נבנה בשותפות עם אוניברסיטת קליפורניה בסן דייגו.
  • מתקן ננוליתוגרפיה הכולל חדר נקי ובו ציוד לתמיכה במחקר בתחום "חומרים חכמים", ביוטכנולוגיה, אלקטרוניקה, פוטוניקה ומערכות ננו-אלקטרומכניות. במתקן עשרה מכשירי תהודה מגנטית גרעינית, ומתקנים נוספים להדמיה וסריקה המאפשרים בחינה של מבנים ננו-מטריים עד לרמה של אטומים בודדים.
  • מתקני מחקר ימי הכוללים מעבדות ובהן ציוד מחקר אוקיינוגרפי, כולל ציוד צלילה ודגימה, ובריכות מי ים פנימיות וחיצוניות בהן ניתן לגדל בעלי חיים ימיים.
  • מתקן אנליטי ובו מעבדות ציוד ספקטרוסקופיה, כרומטוגרפיה, בדיקות הימצאות מתכות, ועוד.
  • מתקן הנדסה ביולוגית ובו מעבדות גנטיות בהן ניתן לבצע ריצוף DNA ומחקר על תהליכים בתא. במעבדה רובוטים המאפשרים ביצוע אוטומטי של בדיקות.

תוכניות לימוד

אוניברסיטת המלך עבדאללה מאורגנת בקבוצות מחקר המשלבות דיסציפלינות שונות בהן שותפים חברי סגל ותלמידים, וזאת בשלוש חטיבות אקדמיות: מדעי החיים והסביבה והנדסה; מדעי מחשב, חשמל ומתמטיקה והנדסה; מדעים מדויקים והנדסה. באוניברסיטה שתי תוכניות לתואר: תואר שני במדעים ותואר דוקטור. קיימים 11 תחומי לימודים לתואר:

  • מתמטיקה שימושית ומדעי המחשב
  • מדעי הטבע
  • כימיה
  • מדעי המחשב
  • מדעי כדור הארץ והנדסה
  • הנדסת חשמל
  • מדעי הסביבה והנדסה
  • מדעי הים
  • הנדסת חומרים
  • הנדסת מכונות

המחקר המתנהל באוניברסיטה מתמקד במדע וטכנולוגיה ישומיים הבאים לענות על צרכים אנושיים, קידום חברתי ופיתוח כלכלי. נתוני הקבלה לאוניברסיטה הם גבוהים ושיעור המתקבלים מבין המועמדים הוא קטן: 200-250 סטודנטים מתקבלים מדי שנה מתוך 5000–8000 מועמדים.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0