אינדוקציה נתרית

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

באלגברה קומוטטיבית, אינדוקציה נתרית (Noetherian induction) היא שיטת הוכחת טענות על אלגברות נתריות, שדומה במובן מסוים לאינדוקציה הרגילה.

הגדרה והסבר

תהי אלגברה נתרית. כדי להוכיח עליה טענה מסוימת, ניתן להיעזר באינדוקציה נתרית - ניתן להניח שהטענה לא נכונה עבור אלגברה כלשהי, אבל נכונה לכל אלגברת מנה עבור כל אידאל , ואז להמשיך באינדוקציה.

הסבר - יהי אוסף כל האידאלים של כך ש- דוגמה נגדית לטענה. האוסף אינו ריק, משום שאידאל האפס שם. נתרי, ולכן ל- יש מקסימום, נאמר . בכך למעשה הוכחה הטענה, משום שמתקבלת אלגברה שאינה מקיימת את הטענה, ולכל אידאל אמיתי שלה המנה מקיימת את הטענה, משום ש-, ו-.

דוגמה

טענה: אם נתרי, קיימים אידאלים ראשוניים כך ש-.

הוכחה: באינדוקציה נתרית, נניח כי דוגמה נגדית, אבל איננו דוגמה נגדית לכל . כעת, דוגמה נגדית, ולכן איננו תחום שלמות (אחרת ניקח ). לכן, יש אידאלים עבורם . לפי ההנחה, מקיימות את הטענה, ולכן קיימים כך ש-. נקבל , ולכן כלומר , וסיימנו באינדוקציה נתרית.

יחס בנוי-היטב

כהכללה למושג לעיל, נציג בנייה כללית יותר מ אומרים על יחס על קבוצה שהוא בנוי-היטב (Well-founded relation) אם לכל תת-קבוצה לא ריקה של איברים יש איבר מינימלי. היחס נקרא בנוי היטב הפוך אם בנוי-היטב.

בהקשר של יחסים בנויים-היטב, ניתן לדבר על סוג נוסף של אינדוקציה, המהווה מעין גרסה של אינדוקציה טרנספיניטית:

אם יחס בנוי-היטב, אז כדי להוכיח טענה על כל איבר מספיק להוכיח אותה על כל .

אלגברה היא נתרית אם יחס ההכלה על אידאלים הוא בנוי-היטב הפוך (והיא ארטינית אם היחס הוא בנוי-היטב רגיל).

ראו גם