אנסל קיז

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אנסל קיז
אנסל קיז בצילום משנת 1946
אנסל קיז בצילום משנת 1946

אנסל בנג'מין קיזאנגלית: Ancel Benjamin Keys, ‏ 2 בינואר 1904 קולורדו ספרינגס - 20 בנובמבר 2004 מינאפוליס) היה תזונאי, פיזיולוג וביולוג אמריקאי שנודע במחקריו בנוגע לתזונה והשפעתה על הבריאות. במחקריו מצא כי יש קשר בין התזונה ומחלות קרדיו-וסקולריות וכי יש לקדם את התזונה אותה כינה "התזונה הים-תיכונית". שמו נקשר גם ביצירת המנות K שהיוו בשנת 1944 מנות המזון היומיות שסופקו לכוחות הנחתים של בעלות הברית.

ביוגרפיה

ילדות וצעירות

אנסל קיז נולד בשנת 1904 בקולורדו ספרינגס כבנם של בנג'מין פיוס קיז (1961-1883) וקרולין אמה לבית צ'ייני (1960-1885), אחותו של שחקן הקולנוע לון צ'ייני. הוריו היו צעירים ללא השכלה פורמלית רחבה. בשנת 1906 עברה המשפחה לסן פרנסיסקו. בגיל שנתיים חווה קיז את רעידת האדמה הקשה של שנת 1906, בה נהרס בית הדפוס של אביו. כעבור זמן קצר עברו בני קיז לגור בברקלי הסמוכה. עוד מילדותו גילה סקרנות לעניינים מדעיים, בגיל 8 לרגל יום הולדתו ניסה לאלחש זבוב באמצעות כלורופורם ובטעות הרדים את עצמו. הפסיכולוג לואיס טרמן, ממציא מבחן סטנפורד-בינה זיהה בו אחד מ-1528 התלמידים המחוננים במשכל גבוה במיוחד אותם חקר באוניברסיטת סטנפורד. בנעוריו עזב קיז במפתיע את לימודי התיכון כדי לעבוד בתפקידים לא שגרתיים כגורף גואנו של עטלפים באריזונה, "powder monkey" - מוביל חומרי נפץ במכרה בקולורדו, חוטב עצים וכנער סיפון באונייה. בסופו של דבר חזר ללימודים ובשנת 1922 התקבל לאוניברסיטת ברקלי שם החל ללמוד כימיה אך לא שבע נחת ושוב לקח פסק זמן כדי לעבוד כמתדלק על אוניית "S.S. President Wilson (1st)" . כשחזר לבסוף לאוניברסיטה החליף מסלול ועד שנת 1925 למד לתואר ראשון בכלכלה ובמדעי המדינה. בשלוש השנים הבאות סיים תואר שני בזואולוגיה. לאחר מכן עבר קורס לניהול בחברת וולוורת' והתמחה במכון סקריפס לאוקיינוגרפיה בלה ג'ולה, קליפורניה. בשנת 1930 סיים את עבודת הדוקטורט שלו בביולוגיה ובאוקיינוגרפיה ובעזרת מלגה מטעם המועצה הלאומית למחקר השתלם במשך שנתיים במעבדה הזואו-פיזיולוגית של אוגוסט קרוג בקופנהגן בירת דנמרק. בתקופה זו ערך מחקרים על הפיזיולוגיה של הדגים ופרסם מאמרים מדעיים רבים בתחום זה.

פעילותו האקדמית

בשנים 1936-1934 לימד באוניברסיטת הרווארד ובשנת 1936 סיים דוקטורט שני בפיזיולוגיה באוניברסיטת קיימברידג' שבאנגליה. החל משנת 1937 באוניברסיטת מינסוטה, כאן אף הקים מעבדה להיגיינה פיזיולוגית, אותה ניהל החל משנת 1939 ועד פרישתו לגמלאות בשנת 1975.

בערוב ימיו השתקע באיטליה על החוף של אזור צ'ילנטו (cilento), ביישוב הדייגים פיופי (pioppi), המשתייך לכפר פוליקה (polica). שם עקב אחרי הרגלי האכילה של התושבים ומצא בהם אישור נוסף לתורתו, לפיה התזונה הים תיכונית תורמת לבריאות משופרת.

קיז הלך לעולמו במינאפוליס בשנת 2004, חודשיים לפני שמלאו לו 101 שנה. היה פעיל מבחינה אינטלקטואלית עד גיל 97.[1]

אנסל קיז היה נשוי למרגרט אשר נפטרה בת 97 בשנת 2006. לזוג נולדו שלושה ילדים:שתי בנות - קרי ד'אנדריאה ומרתה מקליין (שנרצחה בשנת 1991 בעת חופשה משפחתית בג'מייקה) ובן - ד"ר הנרי קיז.

פעילותו המדעית

בשנות ה-1940 אחרי שהתפרסם בבדיקות הדם שערך לעצמו בהרי האנדים כדי לקבוע את תגובת הגוף לאוויר בגבהים שונים, נתבקש קיז על ידי משרד ההגנה האמריקאי לפתח מנות קרב לצנחנים שלחמו במלחמת העולם השנייה. אז המציא קיז את מנת K המפורסמת שנקראה לפי שמו וחולקה למאות אלפי חיילים של ארצות הברית בזמן המלחמה. על אף התלונות רבות על גודלן המוגבל, מנות קרב אלו עוררו לפעמים גם תגובות חיוביות, כמו אלו של 25 חיילים שנקלעו עם מטוסם 10 ימים במי האוקיינוס השקט הדרומי עם 25 מנות K ו 4 ליטר מי שתייה בלבד.

מחקר שבע המדינות

קיז התרשם מהידיעות לפיהן אנשי עסקים אמריקאים, שנחשבו כאנשים שזכו בתזונה טובה, סבלו משיעורים גבוהים של מחלות לב. לעומת זאת באירופה שלאחר מלחמת העולם השנייה שיעורי מחלות הלב וכלי הדם ירדו בצורה חדה בעקבות צמצום אספקת המזון. קיז שיער כי קיימת התאמה בין רמות הכולסטרול בדם לנטייה למחלות לב וכלי דם ויזם מחקר בקרב אנשי העסקים במינסוטה, מחקר פרוספקטיבי ראשון מסוגו בתחום מחלות הלב וכלי הדם[2]. במפגש מומחים בארגון הבריאות העולמית בז'נבה, הציג קיז בביטחון רב וגילוי לב את הנחתו לגבי הקשר בין המזון עתיר השומן למחלות הלב[3]. המחקר הראשון שנראה כי תמך בהשערתו נערך בנאפולי. לאחר שצפה בדרום איטליה בנתונים על השיעור הגבוה ביותר של בני מאה בעולם, שיער קיז כי תזונה ים תיכונית הדלה בשומן שמקורו מן החי מגנה מפני מחלות לב, בעוד שתזונה עשירה בשומנים שמקורם מן החי מובילה למחלות לב. הממצאים במחקר זה, שנודע בהמשך כמחקר שבע הארצות, נראו תומכים בהתאמה רבה בין רמת כולסטרול גבוהה בדם לתמותה ממחלת לב כלילית בקבוצות אוכלוסייה ובפרטים[4][5]. כתוצאה ממחקר זה, בשנת 1956 הופיעו נציגי האיגוד הקרדיולוגים האמריקאים בתוכניות טלוויזיה במטרה ליידע את הציבור כי תזונה עתירת חמאה, בשר חזיר ובקר וביצים עלולה לגרום למחלת לב כלילית. בנסיבות אלה המליץ הממשל האמריקאי על אימוץ תזונה דלת שומנים על מנת למנוע מחלות לב. קיז הסיק כי השומנים הרוויים שבחלב ובבשר אחראים לתופעות מזיקות בעוד שלשומנים בלתי רוויים הנמצאים בשמנים הצמחיים השפעות מיטיבות. מסר זה נשמט מתשומת הלב הציבורית למשך כעשרים שנה, החל משנת 1985 לערך, כאשר כל השומנים התזונתיים נחשבו ללא בריאים בהתבסס על ההשערה כי כל השומנים במזון גורמים להשמנת יתר ולסרטן[6].

סקירה שיטתית ומטא-אנליזה שנערכו בשנת 2015 במסגרת Cochrane Collaboration, ארגון המקדם רפואה מבוססת ראיות, מצאו שהפחתת שומנים רוויים בתזונה הפחיתה את הסיכון למחלות לב וכלי דם מסקנת הסקירה הייתה כי "יש להמשיך בייעוץ בנוגע לסגנון החיים לכל בעלי הסיכון למחלת לב וכלי דם ולקבוצות האוכלוסייה בעלות סיכון נמוך,תוך המלצה להפחתה מתמדת בתזונה של השומנים הרוויים והחלפתם החלקית בשומנים בלתי רוויים"[7]. סקירה שיטתית של Cochrane משנת 2013 עם מטא אנליזה של מחקרים כפילי סמיות מצאה שלתזונה הים תיכונית השפעות מיטיבות מסוימות על גורמי הסיכון למחלות לב וכלי דם, אולם יש צורך במחקרים נוספים[8].

A 2013 systematic review and meta-analysis of randomized control trials by Cochrane also found that the Mediterranean Diet has some favourable effects on cardiovascular risk factors, but that more research is needed.[9]

מחקר שבע הארצות ביקש להשוות את הרגלי התזונה בארצות שונות לפי בחירתו. המחקר מצוטט תכופות כמאשש את ההשערה לגבי נזקי התזונה השומנית. נמצא כי תוצאותיו הוטו על ידי בחירת הארצות שבהן נערך. בנוסף, השוואת אוכלוסיות שונות נחשבת סוגיה מן המסובכות ביותר באפידמיולוגיה.

עם כל הבעייתיות שבו, "מחקר שבע המדינות" של קייס נחשב לאבן דרך בחקר הרגלי התזונה ותרם להכרת התזונה הקרויה "ים תיכונית" בקרב הקהל הרחב[10].

פרסים ואותות הוקרה

  • ינואר 1961 - המגזין האמריקאי טיים הקדיש לו את עטיפת גליונו.

לקריאה נוספת

  • Coronary heart disease in seven countries ; "Circulation" ; vol.41 ; nr.4 Suppl ; pages=1–211 ; avril 1970
  • Ancel Keys, « How to eat well and stay well the Mediterranean way », "Doubleday", 1975 - New York. ISBN|0385009062

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא אנסל קיז בוויקישיתוף

A.Keys A, H.L.Taylor, H.Blackburn,J.Brozek J, J.T. Anderson,E.Simonson - Coronary Heart Disease among Minnesota Business and Professional Men Followed Fifteen Years -Circulation. 1963;28:381-395 September 1, 1963

Dietary fat and cancer: consistency of the epidemiologic data, and disease prevention that may follow from a practical reduction in fat consumption Cancer Causes Control. 1990 Jul;1(1):81-97; discussion 99-109.

Cochrane Database Syst Rev. 2013 Aug 12;(8):CD009825. doi: 10.1002/14651858.CD009825.pub2

C.]

הערות שוליים

  1. ^ Jane Brody 2004
  2. ^ A.Keys, HL Taylor, H Blackburn et al 1963
  3. ^ H.Blackburn Famous Polemics on Diet-Heart Theory
  4. ^ D Kromhout Serum cholesterol in cross-cultural perspective. The Seven Countries Study Acta Cardiol. 1999 Jun;54(3):155-8
  5. ^ האתר chronopause
  6. ^ R.L.Prentice, L.Sheppard 1990
  7. ^ 2015 Hooper et al
  8. ^ K Rees, L Hartley et al 2013
  9. ^ Rees, K; Hartley, L; Flowers, N; Clarke, A; Hooper, L; Thorogood, M; Stranges, S (12 August 2013). "'Mediterranean' dietary pattern for the primary prevention of cardiovascular disease". The Cochrane Database of Systematic Reviews. 8: CD009825.
  10. ^ Jane Brody 2004
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0