אסתי סלומון

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אסתי סלומון
לידה ד' בתשרי ה'תשל"ח (גיל: 47)
ירושלים
מקום מגורים בית שמש
פעילות בולטת יזמת חברתית ישראלית
ידועה בשל מייסדת ומנכ"לית עמותת 'עתידה'
תקופת הפעילות מ-2017
מקצוע יזמת חברתית
מספר צאצאים 4
פרסים והוקרה
  • מדליית "מעל ומעבר" מחיל האוויר (2019) - על תרומתה לשילוב נשים חרדיות בצה"ל
  • פרס קרן מתנאל ואוניברסיטת רייכמן לתיקון עולם[1]}

אסתי סלומון (נולדה ב-16 בספטמבר 1977) היא יזמת חברתית ישראלית וחוקרת, מייסדת ומנכ"לית עמותת "עתידה"[2], המשלבת נשים חרדיות בתפקידי פיתוח בצה"ל ודוקטורנטית במחלקה לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה באוניברסיטת בר-אילן.

ביוגרפיה

סלומון נולדה בירושלים והתחנכה במערכת החינוך החרדית, למדה בסמינר הישן בירושלים, היא בעלת תעודת הוראה ותעודת מוסמך בכיר בחשבונאות וכלכלה ממשרד החינוך.

בגיל 30 החליטה סלומון להמשיך בהשכלתה האקדמית ופנתה ללימודים באוניברסיטה הפתוחה, מסלול שאפשר לה לרכוש תואר אקדמי ללא תעודת בגרות, היא סיימה תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בסוציולוגיה בהצטיינות. נכון ל-2025 היא דוקטורנטית במחלקה לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה באוניברסיטת בר-אילן[3], כשמחקרה מתמקד בנושא "תעסוקת נשים חרדיות בצה"ל".

סלומון נשואה ואם לארבעה בנים, ומתגוררת בבית שמש.

קריירה ועשייה חברתית

עמותת עתידה

בשנת 2017, ייסדה סלומון את פרויקט לשילוב נשים חרדיות בתעסוקה בצה"ל שהפך לימים לפרויקט "הדסים"[4] ולפתיחת עמותת "עתידה"[5], המתמחה בשילוב נשים חרדיות בתפקידי פיתוח תוכנה בצה"ל, הפרויקט החל כיוזמה חדשנית עם 13 נשים שהועסקו כאזרחיות עובדות צה"ל ביחידת אופק של חיל האוויר.

בשנת 2020, כשהפרויקט עמד בפני משבר וסכנת סגירה בשל מחסור בתקנים, הצטרף עו"ד משה מורגנשטרן לסלומון כסמנכ"ל של העמותה. יחד הם שכללו את התוכנית ושכנעו גורמים מרכזיים בפוטנציאל שלה, והצליחו להשיג מימון ותקנים.

תחת הנהגתה, הצטרפו לתוכנית מעל 400 נשים מהקהילה החרדית. העמותה פיתחה מודל ייחודי המאפשר לנשים חרדיות להשתלב במסגרת הצבאית תוך שמירה על אורח חייהן וזהותן הדתית. בשנת 2025, צפוי מספר המשתתפות להגיע לכ-600 נשים.

הפרויקט משלב נשים חרדיות ביחידות טכנולוגיות שונות בצה"ל, ביניהן יחידת אופק 324 של חיל האוויר, יחידות מודיעין שונות כולל 8200 ו-81 (יחידת הטכנולוגיה למבצעים מיוחדים), אגף הטכנולוגיה של חיל היבשה לי"ד ואדרת, חיל התקשוב, פיקוד העורף, אגף כוח האדם, ובפרויקטים ייעודיים לצה"ל בחברת אלביט מערכות ועוד.

המיזם זכה להכרה צבאית ורשמית, כשסלומון עצמה קיבלה את מדליית "מעל ומעבר" ממפקד חיל האוויר לשעבר, עמיקם נורקין, על תרומתה המשמעותית לצה"ל ולאינטגרציה חברתית בישראל[6].

פעילות אקדמית והוראה

בין השנים 2018–2021, הנחתה סלומון קורסים באוניברסיטת תל אביב אודות החברה החרדית במסגרת תוכניות מעורבות חברתית. הקורסים שילבו לימוד תאורטי עם התנסות מעשית ומפגש בלתי אמצעי עם הקהילה החרדית.

פעילות ציבורית והסברה

סלומון היא בוגרת תוכנית מקבי"ם[7]. לאחר מכן התנדבה סלומון בסוכנות היהודית סניף בית שמש בתחום משלחות נכנסות ויוצאות ואף הובילה משלחת מטעם השותפות ומרכז פרס לשלום לדרום אפריקה.

סלומון היא בוגרת התוכנית למנהיגות של מכון שחרית, משמשת כמרצה בתחומי תעסוקת נשים חרדיות בהייטק ושילוב אוכלוסיות מסורתיות במרחבים מודרניים והשתתפה בפורום של 120 מנהיגים חברתיים בישראל של מכון שחרית[8].

בנוסף, השתתפה במשלחת ההסברה "Faces of Israel" של משרד התפוצות בארצות הברית, במסגרתה הציגה את המורכבות של החברה הישראלית והאתגרים בשילוב מגזרים שונים.

השפעה ותוצאות

בוגרות פרויקט "הדסים" משתלבות בהצלחה בשוק העבודה בענף המחשוב, ועובדות בחברות כמו מובילאיי, אמדוקס, סטארטאפים פרטיים, התעשייה האווירית, משרדי ממשלה, מערך הסייבר הלאומי, רפאל ועוד. רבות מהן מגיעות לתפקידים בכירים כראשי צוותים ומנהלות.

לפי מקורות בתוכנית, בוגרות הפרויקט משיגות משכורות הגבוהות פי שלושה ממה שהרוויחו כעובדות אזרחיות בצה"ל, דבר המצמצם משמעותית פערים כלכליים ומאפשר להן לתמוך במשפחותיהן, כאשר כ-90% מהנשים הנשואות בתוכנית הן נשות אברכים המפרנסות את משפחותיהן.

מחקר ופרסומים

מחקרה של סלומון מתמקד ביחסי הגומלין בין זהות חרדית והשתלבות במסגרות ממלכתיות. עבודת הדוקטורט שלה חוקרת את המפגש בין נשים חרדיות לבין המסגרת הצבאית, והאופן בו מפגש זה משפיע על תפיסות וזהות בשני הצדדים.

בעבודת התזה, פיתחה סלומון את מודל ה"שליחות הכפולה" להבנת האופן בו קבוצות דתיות מתמודדות עם המודרניות - לא רק דרך התנגדות או היטמעות, אלא דרך תהליך מורכב של ניכוס סלקטיבי.

אתגרים והתמודדויות

למרות ההצלחה, פרויקט "הדסים" מתמודד עם אתגרים משמעותיים. בתחילת דרכו, הפרויקט נתקל בהתנגדות מצד ההנהגה החרדית הקיצונית[9], אם כי התנגדות זו פחתה עם הזמן בשל ההכרה באיכות הליווי והשמירה של העמותה והצרכים הכלכליים הגדולים בקהילה.

אתגר מרכזי נוסף הוא יצירת סביבת עבודה המתאימה לאורח החיים החרדי של הנשים, תוך מענה לרצון הגובר של היחידות לגייס אותן בשל תרומתן המשמעותית. העמותה פיתחה מסגרת הכוללת הכשרה טרום-תעסוקתית ודרישה לתנאי עבודה מתאימים, כגון הסדרי ישיבה נפרדים לגברים ונשים.

נוכח המשבר בשוק ההייטק והמלחמה, שהשפיעו על השוק הישראלי, הסיכויים של בוגרות חסרות ניסיון למצוא תעסוקה פחתו משמעותית, במיוחד עבור נשים חרדיות. סלומון פועלת למצוא פתרון באמצעות פנייה לנשים חרדיות בפריפריה ויצירת שותפויות בין תורמים, הממשלה ורשויות מקומיות.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. טקס הענקת פרס מתנאל לתיקון עולם, בעמוד הפייסבוק של אוניברסיטת רייכמן, 9 באפריל 2025
  2. מנכלית עמותת עתידה הגב' אסתי סלומון, מברכת את נשות תכנית הדסים, ביחידה הסגולה - עתידה, באתר עתידה, ‏19 ביוני 2023
  3. רשימת דוקטורנטים, באתר המחלקה לסוציולוגיה ולאנתרופולוגיה - אוניברסיטת בר-אילן
  4. תכנית הדסים - עתידה, באתר עתידה, ‏19 בספטמבר 2023
  5. עתידה - קידום נשים חרדיות, באתר עתידה, ‏22 במאי 2022
  6. יסמין דרור, ‏מפקד חיל-האוויר העניק את מדליית ההוקרה "מעל ומעבר", באתר חיל האוויר הישראלי, 9 באפריל 2021
  7. מנהיגות קהילתית בקונטקסט יהודי מורחב מטעם שותפות 2000 הסוכנות היהודית בבית שמש ומטה יהודה וושינגטון ודרום אפריקה
  8. משתתפי קבוצת ה-120 | תוכנית המנהיגות של שחרית | Shaharit | שחרית, באתר Shaharit - שחרית, ‏14 ביולי 2019
  9. נשים חרדיות נגד רבני בני ברק: "הם פוגעים בפרנסתנו", באתר חדר מצב - מצב הרוח, ‏17 באוגוסט 2023
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

אסתי סלומון40991947Q134386178