אשף מולוסוס

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןאשף מולוסוס
Molossus currentium.jpg
מיון מדעי
ממלכה: בעלי חיים
מערכה: מיתרניים
מחלקה: יונקים
סדרה: עטלפים
תת־סדרה: דמויי נשפון
משפחה: אשפיים
סוג: אשף מולוסוס
מינים

9

שם מדעי
Wikispecies-logo.svg Molossus

אשף מולוסוס (שם מדעי: Molossus) הוא סוג של עטלף קטן-בינוני במשפחת האשפיים ובו 9 מינים שחיים ביבשת אמריקה כולל יער האמזונאס. הסוג הוקם בשנת 1805 על ידי הזואולוג הבריטי אטיין ז'ופרואה סנט-אילר והוא קרוי על שם מולוסוס - גזע נכחד של כלב רועים גדול מיוון העתיקה ששימש להגנה מפני זאבים. אשף מולוסוס קרוב חיצונית ופילוגנטית לסוגים אשף מסטיף מדומה ואשף כלבי, והאחרון נחשב בעבר כתת-סוג שלו.

תיאור ואנטומיה

אשף מולוסוס שחור.

לאשף מולוסוס גוף חסון, רחב ושטוח, צוואר עבה במיוחד וראש רחב ומעוגל דמוי כלב. הגולגולת חזקה ומסיבית יותר משל האשף הכלבי, והחרטום הרחב והשטוח מתמזג איתה לחלוטין. האוזניים רחבות ומקופלות עם צפירים קטנים שמוסתרים בעיטור עור עגול, והן מתחברות במרכז המצח. העיניים בולטות, החוטם רחב וקטום עם נחיריים גדולים וקצהו מזדקף מעט. מרבית השיניים קצרות וחזקות והניבים ארוכים; החותכו. הלוע מעוגל וחלק ללא קפלי עור, והלסת התחתונה קצרה וחזקה. הכנפיים ארוכות וצרות וכנף הזנב גדולה ומזכירה חצאית בצורתה. הזנב ארוך וגמיש.

אורך הראש והגוף של אשפי מולוסוס 50–95 מ״מ, אורך הזרוע 33–60 מ״מ ואורך זנבו 20–70 מ״מ; משקלם עד 30 גרם. למינים אחדים בסוג יש שקיק על הגרון שבולט יותר אצל הזכרים, ובו בלוטות ריח שמפיקות נוזל שומני ריחני. מלבד אשף המסטיף המדומה והאשף הכלבי, אשף מולוסוס חולק קווי דמיון רבים גם עם אשף מולוסוס מדומה.

הפרווה של אשף מולוסוס קצרה, צפופה וקטיפתית, ויש לו צווארון שיער עבה סביב הצוואר והעורף. צבע הפרווה משתנה בין המינים, ונע בין שחור לחום ביסטר כהה, ערמון-ארגמן-סגלגל, אדום, כתום עז, זהוב, אוכרה או חום אפרורי. הגחון והחזה נוטים להיות בהירים יותר. הפנים, האוזניים, הכנפיים, כפות הרגליים והזנב בצבע שחור מבריק או חום כהה. הזרועות והשוקיים ולעיתים גם פנים האוזניים בצבע בורדו. אצל חלק מהמינים הפרווה דו-גונית, ואחדים בעלי כתמים או נקודות באזורים שונים.

תפוצה וביולוגיה

אשף מולוסוס מצוי באמריקה הדרומית והצפונית. טווח התפוצה שלו כולל את בליז, גואטמלה, ניקרגואה, הונדורס, אל-סלבדור, קוסטה ריקה, פנמה, קולומביה, וונצואלה, אקוודור, טרינידד וטובגו, גיאנה, גיאנה הצרפתית, סורינאם, פרו, בוליביה, ברזיל, פרגוואי, צפון ומרכז ארגנטינה ואורוגוואי. במקסיקו הוא נפוץ עד לגבול עם ארצות הברית, ועשוי לחצות לעיתים את נהר ריו גראנדה לתוך שטחה של טקסס; בנוסף, הוא נוכח גם בפלורידה קיז.

בית הגידול של אשף זה מגוון למדי וכולל יער גשם טרופי, יער סובטרופי יבש, יער מנגרובים, יער גדותיים, יער עננים עד רום 2,400 מטר, ביצות, וסוואנה טרופית, דוקרנית או צחיחה למחצה.

אשף מולוסוס פעיל בדמדומים ובשקיעה וניזון אך ורק מחרקים מעופפים (בעיקר עשים, חיפושיות ופשפשאים). כנפיו הארוכות והצרות מקנות לו יכולת טיסה מהירה, אך מאידך יכולת התמרון שלו נחותה; בשל כך, הוא נוטה לצוד בעיקר בשטחים פתוחים, מעל גופי מים או מעל חופת היער. את שעות היום, אשפי מולוסוס מבלים בלינה במושבות גדולות מעורבות של 1,300-50 פרטים, בתוך מערות, נקיקי סלע, כפות דקל, בולי עץ חלולים ומבנים נטושים. האשפית ממליטה גור יחיד פעם או פעמיים בשנה ולעיתים נדירות תאומים. הגורים נגמלים בגיל 6–8 שבועות ומגיעים לבגרות בגיל שנה.

מינים

אשף מולוסוס קטיפתי.

בסוג זה יש 9 מינים:

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא אשף מולוסוס בוויקישיתוף
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0