בבון זנוב

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןבבון זנוב
A Dzselada pávián.jpg
מיון מדעי
ממלכה: בעלי חיים
מערכה: מיתרניים
מחלקה: יונקים
סדרה: פרימטים
משפחה: קופים בעלי זנב
סוג: Theropithecus
מין: בבון זנוב
שם מדעי
Wikispecies-logo.svg Theropithecus gelada
תחום תפוצה
Gelada area.png

בַּבּוּן זָנוּב[1] או בבון זהוב או ג'לדה (שם מדעי: Theropithecus gelada) הוא מין של קוף ממשפחת קופים בעלי זנב, היחיד בסוג Theropithecus, החיים ברמת אתיופיה והרי סימן הגבוהים יחד עם פאונה של חיות נדירות כמו זאב אתיופי ויעל אתיופי.

מאפיינים

הבבון הזנוב ניכר בשיער הארוך המכסה את כתפיו וידיו, וכן בשיער הארוך שלצידי פניו. צבע פרוותו חום ושחור, ובחזהו יש אזור נטול שערות שצבעו אדום, הבולט במיוחד בזכרים. חלקי גופו התחתונים מכוסים פרווה שצבעה אפור.

אורך ממוצע של בבון זנוב הוא 30 - 50 ס"מ ומשקלו 11 - 18.5 ק"ג. הוא ניצוד על ידי זאב אתיופי, תנים ונמרים ואוכל בעיקר עשבים ועלים. בעת התגוננות, מסוגל הבבון הזנוב לזרוק אבנים על טורפיו וכן לגלגל גושי-סלע במדרונות ההרים. בניגוד לשאר הקופים הם ניזונים מרעייה ומבלים שעות במרעה. לעיתים יאכלו גם פירות, זרעים וחרקים.

בבון זנוב חי ברמות אתיופיה והרי סימיאן בגבהי 1,800 - 4,400 מטר ונח בצוקים שבמורדות ההרים. הבבון הזנוב מעדיף אזורים קרירים בהרים מאשר צחיחים ויבשים.

עד השנים האחרונות היה הבבון הזנוב נדיר יחסית בגני-חיות. כיום, מצליחים לגדלו בכלובים יחד עם קופים בעלי זנב אחרים. אולם רבייתם בשבי נדירה.

למרות שהבבונים הזנובים אינם מאוימים, שומרים עליהם מחקלאים שעלולים לירות בהם אם יזיקו לגידול ולגדר את אזורי המרעה שלהם. מכיוון שהם חיות אנדמיות הסיכון של המין גבוה ולכן נוקטים באמצעי שמירה על המין.

גלריה

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף ראו מדיה וקבצים בנושא זה בוויקישיתוף.

הערות שוליים

  1. ^ מילון בעלי חיים נכר (תשל"ב), 1972. האקדמיה ללשון העברית
P cat.svg ערך זה הוא קצרמר בנושא יונקים. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
סמל המכלול גמרא 2.PNG
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0