בית הספר גליל

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
בית הספר גליל, מבט מאשחר. היישוב שברקע הוא העיר סח'נין

בית הספר הניסויי גליל הוא בית ספר דו-לשוני, בו לומדים ערבים ויהודים, הפועל בתחום מועצה אזורית משגב. בבית הספר לומדים כיום כמאתיים תלמידים מיישובי מועצה אזורית משגב ומהיישובים הערבים הסמוכים, בעיקר מסח'נין ומשעב.

בית הספר נוסד ביוזמת אמין ח'לף ולי גורדון שהקימו את יד ביד: המרכז לחינוך יהודי ערבי בישראל, ופנו לרשויות מקומיות ברחבי ישראל בהצעה להקים בתי ספר דו-לאומיים. ההצעה זכתה לתמיכה של הורים וראשי הרשויות המקומיות במשגב, שעב וסח'נין ובשנת 1998 בית הספר החל את פעולתו כבית ספר יסודי עם כיתות גן וא', עם שיתוף פעולה של משרד החינוך. בהמשך שואפים בבית הספר להפעיל חטיבת ביניים ולצמוח לבית ספר תיכון[1].

עד חודש מאי 2007 שכן בית הספר במבנה זמני בתחומי מועצה אזורית משגב, בסמוך לבתי הספר האחרים של המועצה. בחודש מאי 2007 עבר בית הספר למבנה קבע סמוך ליישוב אשבל.

נכון ל-2017 לומדים בבית הספר 240 תלמידים ב-6 שכבות[2].

המודל החינוכי

בבית הספר לומדים יחד ילדים ערבים ויהודים, במטרה ליצור מפגש בלתי אמצעי בין שתי האוכלוסיות, שיוביל לשיח מפרה ולשיתוף פעולה הדדי. בכל כיתה מספר שווה של תלמידים יהודים וערבים, ושתי מחנכות, ערבייה ויהודייה, המלמדות בצוותא בשתי השפות. כך לומדים התלמידים זה את שפתו של זה בצורה טבעית, תוך כדי דיבור ומשחק, ולא רק בצורה של לימוד פרונטלי. מטרתו של בית הספר להעניק לתלמידיו את כל המיומנויות שמקבל תלמיד בבית ספר חד-לשוני, בתוספת שפה שנייה ברמה גבוהה, וכן דגש על השפה השלישית, אנגלית. התלמידים לומדים את כל מגוון השיעורים הנלמדים בבתי הספר האחרים.

בית הספר מעניק לתלמידיו התנסות בתרבותם ובשפתם של בני שני העמים, תוך לימוד עיקרי דתם של בני שלוש הדתות, היהדות הנצרות והאסלאם, ואת ספרי הקודש - תנ"ך, הברית החדשה והקוראן. כל תלמיד לומד להכיר את הדתות והתרבויות השונות משלו, אך לומד גם את הנושאים הנוגעים לתרבותו ולשפתו כאילו למד בבית ספר רגיל.

בית הספר מחנך לערכי דמוקרטיה ושוויון, ומקדיש מחשבה לדרך בה מועבר לתלמידים הנרטיב הלאומי של שני העמים הלומדים במסגרתו.

החופשות בבית הספר שונות מן החופשות המתקיימות בבתי ספר רגילים, מאחר שבית הספר אינו מקיים לימודים בימי החג של כל שלוש הדתות. עם זאת, מספר ימי הלימוד בשנה זהה למספר ימי הלימוד בכל בית ספר אחר.

סגל המורים מורכב, כתלמידים, מיהודים וערבים. בית הספר מנוהל בצורה משותפת על ידי מנהל יהודי ומנהל ערבי.

בית הספר מקנה לתלמידיו גם שיעורי העשרה במגוון נושאים - יוגה, אוריגמי ונגינה בדרבוקה.

בית הספר היה הראשון שהפעיל מודל זה במדינת ישראל. בית ספר נוסף הוקם במקביל על ידי "יד ביד" בירושלים, אך החל עם כיתת גן בלבד. בעקבותיהם הוקם בשנת 2004 בית הספר "יד ביד - גשר על הוואדי" בכפר קרע.

ההורים השולחים את ילדיהם לבית הספר מאופיינים כבני מעמד סוציו-אקונומי בינוני עד גבוה. הסיבה העיקרית שנתנו ההורים היהודים לבחירה בבית הספר היא הסיבה האידאולוגית, אך בנוסף ציינו שהם מאמינים שהם יקבלו חינוך לפחות ברמה של בית הספר הממלכתי באזור. לעומת זאת, הורים ערבים ציינו בעיקר את רמת החינוך כסיבה לשליחת ילדיהם לבית הספר[3].

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא בית הספר גליל בוויקישיתוף

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0