ברטה אורדנג

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית אישיות ריקה. ברטה אורדנגאנגלית: Bertha Urdang;‏ 12 באפריל 191222 בפברואר 2001[1]) הייתה אספנית ובעלת גלריות אמנות ישראלית ילידת אנגליה. חשיבותה של אורדנג הייתה בעידוד וטיפוח האמנות המופשטת והמושגית בישראל וכן בפרסום והפצת האמנות הישראלית בארצות הברית.

ביוגרפיה

ברטה אורדנג נולדה בלונדון בשנת 1912. אביה, משה חזן, היה סוחר יליד פולין, ואמהּ אנני הייתה ילידת גרמניה. היא למדה תולדות האמנות באוניברסיטת לונדון וכן אסתטיקה בסורבון בפריז. בשנת 1932 ביקרה בארץ ישראל, ובשנת 1934 עלתה לארץ ישראל. תחילה התיישבה בחיפה, וכעבור שנה עברה להתגורר בירושלים. ב-1934 הכירה את האגרונום טוביה אורדנג[2] ונישאה לו. לזוג נולדו שלוש בנות. ב-1948 נהרג טוביה בשעה שעלה על מוקש בבית צפאפא.

בירושלים עבדה בשגרירות הפרסית. תקופה מסוימת אף עבדה כקצינת מודיעין בצבא הבריטי. בין התפקידים הנוספים שמילאה היה ניהול משרד האינפורמציה הציונית בלונדון וכן ניהול חגיגות חצי היובל של האוניברסיטה העברית, שנערכו ב-1950.

בשנת 1958 פתחה אורדנג בשיתוף עם שמואל אנגל את "גלריה רינה" הייתה זו הגלריה המודרנית העיקרית בעיר. הגלריה הציגה את האמנות האוונגרדית של אותה עת, כגון ציוריו של רפי לביא, אריה ארוך ואחרים. מיכה אולמן תיאר ב-1993 את חוויותיו כצופה בגלריה: "זה היה המקום היחיד בירושלים בו אפשר היה לראות זריצקי, שטרייכמן, אריה ארוך, אביבה אורי, רפי לביא ואחרים. זה היה חידוש בשבילי, מאוד שונה ממה שלימדו אז בבצלאל..."[3]

במהלך שנות השבעים נסגרה הגלריה ואורדנג היגרה לארצות הברית, שם פתחה גלריה חדשה ובה הציגה אמנות ישראלית. בין האמנים שהציגו בגלריה היו נחום טבת, יהשע נויישטן, מיכאל גיטלין משה קופפרמן ואמנים נוספים. פעילות הגלריה תרמה לפרסום של האמנות המושגית הישראלית בארצות הברית.

בשנת 1982 הוצגה במוזיאון ישראל תערוכת מחווה לאורדנג. במרץ 1995 נערכה לאורדנג מחווה נוספת בגלריה של דפנה נאור ובמסגרתה נערכה התערוכה "בחירת האספן: המבט של ברטה אורדנג משנות השבעים ועד היום". בשנת 1993 סגרה אורדנג את הגלריה שלה בניו יורק וחזרה והתגוררה בירושלים.

אוסף מעזבונה של אורדנג מצוי בארכיון מרכז המידע לאמנות ישראלית במוזיאון ישראל, ירושלים.

לקריאה נוספת

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא ברטה אורדנג בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ תאריך הפטירה המדויק ע"פ האמור באתר של יהושע נוישטיין (באנגלית).
  2. ^ טוביה אורדנג
  3. ^ ראו: סטודיו, מס' 56, ספטמבר 1994, ללא מספרי עמודים.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0